Cum am ales gradinita in Bragadiru

Copii ce se joaca in colectivitate (Cum am ales gradinita in Bragadiru)

Pentru ca ne-am mutat la ceva distanta de Bucuresti, cand a venit momentul sa ii ducem la gradinita, am trecut prin ceva peripetii. Pana la urma, am ajuns sa alegem o gradinita in Bragadiru si nu regretam deloc alegerea: Gradinita Bucurie Mare.

Cand Felix a implinit undeva la un an si jumatate, adica prin septembrie anul trecut, am vrut sa intre amandoi deja in colectivitate. Astfel, pana la momentul la care aveam sa incep eu munca, ei aveau sa ia contact cu toti crocobaurii si sa-si formeze o bruma de sistem imunitar.
Bineinteles ca din septembrie pana in decembrie am tinut-o doar intr-un muc, si noi si ei, insa asta e o alta poveste pentru o alta data.

Cresele in rural, complet inexistente

La noi in sat, nici gand de cresa. De fapt se si stie ca, exceptand Bucurestiul si probabil alte cateva mari orase de prin tara, nu prea exista crese, mai ales in rural. Iar pana in 3 ani se merge la cresa, deci clar nu aveam o alternativa pentru el, chiar daca pe ea as fi putut sa o dau in sat.

In plus, gradinita de aici e una cu program scurt (se tot zvoneste ca ar urma deschiderea inca uneia, cu program prelungit, insa nu se stie exact cand). In afara de asta, stiam exact de la alte mame din sat ca nu e deloc locul potrivit pentru un copil, existand multe metehne comuniste bine inradacinate.

Asadar, ne-am interesat intai sa vedem daca gasim vreo gradinita in Mihailesti. Privata, desigur, ca daca era sa fie de stat, problemele probabil ar fi fost aceleasi cu cele din sat. Nici gand, nu cred ca va aparea prea curand o gradinita privata in Mihailesti.

Gradinita Bragadiru – Cum am ales

Asa am mers mai departe cu explorarea, catre Bragadiru. Inainte de a ramane la gradinita la care sunt ai mei acum, am inspectat multe gradinite private din Bragadiru.

Despre Piticii nostri am cam auzit de rau

Astfel, am aflat din experientele altor mame ca, la Piticii nostri, de pilda, copiii mai sunt si altoiti uneori. Ori, decat sa ii trimit acolo sa mi-i altoiasca pe bani, mai bine-i tin acasa si-i altoiesc eu pe gratis, stiti ce zic?

Glumesc. Nu-mi altoiesc copiii, de-aia nici n-am stat prea mult pe ganduri in privinta acestei gradinite.

Acum, cat de intemeiate or fi zvonurile, nu stiu, dar eu n-am vrut sa risc. Si pe Google au un scor general la review-uri de te ia capul.

Gradinita Taramul Fermecat parea o alegere buna

Apoi, luasem in considerare gradinita Taramul Fermecat, despre care am auzit destul de multe de bine. Asta pana cand am gasit o mama care povestea ca a existat un incident, cand copiii au reusit cumva sa iasa singuri pe strada.

Intre timp am inteles ca au remediat problema, montand probabil incuietoare, interfon, insa pentru mine a fost o bila neagra incidentul de mai sus si mi-a influentat alegerea, pentru ca a fost un concurs de imprejurari ca acei copiii sa reuseasca sa iasa, nu doar lipsa incuietorii a dus aici.

Ca un plus la aceasta gradinita, au site, facut relativ ok pentru domeniu, unde poti afla cam tot ce te intereseaza despre ei, de la tarife la cresa si gradinita si pana la optionale. Preturile variaza intre 1125 lei (program scurt) si 1575 lei, program lung.

Despre Pestisorul Auriu am auzit de bine, insa nu ne-am potrivit

Ulterior am auzit de la o vecina a carei nepoate sta in Bragadiru ca ar frecventa gradinita Pestisorul Auriu, unde tarifele pareau foarte avantajoase.

Era, de pilda, un cost de vreo 1200 lei pe luna la program lung, 900 lei/luna la program scurt, iar astea prin 2021-2022. In prezent nu stiu daca s-au pastrat tarifele, insa mama fetitei despre care vorbesc era foarte incantata de gradinita, la fel si fetita.

Pana am apucat noi insa sa facem telefonul fara fir si sa aflam mai multe despre gradinita, ne apucasem deja si facusem vizionari la celelalte gradinite, luand si o decizie.

Andreea’s Kindergarden – Nu o optiune pentru noi

Ultimele doua gradinite vizionate (si cele mai in detaliu cercetate), din care ultima a fost si cea aleasa, au fost Andreea’s Kindergarden si Bucurie Mare.

Despre Andreea’s Kindergarden stiam de la o fosta colega de liceu, care avea fetita acolo si care stiam ca e multumita.

Vizionare la gradinita Andreea’s Kindergarden

Am stabilit o vizionare, intai la Andreea’s Kindergarden, intr-o zi de august.

Ne-a fost prezentat locul de joaca, ce era vizavi de gradinita in sine, deci pentru a iesi afara, copiii trebuiau sa traverseze o strada (evident, supravegheati, dar tot nu m-a incantat deloc).

Am rugat apoi pe doamna directoare (dumneaei ne-a facut prezentarea) sa vedem si gradinita pe dinauntru. Ni s-a explicat ca nu se poate, deoarece erau in proces de igienizare (de ce nu ne-or fi chemat in alt moment?), dar ca ne putem uita pe geam (?!).

Pe geam nu am putut vedea mare lucru, doar niste dulapuri care se transforma si in patuturi si, parca niste jucarii.

Mai departe (nu aflasem inca de Bucurie Mare), ne tot codeam si nu stiam ce sa facem, cand mi-am amintit de colega despre care spuneam mai sus si am zis sa o sun. Si bine am facut:

Tipa mi-a povestit ca tocmai ce-si mutase fetita de la Andreea’s Kindergarden, dupa ce in repetate randuri ar fi avut probleme cu personalul de acolo. Pe scurt, pe motiv ca fetita musca, era deseori izolata la alta masa, se tipa la ea, iar cea mica a ajuns sa aiba o trauma legata de mersul la gradinita, de care cu greu a scapat ulterior.

Tot despre aceasta gradinita am auzit pareri de la alti parinti, care sustineau ca nu-i atat de mult despre educatie, ci mai mult un loc unde copiii sunt supravegheati.

In privinta tarifelor, ele erau ceva mai accesibile, parca cu 1200 lei pentru programul mediu, pana la 17:00, la momentul acela. Desi au site, e in mare parte inca in lucru si, eu una nu am reusit sa gasesc tarifele afisate.

Gradiniţă Bragadiru: Cum am ales Bucurie Mare

Acesta a fost momentul in care am decis ca trebuie sa mai cercetam pana luam o decizie. Am pus o intrebare pe grupurile de Facebook destinate parintilor (LPB for the win!) si asa am aflat despre Centrul Educational Bucurie Mare.

Tot asa, am cerut sa vedem gradinita si ne-a fost prezentata. E drept, nu am urcat la etaj, unde sunt salile grupelor, insa macar nu ni s-a spus sa privim gradinita pe geam.

Afara dispun de un loc de joaca decent, data fiind dimensiunea curtilor din zona; copiii au la dispozitie motorete si trotinete si vreo 2-3 tobogane.

Engleza e un optional zilnic si e inclus in pret

Am discutat despre meniu, despre ce activitati comune vor avea Felix si Iris (de exemplu faptul ca nu aveau sa doarma sau sa manance impreuna). Am discutat si despre optionale, iar aici faptul ca engleza se face zilnic si este inclusa in pretul gradinitei mi se pare un mare plus.

Iris chiar a inceput sa prinda multe dintre cuvintele pe care le aude de la ora de engleza.
In rest, pana recent existau optionale de pictura (dar a scazut interesul si nu s-a mai putut tine), dans, si inca exista de muzica, actorie, karate, toate contra cost.

Costul lunar al gradinitei este de 1600 lei la program prelungit (8-18), insa pentru fratii ce vin impreuna exista o reducere de 10 procente (cum e si cazul nostru). Trebuia sa mentionez, la majoritatea gradinitelor private exista bonusul asta.

Meniul, compus in buna parte din mancare traditionala

In meniu, care-i cam acelasi de la o saptamana la alta, doar ca sunt permutate putin zilele intre ele, gasiti mancare gatita, in mare parte traditionala (multe supe, ciorbe, mamaliguta cu branza si smantana, cereale cu lapte dimineata).

Da, exista zahar in meniu, insa pentru noi nu a fost un criteriu eliminatoriu, deoarece am considerat ca e in cantitati rezonabile.

Se mai sare calul la zile de nastere, cand pe langa gustarea obisnuita cu zahar, gen orez cu lapte, cei mici mai primesc si un Barni/Tedi si alte minuni, insa din nou, noi nu suntem atat de drastici in privinta asta.

Felix si Iris au avut o adaptare foarte uşoară la grădiniţă în Bragadiru

Nu stiu altora cum le-o fi fost adaptarea (el imi spune ca mai aude cate un copil plangand dimineata, cand se duce sa-i lase pe ai nostri), insa la noi a fost vis.

Noi i-am lasat la program lung inca din prima zi, in principal pentru ca stiam de la alti parinti ca a face treptata trecerea, de la program scurt la program lung, poate crea asteptari ca mama sa fie mereu acolo la pranz. Cand se face trecerea la program lung, se poate intampla ca copilului sa-i fie chiar mai dificil decat daca s-ar incepe cu program lung de la bun inceput.

Cu toate acestea, in primele 1-2 saptamani, a existat un pic de suparare la Felix (deh, avea nici 18 luni – grupa baby), insa ii trecea repede cand il luau doamnele in brate. Ulterior insa, intra singur si voios in gradinita, de mana cu Iris.

De fiecare data cand imi vine acasa, mai rar in ultimul timp, mult mai mult la inceput, Felix miroase tot a parfum, semn ca a fost iar dragalit si tinut in brate pe parcursul zilei.

Am avut un singur incident cu un coleg de grupa care l-a muscat de vreo 2 ori pe Felix, insa discutand cu educatoarea lui, problema s-a rezolvat cel putin temporar (prin mai multa supraveghere a copilului care il musca).

Progresele sunt masurabile, odata cu mersul la cresa/gradinita

Altfel, vad reale progrese la el, mai ales in privinta renuntarii la bebelusie: la gradinita nu mai bea biberonul cu lapte de la pranz, la gradinita a renuntat prima data la suzeta, inainte de a i-o scoate noi acasa. In plus, desi nu are inca 2 ani, din zi in zi rupe tot mai multe cuvinte si pare ca in orice clipa e gata sa izbucneasca in vorba.

La Iris (grupa mica), adaptarea a fost si mai usoara si chiar am de furca cu ea in zilele cand e bolnava si nu poate merge la gradinita: plange ca vrea sa mearga si ea alaturi de Felix.

Aici, cu sustinere temeinica si acasa, Iris a invatat sa faca calcule cu numere mici (pana in 10), sa numere, iar mai nou au inceput sa lucreze scrierea cifrelor. Colorarea in contur si alte activitati, precum modelarea plastilinei sunt la ordinea zilei.

Pe langa asta, din punct de vedere social, Iris a devenit mult mai deschisa, poate vorbi mai usor cu oricine o abordeaza si tendinta ei de a se timora a disparut.

La gradinita Bucurie Mare nu exista camere, insa doamnele transmit zilnic pe grupurile de Whatsapp clipuri si poze cu activitatile copiilor.

In plus, am realizat pe parcursul timpului ca nu camerele conteaza (copilul putand fi bruscat si in afara razei de actiune a camerei) ci modul in care copilul evolueaza si starea lui de spirit, cand vine vorba de gradinita.

Noi, cel putin momentan, credem ca dintre optiunile pe care le aveam in materie de gradinita in Bragadiru, aceasta e cea mai buna pentru noi.

Image by Freepik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post