Cum inveti copilul la olita? Ghid pentru fetita/baiat

Cum inveti copilul la olita Ghid pentru fetitabaiat (1)

Cum inveti copilul la olita? Exista un moment cheie in care poti determina copilul sa scape de pampers? Iata experienta mea, dupa ce am trecut prin asta atat cu baiatul, cat si cu fata.

Cum inveti copilul la olita?

Tocmai ce am scapat de scutece cu juniorul. Bam! Economie de vreo 300 lei pe luna, din care o parte se vor duce pe apa, ca uriasul adora sa traga apa.

Oricum, ma gandeam cat ne-a chinuit procesul asta si cum aveam impresia ca parca nu mai invata odata sa faca la olita.

Si, surpriza: N-a facut nici macar o data la olita, a trecut direct din scutece la veceu. Ce am invatat din experienta cu el, dar si din experienta cu ea? O groaza, pe toate le explic mai jos.

Cine ma stie, stie ca am si fata, si baiat. Asadar, am avut parte de ambele experiente. Si da, in cazul nostru cel putin, au existat diferente. Cu amandoi insa, renuntarea la scutec s-a intamplat inainte de 3 ani, ceea ce consider a fi optim.

Am avut asteptari prea mari? Bineinteles ca am avut, mai ales prima data. Dar am incercat in ambele situatii sa ne adaptam la ritmul copiilor si nu consider ca am gresit prea tare.

Cum inveti fetita la olita

Cu Iris am facut prostia sa o punem pe olita de la 8 luni, cum “se facea pe vremuri”. Pentru ca-i invatasem rutina corpului, pur si simplu o nimeream cand facea caca, iar noi eram tare mandri ca “uite ce precoce e”.
Aiurea, cum a trecut de 1 an, odata cu puseele de crestere, a refuzat sa mai stea pe olita si aia a fost.

Am inteles sa o lasam in ritmul ei, dat fiind ca inclusiv OMS recomanda sa pui copilul pe olita dupa varsta de 18 luni.

Pur si simplu, mai devreme de atat, copilul nu are capacitatea de a se abtine intre 2 momente de mers la baie, deci nu are niciun sens sa-l chinui nici pe el, nici pe tine.

Ce faci cand copilul nu vrea sa stea pe olita

Dupa varsta de 18 luni, am reinceput procesul, insa nu voia sa stea la olita nici s-o pici cu ceara. Asa ca am continuat sa o lasam in pace.

Obisnuia sa se ascunda cand facea caca, semn ca deja incepuse sa-si dea seama, iar cand a inceput sa se aseze pe olita, se aseza pentru ca i se parea amuzant, nu neaparat pentru ca facea ceva la ea.

Asa am ajuns la 2 ani si jumatate, pe care i-a implinit vara, moment in care am decis sa o lasam fara scutec prin casa si curte. Cumva, s-a potrivit perfect. O singura data a facut pe ea, s-a suparat cumplit, apoi din acel moment a inceput sa ceara la olita si asta a fost.

Bineinteles, am mai pastrat scutecul peste noapte pentru 1-2 luni, cand am decis sa o lasam fara scutec noaptea.
A existat si aici un singur accident in timpul noptii, iar dupa acesta a inceput sa se trezeasca noaptea ca sa faca pipi.

Pe scurt? Ce faci daca copilul nu vrea sa stea pe olita? Nimic, il lasi in pace. Nu e inca pregatit. Dar nu renunti, reincerci periodic.

Cum inveti baiatul la olita

Ei, cu baiatul a fost altfel. La el nici n-am incercat cu olita pana n-a trecut de 18 luni, iar cand am incercat, a fost degeaba.

Desi aveam olita wc, cu butoane, capac si tot ce-i mai trebuie, tot ce facea era sa se joace la ea.
Vara trecuta, cand implinise 2 ani si jumatate, am incercat aceeasi schema, cu lasatul fara scutec, inclusiv prin curte.
Dezastru complet: cand ti-era lumea mai draga, te trezeai ca facea pipi. De caca, nu mai zic.

Am curatat caca de pe covorul alb de mi-au sarit capacele, iar cand intra in piscinuta din curte ne obisnuisem sa-i dam scutec de apa, pentru ca altfel riscam sa trebuiasca sa aruncam toata apa din piscina.

Se poate renunta la scutec si iarna

Cumva, ma resemnasem. Pai daca n-am reusit noi sa-l facem sa renunte vara, cum sa-l facem sa renunte iarna?

Si am continuat sa-i spunem, sa-l incurajam, sa-i aratam ca Iris deja merge la veceu, ca e baietel mare si o parte dintre colegii lui de gradinita deja au scapat de scutec.

Nimic. Puteam sa ne punem noi si-n cap, ca nu a avut efect. In urma cu vreo 3 saptamani insa, a cerut pentru prima data la baie. Singur, fara sa-i spuna nimeni nimic.

Mai avusese astfel de tentative, ii mai dadusem chilotei, ca apoi sa planteze bombe si sa trebuiasca sa spal tot, deci nu ne-am facut sperante.

I-am dat totusi chilotei, ca pe un premiu pentru ca fusese la baie. Din nou, toate explicatiile de rigoare, ca fara scutec se uda, ca trebuie sa spuna cand simte ca are nevoie, toate pe intelesul lui.

La vreo 2 ore distanta, surpriza: ne spune din nou. Si gata, ala a fost practic momentul in care Felix a renuntat la scutec in timpul zilei.

Inca ii mai dam scutecul noaptea, iar cand ne intreaba de ce, ii explicam ca noaptea se mai pot intampla accidente.

De cand i-am spus asta si a inteles, a avut pana acum vreo 7 dimineti cu scutec perfect uscat, semn ca se apropie de momentul in care va renunta complet la scutec.

Ce concluzii am tras dupa cele doua experiente?

  1. In cazul nostru, cu fata chiar a fost mai usor decat cu baiatul. Inteleg ca e o perceptie generala, si in cazul nostru se confirma.
  2. Nu e obligatoriu sa faca vreo secunda la olita. Felix nu a folosit olita nici macar o data. Asadar, o vom dezinfecta si da mai departe, chiar daca planuiam sa o mai tinem pentru el.
  3. Lasat in pace, fiecare copil va renunta la scutec in ritmul lui. Povestile de pe vremea lui Ceausescu cu copii de 8 luni care renuntau la scutec vin in stransa legatura cu faptul ca mancau inclusiv bataie daca faceau pe ei. Eu imi amintesc destul de clar un episod in care am avut un accident, n-am reusit sa ajung la baie si aveam dresurile ude. Pentru acest lucru am primit bataie, ceea ce m-a facut probabil sa nu mai am vreun alt accident vreodata.
    Da, erau alte vremuri, adultii actionau cu ceea ce stiau ei mai bine, dar in niciun caz nu reprezinta un exemplu de urmat.

Cand pui copilul pe olita?

Asadar, cand trebuie pus copilul pe olita? Incepand cu 18 luni. Mai devreme, nu are sens.

Cum trebuie incurajat copilul sa faca la olita (la veceu, in cazul nostru)? Explicandu-i toate avantajele renuntarii la scutec.

Noi de pilda, le explicam ca e mult mai comod cu chilotei (pe care ii si dadeam, de proba), ca au crescut si ca scutecele sunt pentru bebelusi mici, ca nu se vor mai simti murdari, etc.

Copilul nu e lenes, nu e incapatanat. Nu e pregatit fizic, inca

Daca cel mic nu reuseste sa se tina inca, desi a trecut de varsta de 2 ani, nu e pentru ca nu vrea. E pentru ca inca nu a dezvoltat capacitatea de a anticipa momentul in care urmeaza sa faca pipi sau caca.

Da, poate fi frustrant, dar nu o face pentru ca e lenes (cum am mai auzit), pentru ca nu vrea sau pentru ca vrea sa-ti faca tie in ciuda.

Daca inca nu merge la baie si nu renunta la scutec, inseamna ca nu e pregatit. Continua sa-l incurajezi, nu renunta, mai incearca, dar amana pentru un alt moment.

Capacitatea de anticipare a nevoilor apare spontan

Din experienta cu cei doi ai mei, pot spune cu mana pe inima:

La fel ca si limbajul (alta etapa pe care multi parinti nu inteleg sa nu o forteze), capacitatea de a anticipa nevoile fiziologice e ca un declick, se intampla spontan si nu gradual. Azi face in scutec, de maine merge la baie fara accidente.

Cand renunti sa mai dai scutece noaptea?

Felix va scapa probabil in cel mult o luna si de scutecul de peste noapte, iar pentru a nu avea parte de complicatii prea mari, vom apela la o protectie de pat impermeabila.

Ca regula, ne-am propus sa renuntam complet sa-i mai dam scutec dupa ce vor exista 10 dimineti consecutive in care vom gasi scutecul uscat.

5 obiecte care ne-au ajutat in procesul de renuntare la scutec

Olita wc

In cazul ei, a functionat perfect. O incanta si inainte de a renunta, dar mai ales dupa, pentru ca putea apasa pe butonul de “tras apa”.

Cartea “Conni si olita”

In cazul amandurora, citirea cartii a fost parte din procesul premergator renuntarii la scutec. Prin urmare, recomand cartea cu toata caldura.

Protectia de pat impermeabila

In cazul lui Iris a fost mana cereasca protectia de pat impermeabila, pe care o recomand nu doar pentru dezvatarea de scutec, cat si pentru episoade de enterocolite/stari de voma.

Te scuteste de curatat salteaua, deci e o investitie necesara, in opinia mea.

Scutecele textile

Am scris si aici despre scutecele textile. Pe noi nu ne-a ajutat sa inlocuim scutecele complet, dar ne-au fost de ajutor in perioada premergatoare renuntarii, ca niste chilotei de antrenament, cu fata.

In cazul baiatului, nu le mai aveam cand a renuntat, deci nu le-am putut folosi, dar daca le aveam sigur le-am fi utilizat.

Chilotei simpatici

Atat cu ea, cat si cu el, a ajutat sa le luam chilotei pe care sa-si doreasca sa-i poarte. Cat mai colorati, cu personaje Disney, cu indiferent-ce-i-place-copilului, ideea e sa il atraga sa ii poarte.

Altfel insa, la noi s-a terminat, practic, bebelusia. Abia asteptam si imi va fi dor, in acelasi timp.

Image by Freepik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post