Cand se face bradul la noi in casa (si cum?!)

Cand se face bradul de craciun la noi in casa (1)

Cand se face bradul? Complicat raspuns. La noi s-a schimbat data an de an, in functie de diferite criterii. Anul asta insa, am rupt toate recordurile. Cum s-a schimbat la noi in casa evolutia datei in care se face bradul si cum, cel mai probabil, dupa ce cresc copiii vom impodobi un ficus. E mai ieftin, e mereu acolo, nu trebuie sa muti mobila pentru el si nici nu face mizerie.

Cand se face bradul in mod obisnuit?

In copilaria mea bradul se facea pe 24 decembrie. Era regula, era batuta in cuie, iar inainte cu o saptamana de marea inaugurare, casa se intorcea cu fundul in sus, de ziceai ca suntem in cautarea unei comori pierdute.

Nu sunt eu, dar la fel de hotarata arat

Cand si ultima clanta si ultimul geam straluceau, iar covoarele tanjeau dupa un fir de praf, abia atunci se aducea in casa (din balcon, unde era tinut la rece) o lesinatura de brad, dar care mirosea a brad de-l simteai de la intrarea in apartament.

Si venea seara de 24. Si ne apucam sa dam jos din debara cutia aia pretioasa, aia cu globuri de sticla ce se spargeau numai daca te uitai la ele urat.

Si instalatiile… Instalatiile alea rusesti, de chemai tot Vechiul Testament daca nimereai sa calci pe una. Piesele de lego sunt pistol cu apa, pe langa alea.

Cam asa aratau instalatiile de pom rusesti si dureroase

Ah, instalatiile? Nu mergeau. Sau mergea doar rosu si galben. Verde si albastru, canci.

Si te apucai si desurubai la ele, si insurubai altele de rezerva, te mai stimulai un pic la 220, parca alt gust avea viata.

In final, realizai ca aia era. Din 3 instalatii, mergea una, iar aia avea 50 de becuri si mergeau doar 2 culori. Unde sa mai gasesti instalatie de brad pe 24 decembrie? Aia era, voiai luminite, aprindeai becul.

Suport de brad din fier forjat, o amintire stramba

Ah, si suportul! Am uitat de suport. Aveam o chestie foarte fandosita din fier forjat, cu diametrul incheieturii mele, prin care trebuia sa incapa o tulpina de brad de 5 ori mai groasa. Aici frate-meu era sculptor-mester, cumva il facea sa incapa.

Dar pentru ca era un fier forjat sudat, niciodata nu statea drept. Nu-mi amintesc un an in care sa fi avut un brad care sa stea perfect pe verticala, indiferent cate pene i-am fi pus la baza.

Legat de curatenie, bineinteles ca o zi mai tarziu casa era la fel de haos (cum sa fie cu 3 copii in ea?), covorul era plin de ace, mai ales cand nimeream molid in loc de brad, si firimiturile erau la locul lor dinainte de ajun, ca doar se manca in casa la masa de Craciun, nu?

Asa am trait ani de zile si ca adult. Bradul nu-l mutam din loc pana pe 24, ca nu cumva sa se usuce. Pana anul trecut.

Anul trecut am facut bradul pe 23

Anul trecut, pentru ca nu voiam sa repet experienta din fiecare an anterior, zic gata: facem bradul pe 23. Ma ocup in ajun de cozonaci, nu ma obosesc sa fac curat luna, ca oricum, cine face luna cu un copil de 3 si unul de 1 an?

Deci hai cu bradul. Pisicile si copiii au fost foarte recunoscatori, au avut de ce sa traga in toate directiile mai devreme.

Cu suportul? A fost mai bine. Pe 23 seara el mesterea un suport dintr-un placaj vechi si niste scanduri. Pana la anul, zic eu, cand om lua si noi un suport ca oamenii.

Bradul a stat la fel de drept ca in copilaria mea. Adica stramb. Dar macar am avut beculete. Compuse din vreo 3 instalatii, dar cine mai numara, nu?

Si facand noi bradul tarziu, pe 23 adica, l-am tinut mai mult de 7 ianuarie, cat il tin oamenii normali. Si am sesizat o treaba: bradul nostru cel stufos si de rasa noua, d-asta care nu miroase, a inceput sa miroasa a brad. De-asta am zis, anul asta, gata. Facem bradul de la inceputul lunii.

Anul asta am facut bradul pe 2

Ei, anul asta am zis gata, schimbam foaia. Pe 1 am fost la parada, ne-am umplut de draci, pe 2 decembrie montam faimosul brad. Si de data asta aveam si suport, d-ala verde, high-end, de plastic. Boierie, tata.

Am reglat bradul numaidecat, ca acel suport vine cu 3 suruburi din acelasi plastic “de calitate” la baza, n-a fost nevoie de cioplire, a mers ca uns.

L-am decorat cum am stiut noi mai bine, cu globuri 100% de plastic (credeam eu). Ce mai? Era o capodopera a brazilor. Apoi a venit seara si, ca niste fiinte diurne ce suntem, ne-am dus la somn, lasand 3 pisici libere, sa pazeasca bradul.

A lesinat bradul

Cine s-a trezit cu bubuiala la 6 dimineata? Cine, cine? Noi, toti. Cand ne-am repezit in sufragerie sa vedem pagubele, bradul era cu cracii in sus cat era el de lung (2.5m, bata-l sa-l bata), pisicilor cred ca le-au fost scurtate luni din viata, atat erau de panicate, iar globurile de plastic noi, erau de fapt din sticla, motiv pentru care erau peste tot. Multiplicate fin, fin.

Si dai, curata, matura. Tine copiii la distanta de globurile pisate si, intr-un final, fa pe suportul de brad pana face el o ancheta. A facut o ancheta, si dupa ce a bodoganit 20 de minute fara oprire pisicile, a constatat ca nu erau ele de vina.

De ce a cazut bradul? De la suportul minunat high-end. Era atat de zdravan, ca i se rupeau picioarele. Noroc ca n-am aruncat troaca de anul trecut facuta de el, ca era clar ca e sfanta.

El cioplea bradul cu pendularul, eu tineam de decoratiuni

Ei da, doar ca troaca de suport, de 10 ori mai rezistenta, avea un diametru, copacul nostru complet necioplit, un alt diametru. Asa ca, cine tinea de varful bradului impodobit (nu, nu cazusera toate acareturile din el), in timp ce el cioplea de zor cu un pendular? Eu. Asa mi-am petrecut dimineata de duminica.

Vreo 30-40 de minute mai tarziu, dupa injuraturi prelungi, miros de incins de la pendularul suprasolicitat si niste copii total dezamagiti ca a lesinat bradul, reuseam sa-l fixam cu chiu cu vai in vechiul suport.

Si ce credeti? Era la fel de drept ca turnul din Pisa. Si asa a ramas pana in prezent. L-am mai dres putin punand vreo 2 proptele sub el, dar tot stramb e, orice i-ai face. N-are nimic, vine Mosul si sub bradul stramb, nu e mofturos.

Noroc ca am facut bradul pe 2, altfel pe 25 ciopleam la el

Asadar, per total sunt recunoscatoare ca am luat decizia de a face bradul devreme. Cum ar fi fost sa-l facem pe 24, iar pe 25 dimineata sa ne petrecem inceputul Craciunului cu pendularul in mana?

Pe de alta parte, anul asta nu pare ca ne vom bucura prea tare de mirosul de brad. Suntem raciti cu totii de vreo 2 saptamani si niciunul din noi n-are miros (sa fie Covid? Cine mai stie, fie ce-o fi).

In alta ordine de idei, asta e experienta noastra. Dar va las si un ghid general despre cand se face bradul, in functie de context.

Cand se face bradul cand ai pisici in casa

cand se face bradul cand ai pisici
Nu e pisica mea, dar ati prins ideea

Tineretea plina de pisici ne-a invatat ca, atunci cand ai pisici in casa, bradul se face pe 24.

Apoi se mai face pe 25 de vreo 2 ori si pe 26 de vreo 3, iar pe 27 se desface, ca si asa, ce-ti mai trebuie brad dupa Craciun, nu?

Cand se face bradul cand ai copii?

cand se face bradul cand ai copii
Nu e copil de-al meu, dar e simpatic

Daca-s mici, cand vrei tu. Si de-aici, citeste din nou paragraful cu pisicile, ca se aplica la indigo.

Daca-s mai mari, faci bradul dupa ce-l iei. Daca nu, in fiecare zi vei avea program artistic, sub tematica “Cand facem bradul?”. Mai bine te lipsesti si-l iei cu 2-3 zile inainte de Craciun. Le zici ca vrei sa fie mai proaspat, sa-i simta Mosul mirosul (de pendular incins).

Oricum, ei se bucura de brad si la gradinita, unde obligatoriu sa vina Mosul in avans, pentru a supune la cazne teribile bugetul si asa inghesuit al parintilor.

Cand se face bradul cand nu ai copii si pisici

Cand vrea muschii tai. Atunci faci bradul, daca vrei sa il faci. Cel putin asa imi imaginez ca e, nu stiu. N-am fost niciodata in viata de adult in situatia de a nu avea nici pisici, nici copii.

Iar cum copiii cresc, dar fara pisici nu cred ca vom fi vreodata, pot doar sa-mi imaginez ca e frumos sa faci bradul cand vrei, daca vrei.

Doar prima imagine e a mea. Restul sunt imprumutate, dupa cum urmeaza in acest pomelnic:

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post