Cum am aflat că am uter didelf (uter dublu) şi cum mi-a afectat asta viaţa

Uter normal vs uter didelf

Cred că au trecut mai bine de 16 ani de când am aflat că am uter didelf, în denumire populară uter dublu. Cum mi-a afectat asta viaţa? Aş putea spune că sunt dintre cele norocoase, nu am avut prea multe impedimente din cauza asta. Dar lucrurile nu stau mereu asa. Uneori diagnosticul de uter didelf vine cu consecinte mai mult sau mai putin grave.

Ce înseamnă uter didelf

Iniţial, când am auzit cuvintele ieşind din gura medicului, n-aveau niciun sens. “Uter didelf”. Ulterior, un alt medic mi-a explicat, ca la proşti, cu desen pe hârtie, câte tipuri de malformaţii uterine există.

Dintre toate, uterul didelf e poate cea mai “diformă” variantă, în sensul că în loc să fie unul, sunt două utere, complet separate. Ca în desenul de mai sus.

Uneori, cele două utere sunt unite de un singur col uterin. În alte cazuri, cum e şi cazul meu, fiecare uter are propriul col uterin, deci propria deschidere în vagin. Ciudat, nu?

De cele mai multe ori, uterul didelf se prezintă cu unul dintre utere dominant, iar celălalt subdezvoltat. Astfel, se ajunge la situaţia în care doar unul dintre ele poate suporta o sarcină, celălalt fiind mai mult un artefact.
Nu a fost şi cazul meu. În cazul meu, ambele utere sunt egal dezvoltate, fiecare are atribuită o trompă care duce la un ovar.
Astfel, în perioada ovulaţiei, din ovarul responsabil de ovulaţie se eliberează un ovul care ajunge în uterul asociat lui. Luna următoare, rolul este preluat de celălalt ovar, cu celălalt uter.
Din nou, asta este doar una dintre variante.

Şi tot doar în unele cazuri, malformaţia uterină este continuată şi în partea inferioară a sistemului reproducător. Cum este şi cazul meu, există un sept ce pleacă din vagin şi urcă până la utere, despărţindu-le complet.

Cum am aflat că am uter didelf

Aveam 18 sau 19 ani, nu-mi amintesc exact, când am început să merg la controale ginecologice de rutină. Astfel, la un control de genul ăsta, am văzut medicul cum se luminează la faţă şi chiţăie de bucurie. “Tu ai sept vaginal”, zice prima dată, suspicioasă. Apoi scotoceşte ce scotoceşte pe acolo şi începe să-mi palpeze cu simţ de răspundere abdomenul. Apoi zice “Eu simt două utere”.
Era mega-încântată, iar eu nu înţelegeam de ce. Mi-a explicat apoi că este o malformaţie foarte rară, şi că ea nu auzise de această malformaţie decât în cărţile de specialitate.

Am confirmat apoi cele suspectate de ea cu o ecografie, la care s-au văzut clar cele două utere, complet separate şi individuale, ambele la fel de bine dezvoltate.

Nu am acordat foarte mult interes acestui subiect, până vreo 2 ani mai târziu, când deja eram în relaţie cu el de vreo 5 ani şi începusem să vorbim de familie/copii, la modul ipotetic.
Atunci, la un alt control de rutină, la alt medic ginecolog, l-am întrebat mai exact care sunt consecinţele acestui diagnostic.

Consecinţele diagnosticului “Uter didelf”, sau uter dublu

Acesta a fost medicul care m-a luat pe îndelete la explicaţii, cel care mi-a desenat cu pixul pe foaie câte tipuri diverse de malformaţii uterine există, printre care uterul bicorn, uterul unicorn şi cea mai ciudată dintre ele, varianta mea, uter didelf.

Risc de infertilitate

Atunci l-am întrebat de posibile repercusiuni. Infertilitatea este o probabilitate mare, mi-a explicat el. Mi s-au înmuiat picioarele pe loc. Până atunci nu îmi dorisem neapărat copii, dar când mi s-a spus că s-ar putea să nu îi pot avea, mi s-a schimbat perspectiva.

Concret, mi s-a spus că e probabil să “existe dificultăţi în a se menţine o sarcină”, dat fiind că, deşi egal dezvoltate, ambele utere erau cam mici. Şi că exista riscul ca, în încercarea de a mări uterul până când să poată duce o sarcină la termen, ar fi putut interveni câteva pierderi de sarcini. Câteva… Cuvântul ăsta m-a tulburat într-atât încât am plecat plângând de acolo şi nu mi-a mai trebuit reabordat subiectul ăsta mulţi ani la rând.

Dureri insuportabile la menstruaţie

O altă consecinţă a uterului didelf, am realizat eu atunci când am înţeles diagnosticul, era de fapt un simptom pe care l-am avut mulţi ani la rând şi care părea a fi ceva firesc. Dureri atroce la fiecare menstruaţie.

Încă de la începutul adolescenţei mă învăţasem: nu mă prindea următoarea menstruaţie fără 2-3 doze de algocalmin fiolă în casă. Pe cât de amare sunt, pe atât de “cu poftă” le luam, pentru că era singurul lucru care îmi potolea durerile care mă făceau să mă chircesc, să mă zvârcolesc, să vomit de fiecare dată, la fiecare menstră.

Mi s-a spus pe atunci că dramatizez, că fac pe prinţesa şi pe victima de către colege de clasă care mă vedeau luând caloriferul clasei în braţe. Ajunsesem chiar să le cred şi să îmi spun că am eu o sensibilitate deosebită la durere, iar ele sunt mai rezistente. Ei bine, nu. În realitate durerile chiar erau atât de nasoale, iar întrebând medicii mi s-a confirmat: acela a fost primul semn de uter didelf.

Rinichi malformaţi sau lipsă

Un alt potenţial “efect advers” al uterului dublu este că poate fi însoţit de malformaţii la nivelul rinichilor, rinichi lipsă sau malformaţii la nivelul uretrei.

Din acest motiv, următoarea ecografie la care m-a trimis medicul ginecolog a fost o radiografie abdominală, pentru a verifica prezenţa ambilor rinichi şi morfologia lor, pentru a şti cum stau. Stau bine, rinichii sunt amândoi, nu e malformat niciunul, singura problema pe care am avut-o este această infecţie urinară cu klebsiella, despre care am povestit deja, dar care nu are nicio legătură cu malformaţia uterină.

Uterul didelf şi sarcinile

Când a început să sune ceasul biologic şi să simţim că vrem să fim mai mulţi la cină, am început toate investigaţiile posibile şi am căutat un medic cât mai specializat pe anomalii uterine. L-am găsit la Elias, dar nu îi voi menţiona numele, pentru că nu a fost un medic de care să fiu în mod deosebit mulţumită. E poveste mai lungă.

Dar în afară de asta, în afară de analize, pentru a fi sigură că totul e în regulă cu corpul meu şi acid folic, pe care este obligatoriu să îl iei cu 3 luni înainte de sarcină, n-am făcut nimic deosebit.

Ne aşteptam să dureze mult până ce primul test de sarcină avea să fie pozitiv, având în vedere ce mi se spusese.
Când colo, două luni mai târziu faţă de momentul în care ne-am propus, am aflat că eram însărcinată cu Iris.

Principala îngrijorare: Risc de pierdere a sarcinii

Principala grijă pe care am avut-o pe toată durata sarcinii a fost probabil aceeaşi ca şi în cazul femeilor cu un uter perfect normal: să nu pierd sarcina. De frică, n-am anunţat pe nimeni în afară de părinţi în primele 3 luni, pentru a nu ajunge în situaţia în care să explic de ce nu aveam un copil în brate, 9 luni mai târziu.

Dar iată că nu a fost cazul. Singura problemă au fost arsurile din sarcină, care m-au epuizat efectiv. În rest, Iris a rămas la căldurică o săptămână peste termenul estimat şi a venit pe lume prin cezariană la cald, la Elias.

În cazul lui Felix, lucrurile au stat similar, doar că am schimbat medicul. M-am mutat în evidenţa medicului Radu Botezatu, de la Filantropia, unde lucrurile au fost mult mai bune în zilele de internare, dar de unde m-am şi ales cu infecţia de care spuneam mai sus, din păcate.

Nici sarcina cu Felix nu a fost marcată de evenimente deosebite. Pur şi simplu, la fel ca în cazul lui Iris, am avut parte de ceva mai multe ecografii decât ar fi fost poate necesar, dacă uterul nu era unul atipic.

Uter didelf si sarcinile gemelare

Unul dintre primele lucruri pe care mi le-a spus medicul care a descoperit malformaţia a fost “e şansă mare de gemeni”. Ulterior, din resurse pe care le-am descoperit pe cont propriu, am aflat că lucrurile nu stau chiar aşa.

Sigur, există inclusiv în Anatomia lui Grey o referire la o pacientă care este însărcinată în ambele utere, însă această situaţie este foarte puţin probabilă.

Şansa de a rămâne însărcinată în ambele utere: Extrem de scăzută

Iar asta se întâmplă din cauză că, la fel ca în orice altă sarcină obişnuită, pentru ca gemeni fraterni să apară (dizigoţi), este nevoie ca ovarul/ovarele să elibereze două ovule în acelaşi timp. Astfel, nu există o probabilitate mai mare de gemeni decât în cazul unei femei cu o anatomie obişnuită, cu acelaşi istoric lipsit de gemeni în familie.

Desigur, totul ţinea de cum avea să se comporte uterul negestant. Şi pentru că sarcina există în unul dintre utere, pentru a fi susţinută, corpul secretă hormonul numit progesteron, hormon ce are rolul de a ajuta la susţinerea sarcinii.

Acest hormon, în cazul meu (şi al multor alte femei în aceeaşi situaţie despre care am citit ulterior), a determinat uterul negestant să se comporte ca şi cum ar susţine şi el o sarcină.
Astfel, corpul se opreşte din a mai elibera ovule, pentru că “are impresia” că ambele utere sunt “ocupate”.

Deci nu, o sarcină gemelară nu e cu mult mai probabilă în cazul unei femei cu uter didelf, decât dacă, prin vreo minune, există ovulaţie peste sarcină, lucru rar şi la femeile cu morfologii obişnuite.

Ce trebuie să faci dacă afli că ai uter didelf

În retrospectivă? Nimic deosebit, în afară de a te informa şi a te controla (la medic, adică).

Odată ce există suspiciunea de uter didelf, ar trebui să ţi se confirme diagnosticul printr-o ecografie, pentru a se şti exact ce particularităţi există.

Apoi, ar trebui să se verifice inclusiv eventualele anomalii ale sistemului excretor, dacă ele există. Aici medicul poate da informaţii suplimentare şi să te îndrume, dacă este cazul.

Dacă afli că eşti însărcinată, ar trebui să pui în vedere medicului care te ia în evidenţă, pentru a fi mai precaut decât la o pacientă cu un uter normal. Cel mai probabil, te va ţine mai aproape, pentru orice eventualitate.

Nu doar mama poate avea malformaţia, ci şi fătul

La morfologii, recomand să ceri medicului care îţi efectuează ecografia (ideal altul la fiecare morfologie, să poţi avea o varietate de ochi care se uită pe aceleaşi imagini), să verifice existenţa ambilor rinichi, precum şi a uretrei, la făt.

Acest ultim detaliu are legătură cu faptul că, nu doar la mamă pot apărea malformaţii la nivelul aparatului excretor, ci şi la copil. Au existat copii care s-au născut fără uretră, fără un rinichi, din mame cu uter didelf cu morfologie normala a aparatului excretor.

Ştiind toate aceste lucruri, a fost printre primele lucruri pe care le-am cerut medicului să le verifice la morfologie: prezenţa a doi rinichi şi o uretră.

Apoi, în cazul fetelor, există un mare risc ca o fată născută dintr-o mamă cu uter didelf să aibă la rândul ei malformaţii la nivelul uterului. Acest aspect este elucidat mai târziu în viaţa copilului, însă clar e bine să ştii de dinainte.

Nu în ultimul rând, dacă tocmai ai aflat că ai uter didelf, recomand cu mare căldură acest grup de Facebook. Aici sunt peste 2400 de femei din toată lumea cu fix aceeaşi malformaţie. Se discută particularităţile acestui diagnostic, pierderi de sarcini, dar şi poveşti fericite şi bebeluşi sănătoşi după sarcini fără probleme.

Eu am fost norocoasă. Uterul didelf nu mi-a afectat dramatic viaţa, iar de când am aflat de sursa durerilor atroce la menstruaţie, am înţeles şi că trebuie să le tratez ca pe o consecinţă a morfologiei mele.

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă o opinie medicală şi nu trebuie să ţină locul unui diagnostic medical.
Tot ce am expus e rezultatul a ani de zile de cercetare pe studii de specialitate (puţine, foarte puţine) care au observat femeile cu uter dublu, experienţa mea personală şi generalităţi adunate din discuţiile cu medicii.

Situaţia ta poate fi diferită de a mea şi poate necesita mai multă asistenţă medicală, de aceea te sfatuiesc serios să discuţi cu un medic avizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post