Reteta sarmale la Tefal One Pot

reteta sarmale la tefal one pot (1)

Reteta asta de sarmale la Tefal One Pot ma tin sa o scriu de un an. De un an, oameni buni, ca de atunci sunt pozele in telefon si de atunci ma tin si sa scriu. Ce sa… N-au inventat astia ziua de 72 de ore.

Asadar, acum acum vine iar Craciunul, bradul e deja facut, cozonacii or sa mi se tripleze in cuptor si, inevitabil, trebuie s-o pun de sarmale. Si daca pana recent (acum vreo 2 ani, cand mi-am luat Tefal One Pot) uram din suflet experienta facutului de sarmale, acum a devenit ceva mai tolerabila.

Click ca sa skip: reteta de sarmale la Tefal One Pot

De ce urasc sa fac sarmale?

In principal, pentru un motiv care nu are legatura cu oala multifunctionala. Ea nici nu ajuta, nici nu dauneaza, cand vine vorba de problema asta. E ca aloe vera: ma ustura mainile cumplit cand lucrez cu varza murata.

Din acest motiv, in familia mea se fac sarmale de cel mult doua ori pe an: Paste si Craciun. Daca fac si de Paste, e chiar miracol, de regula fac numai de Craciun.

reteta-sarmale-la-tefal-one-pot4

Dar si cand fac, apoi fac mamica: ultima data am facut 2 oale TOP pline ochi de sarmale, in total undeva la peste 150 de sarmale, parca am numarat. Cum ziceam, a trecut un an, nu ma mai tine memoria asa bine.

Sarmale la Tefal One Pot – De ce e mul mai usor

Un lucru e insa grozav cand faci sarmale la Tefal One Pot: nu te rogi de ele sa fiarba. Inainte fierbeam cu orele. Fierbeam si a doua zi. Fierbeam la ele de toti dracii le lua, numai sa fiu sigura ca-s gata.

Ei, de cand cu oala, sarmalele sunt gata in 40 (patruzeci!) de minute. Bine, asta e fierberea. Apoi le las nitel sa scada pe simmer inca 10-15 minute, dar ce e important e ca e sub o ora procesul de preparare termica.

Suna bine, nu? Acum, cu reteta.

Reteta de sarmale la Tefal One Pot

Deci reteta nu difera cu absolut nimic de cea a unor sarmale obisnuite.

Asa ca, daca aveti deja o reteta de sarmale de care sunteti atasati, nu va mai trebuie nimic, decat sa le formati si sa urmati direct instructiunile de mai jos.

Pentru toti ceilalti, care poate fac anul asta sarmale pentru prima data (hei, nu judecati! Nimeni nu s-a nascut impaturind sarmale!), reteta mea e pe gustul unui fitos din cale afara, pentru care trebuie sa fie raportul perfect de grasime, orez, carne, varza, altfel nu mananca.

Ingrediente reteta de sarmale la Tefal One Pot

  • 2 kg amestec de carne tocata (vita+porc)
  • 2 cepe zdravene
  • 150 g orez
  • o lingura cimbru uscat
  • 3 linguri bulion
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • varza murata buna de sarmale

Instructiuni de preparare a sarmalelor

1. Nimic complicat: se amesteca toate cele de mai sus. Eu iau carne gata tocata, ca viata-i scurta si efectiv n-am timp, energie sau chef sa o toc eu.

2. Cepele se dau printr-un tocator electric sau, pentru cine n-are si-si doreste din suflet sa planga cu vorbe, o razatoare fina.

3. Odata combinate toate, se pregatesc foile de sarmale. Se aleg foi bune, fara gauri, sau se peticesc daca au gauri, folosind bucati din alte foi.

4. Cat de mare sa fie o foaie pentru o sarma? Eu le tai cam cat o palma deschisa, o foaie. Dintr-o frunza de varza murata (daca e intreaga si nu e franjuri), scot cam 3 foi de sarmale.

5. Pregatesc mai multe foi in avans, ca sa nu stau intruna sa scot mana din compozitia de carne, doar ca sa tai varza si tot asa, ca ar fi foarte enervant.
Deci cu 10 foi de sarmale pregatite, ma apuc si rulez sarmalele.

6. Cum rulez sarmalele? Simplu. Asez foaia pe palma stanga, iau compozitie cu dreapta cam cat incape intr-o lingura (fara varf) si o pun in partea foii dinspre podul palmei, dar cat sa las o margine de varza neacoperita.

7. Cu dreapta trag bucata de varza peste compozitie, apoi o rulez strans pana in capat. Odata rulata, indes capetele inauntru.

8. Daca totul a mers bine si nu s-a rupt foaia (se intampla), pun sarmaua intr-un castron. Daca s-a rupt foaia in vreun loc, o desfasor, peticesc foaia cu o bucata de varza si reiau procesul.

9. Ei, inmultiti acest proces cu 150 minim, pentru ca atatea sarmale fac la fiecare Craciun. Cat sa ne tina un an (nu de foame, dar de pofta).

10. Odata rulate toate sarmalele, toc varza murata cat mai fin cu cutitul si asez un prim strat in oala Tefal One Pot.

11. In scopul realizarii celor 150 fara sa stau sa mut dintr-o oala TOP in una normala, mi-am luat o a doua oala TOP de rezerva (o gasiti in link).

12. Dupa un prim strat de varza murata tocata, incep sa asez un prim strat de sarmale, inghesuite una in alta, in cercuri concentrice. Apoi iar strat de varza, strat de sarmale, ati prins voi ideea, pana sus. Incerc an de an sa nu depasesc semnul de MAX, nu mereu imi si iese.

13. Parca performanta anului trecut a fost de 4 straturi de sarmale, daca-mi aduc bine aminte.

14. Dupa asezarea lor strategica in oala, pun un ultim strat de varza, bulionul deasupra si torn cam doua cani de apa clocotita peste sarmale.
Apa nu trebuie s-o vedeti. Daca vedeti stratul de apa, deja ati pus prea multa!

15. Setez apoi aparatul la presiune mare, pentru 40 de minute: Selectez high pressure, dau din sageata de langa ceas in sus incat sa creasca timerul la 40 si dau start.

16. Ma asigur ca e garnitura bine pusa, siguranta bine pusa, inchid capacul si-mi vad de strans haosul din bucatarie.

17. Cam o ora mai tarziu (dureaza pana ajunge la temperatura, chiar daca ii pui apa clocotita), depresurizez si las sarmalele sa mai scada putin. Si astfel, scurtez dramatic din timpul petrecut langa oala de sarmale, asa cum o faceam pe vremuri, de teama ca ba scad prea mult, ba au prea multa apa si dau pe-afara, ba sigur nu va fi fiarta varza.

Sfaturi suplimentare pentru sarmale reusite

De ce fierb sarmalele atat de greu, daca nu le faci la Tefal One Pot?

Multa lume nu stie asta, dar nu carnea tocata este problema. Mai toti cred ca trebuie sa fiarba bine carnea.

Gresit. Carnea tocata fierbe numaidecat, tocmai pentru ca e fibra din carne facuta praf, in urma tocarii.

Ce este de lunga durata (si se scurteaza dramatic cu Tefal One Pot) este fierberea varzei. Iar sub presiune, bineinteles ca totul fierbe mult mai repede.

Cum ies sarmalele la Tefal One Pot

De-men-ti-a-le. De cand le fac asa, am impresia ca sunt cele mai fragede sarmale posibile. De cand am oala, n-am mai facut nici la cuptor, nici pe plita, pur si simplu ies atat de bune. Si merg de minune servite cu o mamaliga la Tefal One Pot, daca mai aveti o oala libera. Da, exista si asa ceva.

Cum se alege varza pentru sarmale

Eeee, abia asta e provocarea. In ultimii ani, nu prea mai e asa greu. Daca iei din aia din supermarket, nu prea poti da gres. Daca insa pui varza la murat sau te duci si cumperi din piata, trebuie sa stii s-o alegi.

Varza ideala pentru murat (in octombrie cel tarziu, deci in decembrie degeaba vorbim, dar scriu si asta oricum) este varza de soi romanesc, cu foaie subtire si transparenta.

Varza cu foaie groasa, alba, de soi turcesc, nu este buna pentru sarmale, decat daca vrei sa faci o sarma cat un drob.

Iar cand vine vorba sa alegi varza pentru sarmale, la asta trebuie sa te uiti: foi subtiri, translucide, verzulii, nu albe si opace, groase.

Copiii mei nu mananca sarmale

Cam astea sunt sfaturile mele pentru voi. Anticipand aici o potentiala intrebare, pun raspunsul de dinainte:

Nu, piticii mei nu mananca sarmale. Nu pentru ca nu le-am da noi, ci pentru ca nu mananca ei. Intr-un fel, asta ma bucura destul de tare, ca nu e ca si cum rateaza cine stie ce mancare sanatoasa. Sa fim seriosi, sarmaua e pentru ficat cum e ciocanul pentru cui.

Lasand asta la o parte, anul trecut Iris a incercat o sarma. Felix avea un an si jumatate la vremea aia, mi se pare ca nici macar nu i-am dat sa guste.
Anul acesta, am mai tot primit de la Bunica (vecina, nu ruda) sarmale cand si cand. Au gustat amandoi, nu le-a placut la niciunul.

Ce-i drept, Bunica face sarmalele mult mai grase, deci posibil de-aia sa le fi displacut. Ale mele ies ceva mai echilibrate, nu curge uleiul din ele.

Sa va iasa sarmalele, cozonacii si tot ce va mai propuneti!

Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post