Da, ştiu că e un subiect cam intim treaba asta cu chiloţii, cu atât mai mult dacă vorbim de chiloţi menstruali. Dar cumva simt nevoia să normalizăm discuţiile de genul şi să nu ne mai pitim pe după eufemisme, când vine vorba de menstruaţie.
- O părere sinceră despre chiloţii menstruali – Doi ani mai târziu
- Cum funcţionează chiloţii menstruali refolosibili
- Care e tehnologia din spatele chiloţilor menstruali?
- Cât de des trebuie schimbaţi chiloţii menstruali?
- Câte perechi de chiloţi sunt necesari pentru un ciclu menstrual?
- Care sunt dezavantajele chiloţilor menstruali?
O părere sinceră despre chiloţii menstruali – Doi ani mai târziu
Deci, da. Am încercat chiloţii menstruali şi m-am îndrăgostit. I-am descoperit imediat după ce l-am născut pe Felix. Pentru mine chiar sunt cea mai bună alegere şi o să explic mai jos de ce. Ei nu vin însă fără dezavantaje, nu sunt soluţia perfectă. Aici e foarte mult pe potriveală. Pentru unele funcţionează foarte bine tampoanele, pentru altele absorbantele, iar câtorva dintre noi le-a revoluţionat viaţa cupa menstruală. Nu şi mie.
Dacă mai ţineţi minte, vă povesteam aici treaba cu cele 2 utere. Acea malformaţie face, în esenţă, imposibil ca eu să folosesc vreodată tampoane.
Aparent, şi cupele menstruale intră în aceeaşi categorie. Deşi mi-am cumpărat 2 cupe şi le-am încercat, n-am avut foarte mare succes În a le folosi, aşa că m-am lăsat păgubaşă.
Dar înţeleg că pe multe femei le ajută şi pentru ele viaţa e mai uşoară cu cupa menstruală.
Eu mă resemnasem. Încă nu deveniseră chiar atât de populari chiloţii menstruali şi am acceptat ideea că voi rămâne la absorbante, ca adolescentele, pe viaţă.
Când, văd într-o zi o discuţie pe un grup, fix legat de aceşti chiloţi menstruali. Nu mai auzisem şi mi se părea greu de crezut. Greu de crezut că a putut cineva face o pereche de chiloţi care arată normal, dar se comportă ca un real absorbant.
Am făcut ceva cercetări şi mi-am propus să îi încerc întâi pe cei de la Snuggs. O investiţie de 100 euro la momentul respectiv, pentru 3 perechi de chiloţi.
Cand au venit mi-am aşteptat menstruaţia cu încântare pentru prima dată. Şi i-am testat. Game chancer, dacă-mi permiteţi. Nu te jenează. Nu te încurcă. Nu stai să modelezi aripioare şi ah, da. N-ai problema “fir-ar. L-am pus prea în faţă” sau “Trebuie să dorm pe spate. L-am pus prea în spate”.
Pur şi simplu îţi ia nişte griji de pe cap. Aşa că mi-am mai luat şi alţii, ca să pot avea libertatea să nu depind doar de 3 perechi de chiloţi. Au trecut peste 2 ani de când folosesc aproape doar această metodă de gestionare a menstruaţiei şi pot spune că este cea potrivită mie.
Cum funcţionează chiloţii menstruali refolosibili
Păi, similar cu un absorbant. Există mai multe niveluri de absorbţie, diferite forme, de la forma de chilot clasic, cu o putere medie de absorbţie, la genul de chilot tip boxer sau hipster, care de fel vine cu ceva mai multă capacitate.
Există, dar n-am încercat, acei chiloţi menstruali tanga sau tip brazilian. Cumva, nu m-aş risca la aşa ceva, doar de dragul de a nu se vedea conturul chilotului prin pantaloni. Şi oricum, am trecut de vârsta la care să îmi mai pese de acest aspect.
Aşadar, la nevoie, se iau aceşti chiloţi în locul celor obişnuiţi, pe tine. Se poartă exact cum ai purta un absorbant, schimbându-i pur şi simplu cu alţii când e cazul.
Cum îţi dai seama că e cazul să-i schimbi? Eh, aici e un pic intuitiv. Eu îi am negri pe toţi, ca ăştia de aici.
Îţi dai seama că trebuie schimbaţi din faptul că începi să te simţi udă. Mai concret, încep să fie incomozi. Dacă te duci la baie, pui un şerveţel pe partea interioară şi apeşi, iar acesta se pătează, cam trebuie schimbaţi.
La înlăturarea lor, chiloţii trebuie lăsaţi la înmuiat în apă rece, apoi schimbată apa de câteva ori, înainte ca ei să fie introduşi la maşina de spălat.
Odată spălaţi, trebuie uscaţi natural la aer, nu am văzut să fie permisă folosirea uscătorului. Se usucă greu, deci nu te poţi baza pe o pereche abia spălată mai devreme de 12-24 h de la momentul spălării. Noi avem dezumidificator în baia în care uscăm hainele şi tot trebuie să astept mai bine de 12 ore pentru a îi putea repurta.
Care e tehnologia din spatele chiloţilor menstruali?
Deşi sunt vânduţi de diverse branduri, la bază toţi sunt cam acelaşi lucru: 3 straturi de ţesătură, după cum urmează:
- un strat exterior, impermeabil, care nu permite trecerea sângelui. Acesta previne pătarea.
- un strat central, absorbant. Acesta este, paradoxal, făcut din fibre de plastic (Snuggs se laudă că sunt fibre de plastic reciclat), care reţin sângele.
- un strat interior, care permite trecerea sângelui către stratul din mijloc, dar care formează o barieră, încât să nu ai senzaţia aia nasoală de ud pe piele.
Da, ştiu. Nici eu nu credeam la început, dar chiar înlocuiesc cu succes absorbantele.
Cât de des trebuie schimbaţi chiloţii menstruali?
Dacă întrebi producătorii, ei vor încerca să te păcălească cum că poţi să-i porţi 12 ore, că au capacitatea de a absorbi a nu ştiu câte absorbante.
Nu e chiar aşa. În prima zi de menstruaţie, la un flux intens, eu una trebuie să-i schimb dupa 2-3 ore. Cam ca un absorbant normal, de 4 picaturi.
În zilele următoare, când fluxul se diminuează, poţi sta cu o pereche pe tine cel mult 6 ore. Adică, mai concret, eu mai mult de 6 ore nu stau cu ei.
Pe parcursul lunilor, capacitatea lor de a absorbi şi reţine pare că se diminuează, aş spune eu.
Adică da, mi s-a întâmplat să mă şi pătez, fără să uit prea mult de ei pe mine.
Câte perechi de chiloţi sunt necesari pentru un ciclu menstrual?
Eu mă descurc cu 5 perechi, dar cam la limită. Toate sunt pentru flux mare, pe principiul “în mare încape şi mult, şi puţin”. Se întâmplă însă, pentru că prefer să spăl măcar câte 3 perechi odată, să nu apuce să mi se usuce cei de pe sârmă până îi consum pe cei rămaşi.
Aşadar, întotdeauna am absorbante de rezervă în casă şi uneori mai folosesc din ele.
Eu am în vedere achiziţia unor noi perechi în viitorul apropiat, atât pentru a înlocui din perechi, cât şi pentru a suplimenta. Cred că 7 perechi ar fi un număr ideal, dar mai cred şi că numărul ăsta diferă de la femeie la femeie.
Care sunt dezavantajele chiloţilor menstruali?
Pentru că până acum vi i-am ridicat la ceruri, acum vă spun şi partea urâtă a lucrurilor. Da, există şi dezavantaje.
1. Sunt convenabili pentru cele ca mine, care lucrează de acasă
Dacă îţi desfăşori activitatea de la birou, la faţa locului sau nu ai măcar opţiunea de hibrid, este destul de complicat să te schimbi.
Trebuie să mergi cu pungi sigilabile după tine, să-i porţi cu tine în geantă până acasă şi abia acolo să-i laşi la înmuiat. Am făcut-o în trecut, când lucram la birou, dar nu e cea mai grozavă experienţă.
Nu-mi imaginez că ar fi foarte practici pentru adolescente, la şcoală, de exemplu.
2. Costă mult, ca investiţie iniţială
V-am povestit că pe Snuggs am dat 100 E pe 3 perechi. Ulterior, am mai luat alte 2 perechi cu 70 lei bucata, deci considerabil mai ieftin. Totuşi, pentru o cheltuială iniţială, poate părea mult, raportat la preţul tampoanelor.
Aici ar fi de menţionat că preţul se amortizează în timp. Ei (cei de la Snuggs) spun că te ţin un an. Eu pe cei de la ei îi am de mai mult de doi ani şi îşi fac treaba foarte bine în continuare fără să se fi degradat.
3. Igienizarea lor poate părea o bătaie de cap
Trecerea lor prin cinşpe ape, până când nu mai iese sânge din ei, transferul lor în maşina de spălat, toate astea pot părea scârboase pentru cine preferă să nu se complice.
4. Consumul mare de apă
Cum ziceam mai sus, cinşpe ape până îi scoţi la lumină. Unii ar spune chiar că nu mai sunt ecologici, la câtă apă consumi.
Eu zic că prefer confortul şi faptul că nu mai folosesc plastic pe care să-l arunc în natură ulterior, chiar şi de am un consum mai mare de apă.
5. Uneori, dacă nu faci treabă bună cu igienizarea, put
Am zis că vă zic, păi vă zic tot. Dacă nu îi înmoi în cele cinşpe ape, până ies lună la clătire, şi te grăbeşti să-i bagi la maşină, sau dacă le dai cumva program scurt, spunând că sunt deja clătiţi bine, se întâmplă să nu se spele tocmai bine.
Şi asta pentru că, aşa cum cele 3 materiale captează sângele şi îl menţin înăuntru ca tu să nu te pătezi, fix la fel de greu şi iese din ţesătură ceea ce a fost captat. Acel sânge, evident, dezvoltă bacterii, ceea ce mi-a şi dat de gândit o perioadă, când m-am luptat cu Klebsiella. Începuse să-mi fie frică că există o corelare. Acum că s-a remediat, nu mai am această temere.
Ocazional, ca să mă asigur de o igienizare corectă şi completă, adaug în apa în care înmoi chiloţii menstruali şi câte una-două căni de oţet. Nu doar că dezinfectează, dar şi scoate mirosul.
Când uit de oţet, adaug la spălare şi dezinfectant de rufe.
6. Nu faci economie cu ei
La un calcul simplu, cu 100E cat investesti in necesarul minim pt o menstruaţie, cam iei absorbantele pe tot anul respectiv cu banii ăia. Depinde mult câte foloseşti lunar. Cu apa, cu bătaia de cap şi extra-efortul, per total nu faci afacere.
Dar eu nu le-am luat din considerente economice, ci din raţiuni de confort şi pentru că îmi aduce o oarecare linişte gândul că nu mai poluez (şi cu) cu absorbante. Da, am o vină serioasă pe tema asta, deşi n-ar trebui.
De luat acasă
Per total, eu sunt tare mulţumită de chiloţii menstruali. Sunt perfecţi? Nu. Mi-au îmbunătăţit o perioadă naşpa din lună? Categoric. Ajuta mai ales cei cu talie înaltă, care se simt tare comozi în zilele în care parcă ai vrea extra căldură în jurul abdomenului şi spatelui.