Bagaj de maternitate pentru nastere la Filantropia

Bagaj de maternitate pentru nastere la Filantropia

Pentru ca am scris candva cam ce trebuie sa contina bagajul de maternitate la Elias si stiu cateva persoane carora le-a fost de folos, m-am gandit sa fac un exercitiu si sa-mi amintesc ce mi-am pus in bagaj cand am plecat sa nasc la Filantropia. Data fiind pandemia, treaba cu bagajul de maternitate e putin diferita, in principal in sensul ca sunt doua si e o ditai procedura.

L-am nascut pe Felix la Filantropia in ultima zi din martie, deci imi inchipui ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci pana acum, ma indoiesc ca au relaxat masurile.

Asadar, cand ajungi la maternitate, bagajul tau va fi preluat de un paznic, daca nu cumva te ambitionezi prosteste (asa ca mine) sa ti-l cari singura. Ca idee, cei de la Filantropia pun la dispozitia pacientelor si o lista cu ce sugereaza ei ca ar trebui sa iei in bagaj. Am folosit-o pentru orientare, o gasiti aici, dar nu mi s-a parut completa.

Bagajul de maternitate la Filantropia e de fapt compus din 2 bagaje

Bagajul va ajunge la doamnele de la garderoba, unde va si ramane pana cand tu nasti. In schimb, la garderoba iti vei lasa si hainele de strada, care intra in saci notati cu numele tau, iar tu iti iei un bagaj mic de mana, in care sa-ti incapa:

  • telefonul
  • portofelul (pacientii din Romania stiu de ce)
  • dosarul medical
  • apa
  • 2-3 absorbante post-partum si lenjerie
  • 5-6 scutece
  • crema impotriva eritemului fesier
  • servetele umede pentru bebe

Atat. Asta intra in bagajul “de mana” de la Filantropia. In schimb, bagajul mare, pe care il vei primi cand esti data pe salon, indiferent cum nasti, e ceva mai amplu.

Bagajul mare de maternitate pentru Filantropia – Varianta “te muti cu casa”

Acum, glumesc. N-a fost cazul, desi am vazut femei venite si cu cate doua trollere (nu stiu ce aveau in ele, suspectez ca venisera cu propriul aragaz, sa si gateasca la el).

Eu am avut o geanta sport luata de la Hervis, genul ala pe care o poarta oamenii activi la sala (adica nu eu).

  • scutece pentru bebe – un pachet mic de 25 iti ajung, cu tot cu cele din bagajul mic.
  • lenjerie intima – tare important, eu am pus 4 perechi, cat pentru 4 zile. Le-am “consumat” in doua zile, a trebuit sa-l rog pe el sa repetam schimbul cu portarul, asistenta, na bagajul, ia bagajul. Fa-ti un serviciu, ia chiloti mai multi. Eventual, de unica folosinta.
  • absorbante normale – din pricina (sau datorita? greu de spus daca e de bine sau de rau) faptului ca nu primesti infamul sacotei de nisip pe burta, ca la Elias, nici nu sangerezi deloc abundent in primele ore. Adica da, ok, pierzi din lohii, dar nu ceva sa creada lumea ca s-a taiat porcul unde ai stat tu. Asadar, 2-3 absorbante speciale post-partum sunt suficiente, dupa aia fluxul va scadea si vei avea nevoie de absorbante obisnuite, dar din cele de noapte, ca sa nu ai surprize.
  • hartie igienica – alta necesitate subestimata. Am luat o rola, asa, ca sa fie. Cum sa nu fie hartie in spital? Ei bine, nu era. Noroc ca aveam si hartie igienica umeda, care sa completeze.
  • sapun, pasta de dinti, periuta si alte produse de igiena – S-ar putea sa ai sansa sa poti face si un dus, mai ales daca nasti natural. Eu n-am avut mare noroc in sensul asta nici de data asta, furtunul de la dus fiind atat de gaurit, incat nici nu ajungea apa in para de dus. Asadar, apa curgea la nivelul coapselor mele, deci asa m-am spalat de la umeri in jos. Lesne de inteles, a fost un chin, proaspat operata fiind.
  • 4-5 camasi/rochii, ceva cu acces facil pentru controale.
  • papuci, ideal o pereche cauciucata, cu care sa poti intra la dus
  • masti – eu am avut cate una pe zi. Vei sta cu ea cam in orice moment in care sunt cadre medicale prezente, deci destul de mult, inclusiv in timpul nasterii. Masca se da jos doar in timpul operatiei, pentru a fixa tubuletul de oxigen, dar se pune la loc ulterior, la incheierea procedurii. Si da, la ATI se sta cu masca.
  • casti+incarcator de telefon, ideal cu fir ceva mai lung, ca poti nimeri sa ai priza foarte sus, in raport cu patul
  • o tinuta pentru bebelus, pentru ziua in care iesi din spital. Nu, nu e nevoie sa-l imbraci cat sta in spital, ti-l infasa ei si e chiar de dorit sa-l tii infasat in primele zile, dar il poti si imbraca, daca tii neaparat. Retine insa, in fiecare dimineata, cand iau bebelusii la baita, il vei primi iar infasat.
  • apa – daca ti s-ar putea trimite apa prin reteaua paznic-asistenta, ar fi ideal. In ciuda faptului ca exista apa la dozator prin spital, are un gust identic cu cea de la robinet, poate chiar mai rau. Ceva imi spune ca aparatele alea nu vad filtre noi/igienizare prea des. Bine ar fi ca, strict pentru cele cateva ore de la terapie intensiva, sa ai o sticla mica. Numai eu stiu ce distractie a fost sa beau apa cu sticla de 2 L cu perfuzii in mana si fara sa ridic capul.
  • carbune medicinal – gazele de dupa operatie sunt ceva tare dureros, mi-ar fi placut sa fi avut carbune la mine. La Iris am avut, de data asta am uitat.
  • hainele pe care ti-ai propus sa le porti la iesire din spital. Eu am luat pe mine hainele cu care si intrasem, ca nu-i ca si cum intri prea mult la apa, burta e tot acolo, doar ca mai dezumflata.
  • o sticla de apa din aia cu dop de tip bauturi de sportivi, gen Gatorade. Pe-asta am citit-o ca hack in vremea cand scriam mult mai des pe subiect. Aparent, daca nasti natural, e de mare ajutor sa ai o astfel de sticla pe care sa o umpli cu apa calduta ori de cate ori mergi la baie, cu precadere daca ai avut parte de o epiziotomie. Evident, strangi de sticla in timp ce folosesti toaleta si usturimea locala e mult diminuata. Eu n-am avut, ca stiam exact ca ma duc la cezariana.
  • O carte, macar de speranta. Eu am avut la mine Sa ucizi o pasare cantatoare, si am avut-o degeaba. N-am putut citi decat vreo 10 pagini, asupra carora nu ma puteam concentra prea tare oricum, pentru ca eram mult mai setata pe Felix, alaptat si dureri postpartum. Abia cand m-am internat cu el o luna mai tarziu am apucat sa citesc si cartea.

Cam atat cu bagajul de maternitate pentru Filantropia. Daca pe masura ce trece timpul imi aduc aminte de obiecte ce mi-au fost de folos, promit sa revin asupra listei.

Nastere usoara!

14 thoughts on “Bagaj de maternitate pentru nastere la Filantropia”

  1. Flori says:

    Dar pentru bebelus la momentul externarii cum se procedeaza? Banuiesc ca nu are voie sa intre nimeni ca sa vina cu hainute de iesit din spital. Eu urmeaza sa nasc in ianuarie. Ar fi de preferat sa am la mine si hainute de externare pentru bebe? Multumesc, foarte utile informatiile

    1. Cristina says:

      Din pacate, da, nu are nimeni voie sa intre in spital.
      In schimb, daca e ceva ce uiti sau e nevoie sa primesti de acasa ceva, merge un schimb foarte eficient intre portar si o infirmiera (poate fi oricare din ele), care aduc lucrurile care se lasa la poarta.
      E nevoie doar ca pe pachetul primit sa fie specificat salonul si sectia. Eu de pilda imi uitasem incarcatorul si cardul de sanatate, doua lucruri extrem de importante. Le-am primit la vreo 10 minute dupa ce sotul le-a lasat la poarta.
      Hainutele pentru bebe in schimb le-am avut la mine spalate, calcate. Nastere usoara si sanatate multa!

      1. Flori says:

        Multumesc tare mult. Banuiesc ca scoica de masina vine sotul cu ea si mi-o trimite prin portar nu? Si cum Dumnezeu declara copilul? Nu tot trebuie sa intre?

        1. Cristina says:

          Cu scoica, da. Tot prin portar o poate trimite, insa majoritatea mamelor pe care le-am vazut parasind spitalul o fac cu bebe in brate, asa am facut-o si eu.
          Altfel, declaratul copilului se face de catre tata in termen de 30 zile sau ceva pe-acolo, deci nu e musai sa o faca in timp ce esti in spital. Tu vei lua certificatul medical constatator al nasterii in drumul tau spre iesirea cu bebe. Vezi ca tipa de la registratura e pe toane rau de tot, mi-a facut ditai circul ca era sa trec pe langa registratura fara sa iau certificatul de la ea, zici ca zilnic am face asta si trebuia sa stim…

  2. Flori says:

    Apoi inca ceva. Am inteles ca e bine sa am pompa de san dupa mine. Mi-e o frica de ideea de furia laptelui de mor. Primesti ceva ajutor din partea asistentelor in ceea ce priveste alaptatul?
    Ps: data schimbata. Programare la cezariana ptr sfarsitul lui decembrie. Artificii in spital 😂😂😂

    1. Cristina says:

      Nu, stiu ca in mod normal nu prea ai voie cu pompa dupa tine, dar mai inchid ochii. Primesti ajutor si in functie de… cotizatie. Pe mine chiar au incercat sa ma ajute, dar Felix al meu e un puturos si jumatate, nici acum la 8 luni nu-i place sa-si tina singur biberonul, desi stie si poate fara probleme.
      Pfaaa, ar fi ceva. Pe 31 toata lumea cu sampania sub nas, tu cu perfuzia de la ATI. Macar te innoiesti inedit, daca e. Multa sanatate si sa auzim de bine!

  3. Anca says:

    Buna.cate zile ai stat în spital după cezariana?copilul a fost cu tine in salon ?cate persoane sunt in salon.? mulțumesc

    1. Cristina says:

      Buna! M-am internat marti si m-au externat vineri, insa operatia a avut loc miercuri. Deci ca sa-ti raspund exact, 3 zile am stat cu tot cu ziua operatiei. Te cam “dau afara” daca esti bine, ca e unul dintre cele mai aglomerate spitale de specialitate.
      Din cate am inteles, indiferent cum nasti sunt 2 persoane/salon. Rezerva la Filantropia costa 400 lei/noapte, daca vrei conditii mai bune si sa stai singura. Daca vei sta vreo perioada in preoperator, e posibil sa te bage intr-un salon cu mai multe paturi, unde intra si 3-4 persoane, dar acolo e doar o “sala de asteptare” inainte de operatie, nu ramai acolo.
      Nastere usoara iti doresc!

      1. Daniela says:

        Buna! Tot la filantropia voi naste si eu in luna mai.bebe va sta cu mama in salon?multumesc!

        1. Cristina says:

          Buna Daniela,
          Da. Din clipa in care te da pe salon de la reanimare si te simti in stare, ti-l aduc pe bebe. De fel, daca te da pe salon seara foarte tarziu, il aduc pe bebe a doua zi dimineata. Altfel, imediat il si iei in primire. Nastere usoara sa ai si sa fiti sanatosi amandoi!

  4. Madalina says:

    Cristina, am citit articolul tau plus răspunsul la intrebarile fetelor ce au scris mai sus. Mulțumesc din suflet, e tot ce pot spune! In sfârșit ceva clar! Urmeaza sa nasc in februarie si m-am plictisit de cate ori am facut si refăcut bagajul pt spitalizare urmand tot felu de info de pe net. Esti, the best! Mulțumesc 🤗

    1. Cristina says:

      Buna Madalina! Ma bucur tare mult ca pot fi de ajutor. Nastere usoara sa ai si sa fiti sanatosi amandoi!

    2. Iulia says:

      Bună. Ai nascut deja? Cum mai stau lucrurile pe acolo acum? Eu cred ca o sa ma cam îndrept spre spital și tare teama mi-este!

      1. Cristina says:

        Buna Iulia,

        Nu stiu Madalina daca a nascut, insa iti voi scrie ce le spuneam si colegelor de salon alaturi de care asteptam sa intru la cezariana, si care erau ceva mai tematoare, mai ales ca erau la primul copil majoritatea: Vei fi intr-unul din cele mai bune locuri in care ai putea fi pentru a naste din intreaga tara. Medicii sunt cam toti unul si unul, pentru orice situatie s-ar ivi. Cu toate astea, iti doresc o nastere complet obisnuta si lipsita de evenimente iesite din comun, chiar daca pentru tine va fi una dintre cele mai neobisnuite zile din viata ta (la care te vei uita inapoi cu nostalgie, iti promit).
        Sanatate multa si curaj, nasterea e doar inceputul vietii de parinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post