6 tactici de manipulare folosite de copii

Citeam ieri un articol despre 6 tactici de manipulare pe care copiii le pun in aplicare, atunci cand doresc sa iasa ca ei. Desi sunt tare departe cu Iris de etapa asta, pentru ca un bebelus nu poate manipula, abia stie de capul lui, am zis totusi ca poate ar ajuta pe cineva sa mentionez materialul asta.

6 tactici de manipulare pe care copiii le folosesc

In plus, si pentru mine e util sa stiu cat mai multe din ce ma asteapta cat mai din timp, in asa fel incat sa fiu pregatita sa o pot educa atat cat pot de bine pe Iris.
Nu zic ca daca citesti despre astea 6 tipuri de manipulare, gata, sigur vei fi un parinte mai bun, dar poate stiind sa le recunosti, vei putea face fata mai usor provocarii de a tine piept uneori copilului, in beneficiul sau.

Asadar, aparent exista 6 metode prin care cei mici (probabil cei trecuti deja de varsta la care descopera ca minciuna este o optiune, ma gandesc 4-5 ani?) incearca, fara ca macar sa-si dea seama de ceea ce fac, sa ne manipuleze:

1. Ei ii zic badgering, eu as traduce “tocatul marunt”

Si spun asta, pentru ca-mi amintesc atat de clar cum era cand o faceam chiar eu, iar mama mereu imi spunea “iar ai inceput sa ma toci marunt”.
E acel moment cand tu zici “nu” (ideal cu explicatie logica, da?), iar copilul incepe sa te roage insistent si poti ajunge si la 60 de “te rog” pe minut.
Care e strategia? Pustiul efectiv incearca sa te oboseasca in asa hal, incat sa cedezi si sa zici “da” doar pentru a scapa de gura lui.
Imi amintesc cat de eficienta era metoda asta cu mama, asa am capatat si prima pisica.

2. Intimidare

De regula aceasta metoda de manipulare e frecvent observabila prin supermarketuri si locuri cat mai aglomerate cu putinta.
Fie ca incep sa se tavaleasca pe jos, tipa sau incep chiar sa injure sau sa se loveasca singurii, copiii stiu ca tie ca parinte iti vine sa intri in pamant cand sunteti in public si se comporta asa. E probabil ca tu sa cedezi, ca el sa inceteze comportamentul si iata cum ia nastere un sistem de recompensare a unui comportament gresit.

3. Amenintari

“Nu mai vorbesc niciodata cu tine”, “fug de acasa” sau chiar afirmatii mai grave, precum “o sa ma omor”, toate sunt amenintari pe care parintii risca sa le auda frecvent daca cedeaza, fie si o singura data.

4. Martiriu

Refuzul de a vorbi, de a manca, izolarea de restul membrilor familiei si alte asemenea pot fi clasificate in aceasta categorie.
La fel si intrebari precum precum “Nu ma mai iubeste nimeni, ce rost mai are viata?”. Toate acestea, cu lacrimi, suparare evidenta si imbufnare.
Pe scurt, copilul se transforma intr-un mic martir, mai ales daca stie ca functioneaza.

5. Linguseala

Ah, si pe-asta o practicam asa des. Dar nu in sensul in care sa o umplu pe mama de complimente, cat faptul ca deveneam brusc copilul-model.
Pentru treaba cu pisica, de am mentionat-o mai sus, i-am promis ca voi da in fiecare zi cu aspiratorul, daca ma lasa sa iau puiul de pisica ce mieuna in ghena de pe etaj.
A functionat, iar eu o saptamana am dat zi de zi cu aspiratorul in camera unde o tineam pe Linda. Ulterior am aflat ca Linda era Lindu.
Practic, cu metoda asta copilul te ia cu binisorul, incearca sa lase de la el, inainte de a obtine ceea ce doreste.
Genul asta de manipulare, spune autorul articolului si tind sa-i dau dreptate, e al naibii de inselator, deoarece uneori il poti confunda cu afectiunea copil-parinte.

6. Manifestari fizice

De departe cel mai cumplit mod de a manipula pe care copiii uneori il folosesc e sa puna in practica tot ceea ce ameninta la punctul 3.
Sa isi faca rau singuri, sa te ia pe tine la suturi, sa fuga de acasa sau sa inceapa sa sparga lucruri in jurul sau, toate astea se agraveaza pe masura ce timpul trece, iar parintele tot cedeaza.
Bineinteles, genul asta de comportament de regula are si un istoric, nu apare dintr-o data.

Aparent, cele mai utilizate 3 tactici de manipulare sunt tocatul la cap, intimidarea si martiriul.
Fetele folosesc mai degraba martiriul decat baietii, iar baietii mai probabil folosesc intimidarea decat fetele.
Indiferent insa de metoda pe care copilul o alege cand incearca sa modifice datele problemei in directia pe care o doreste el, dar n-o doreste parintele, daca parintele cedeaza, tactica va fi retinuta ca functionala si va fi folosita ori de cate ori este nevoie.

Suna infricosator, nu? Brusc, imi plac mai mult problemele de mama a unui copil sugar.

Imagine de Mandyme27 de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post