Iridescent Despre cei mici Câte ouă pe săptămână au voie copiii?

Câte ouă pe săptămână au voie copiii?

De când am vopsit ouăle, copiii m-au speriat cu câte ouă pot mânca pe zi. Şi-mi aminteam că mama îmi spunea s-o las mai uşor cu ouăle, la vârsta lor, că ar putea dăuna ficatului. Aşa m-am apucat de săpături, hotărâtă să aflu câte ouă pe zi au voie copiii, dar şi câte ouă ar trebui să mâncăm noi. Iată ce am găsit.

Da, este foarte bine ca ai noştri copii să mănânce ouă cu regularitate. Dar cantitatea? Cantitatea indicată e puţin mai greu de determinat. Totul depinde de cantitatea de proteine şi grăsimi pe care ei şi le iau din alte surse, precum carnea macră.

Cum la grădiniţă nu primesc ouă prea des, iar acasă în ultimul timp micul dejun a constat în cereale cu lapte, am zis că n-o fi foc dacă sar calul cu consumul de ouă una-două zile. Şi cam aşa e.

Există însă nişte cantităţi estimative de ou pe care copiii ar fi bine să le consume, iar acestea variază în funcţie de vârstă.
Ai mei au ajuns ca, în astea câteva zile, să mănânce şi câte 2 ouă pe zi fiecare. Cam mult, bănuiam eu. Şi am avut dreptate. Din fericire, însă, dacă de fel nu se înghesuie să mănânce ouă, nu-i capăt de ţară.

Când trebuie introduse ouăle în alimentaţia bebeluşului

Dacă nu există alte indicaţii din partea pediatrului, ouăle pot fi introduse la începutul diversificarii, ideal pe etape.
Pentru început, se poate încorpora gălbenuşul oului în mâncarea bebeluşului, ca, mai apoi să poată fi introdus treptat şi albuşul, dacă nu există nicio reacţie alergică la galbenuş.

În cazul ouălor se procedează astfel, deoarece ouăle sunt unul dintre cele mai puternic alergene alimente. Dacă dupa introducerea gălbenuşului, urmată de introducerea albuşului, nu există nicio reacţie alergică, este important ca din acel moment să se continue cu regularitate includerea ouălor în meniul bebeluşului.

Câte ouă pe zi ar trebui să primească copiii, în funcţie de vârstă

La scurt timp după diversificare, copiii ar trebui să primească nu mai mult de jumătate de ou, pentru început doar gălbenuşul, de 2-3 ori pe săptămână.
Mai apoi, spre vârsta de un an, se poate mări frecvenţa până la 3-4 ori pe săptămână, menţinând aceeaşi cantitate.
Între 1 şi 2 ani, copiii ar trebui să primească până la 4 ouă pe săptămână.
După vârsta de 2 ani, copiii au voie până la 1 ou pe zi, dacă au o preferinţă în acest sens.

Cum ar trebui preparate ouăle servite copiilor

Mai ales la început, când copilul are până în 2 ani, este foarte important ca ouăle să fie bine făcute. În caz contrar, riscul de transmitere a unor bacterii periculoase, precum Salmonella, este mare.
Aşadar, dacă le dai fierte, asigură-te că le fierbi 5-6 minute, încât oul să fie fiert şi pătruns, dar nici răsfiert şi mai greu de mâncat.

În afară de ouăle fierte, copii mei preferă cu precădere ouăle fripte în tigaie. Nu pun ulei, nu pun unt. Pun doar ouăle într-o tigaie încinsă antiaderentă şi le mermelesc acolo până când se pătrund, dar rămân puţin lucioase. Nu le bat înainte, şi astfel gălbenuşul şi albuşul sunt încă puţin separate.

Aşa obişnuia bunică-mea să-mi facă ouăle, iar pentru mine ăsta e gustul micului dejun în copilărie.

De ce ar trebui să incluzi ouă în alimentaţia copilului

În urma unui studiu amplu efectuat în America pe copii şi adolescenţi deopotrivă, s-a evidenţiat că acei copii care consumă ouă cu regularitate au avut o creştere a aportului zilnic de nutrienţi.
În cazul copiilor ce consumă ouă, faţă de cei care nu consumau, s-a observat creştere a nivelurilor de proteină, grăsimi polinesaturate și mononesaturate, acid alfa-linolenic, DHA, luteină + zeaxantină, colină, potasiu, fosfor, seleniu, riboflavină, vitaminele D, A și E.

Ca un beneficiu suplimentar, copiii consumatorii de ouă observaţi au avut un aport zilnic mai mic de zahăr (adică zahăr adăugat/total) în comparație cu copiii și adolescenții care nu consumau ouă.

Deci, toate motivele să dăm ouă copiilor.

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe ouă?

În general vorbind, dacă mănânci în mod regulat prea multe ouă, rişti boli cardiovasculare şi colesterol mărit.
Pe de altă parte, dacă mănânci multe ouă într-o singură zi, rişti în primul rând indigestie, care ar veni la pachet cu dureri abdominale puternice, balonare şi alte simptome digestive.

Aşadar, n-aş depăşi un număr de 2 ouă pe zi la copiii mai mari, cum nu aş depăşi un număr de 3 ouă pe zi ca adult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post