Cum faci un leagan din resturi de lemn

leagan de lemn

Inca de dinaintea impunerii restrictiilor de circulatie ne-am gandit ca avea sa se ajunga aici, asa ca am decis ca, din ce aveam, din ce n-aveam, sa ii facem lui Iris un leagan care sa compenseze faptul ca n-o mai putem duce in parculet. Uite cum am reusit sa il planificam si construim, cu un minim efort financiar.

Obisnuiam sa merg in fiecare saptamana cu ea la mama, iar in drumul nostru ne opream negresit la leagane. Stiind ca adora pur si simplu datul in leagan si auzind de pandemie, am zis ca e musai sa aiba si ea un leagan in curte, de care sa se poata bucura zilnic.

El avea in plan un leagan: avea sa fie din fier, cu bare rigide si pe rulmenti, asa si pe dincolo. Eu, realizand ca asta presupune transport de materiale grele, sudura si munca in minim 2 barbati, am zis ca mai degraba ne lasam pagubasi.

Aveam in schimb prin spatele casei o schela de lemn, de cand se lucrase anul trecut la casa. A desfacut schela pe bucati si din ea am ales cei mai buni pari pentru a construi un leagan de lemn, chiar daca avea sa fie din resturi.

Proiectarea sandramalei pe care penduleaza leaganul

In privinta stalpilor de sustinere, eu am fost de parere ca un X foarte inalt la ambele capete sunt solutia optima si usor de construit.

Cei doi X formati din pari de lemn aveau sa fie uniti printr-un alt dulap, ceva mai mic in dimensiune, pe care el l-a cioplit la capete sa se potriveasca pe fiecare X in parte.

Pentru stalpii in forma de X am ales 4 dulapi de 10/10 cm, insa sunt convinsa ca ar fi putut fi considerabil mai ingusti, ca doar nu leganam elefanti.

Am taiat stalpii la o inaltime de cca 3 m, daca-mi aduc aminte bine, am taiat apoi alti doi dulapi la cca 1,5 m lungime si i-am asezat ca sa formam un A din X, cam la un metru de sol. Am facut asta pentru amandoua seturile de stalpi.

A scobit el cu stil parul de lemn de deasupra, cel ce avea sa sustina leaganul, apoi l-a asezat pe un set de stalpi. Am ridicat magaoaia cu totul si am asezat-o cu dulapul central pe celalalt set de stalpi. Si-apoi da-i si insurubeaza: a bagat niste suruburi de lemn de 12-15 cm, in functie de unghi si necesitati.

Odata construit leaganul din lemn am constatat ca era destul de instabil, cel mai probabil din cauza dimensiunii gigantice, dar voi nu trebuie sa faceti ca noi :).

Am dres-o insa cu niste scandura, prinzand-o intre cele 2 seturi de stalpi, incat sa il rigidizeze. Ulterior se prezenta mult mai bine, motiv pentru care ne-am multumit cu rezultatul obtinut.

Proiectarea leaganului in sine

Ei, aici a fost mai mult treaba mea. M-am inspirat dupa leaganele din parcuri si am gandit practic o mica cusca din care pitica mea sa nu cada. Da, ii va ramane rapid mica, dar nu ma intereseaza decat sa stiu ca momentan pot sa iau ochii de la ea 2 secunde fara sa o gasesc pe jos.

Asadar, am gandit sezutul si spatarul din scandurele mici, finute si dragute, pe care tot el le-a insurubat in niste stinghii perpendiculare.

Eu am vopsit leaganul si mi s-a parut o idee simpatica sa-i pictez culorile curcubeului pe sezut. Treaba asta am facut-o cu niste culori acrilice pe care le aveam prin casa, deci n-am dat bani in acest scop.

Am luat insa dintr-un magazin de bricolaj un lac lucios si transparent, pentru ca acrilicele nu sunt deloc rezistente la apa si voiam sa protejez si lemnul.

Odata asamblata, micuta cusca a iesit o chestie foarte comoda, dar pe care din pacate Iris n-o prea vede, pentru ca ulterior am hotarat sa ii punem o pernuta de scaun, care se potriveste la tanc.

Pe lateralele leaganului am insurubat carlige care sa intre pe zalele lantului, avand fixare in 4 puncte.

Lantul a fost printre cele cateva lucruri pe care a trebuit sa le cumparam: echipat corespunzator s-a dus el la Hornbach si a luat vreo 5 m de lant, sa ajunga. In plus, tot din categoria fieratanii, ne-au mai fost necesare si 4 carabine si 2 belciuge.

Ce sunt astea, poate va intrebati? Carabinele sunt un fel de zale care pot fi deschise, incat sa le folosesti la atarnat lantul, iar belciugele sunt niste inele groase sudate bine pe o bucatica de tabla. Concret, astea ultimele se fixeaza in barna de deasupra leaganului, de ele sunt atarnate carabinele, de care atarna leaganul, fixat si el la capat tot cu carabine.

Si pentru ca lantul avea doua fire, dar noi aveam 4 puncte de sustinere, l-am coborat pana la leagan cate 2 m si ceva pe fiecare parte, apoi l-am cocotat inapoi pana la o za intermediara, incat sa formeze un triunghi. Agatarea de acea za s-a facut cu alte doua carabine.

In concluzie, zic ca am reusit sa-i facem lui Iris un leagan de lemn destul de stabil cu putini bani, cred ca am cheltuit mai putin de 100 de lei pe tot ce am cumparat in acest scop. E drept si ca nu toata lumea are o schela dezafectata in spatele casei din care sa foloseasca lemn, insa mai mult de inca o suta de lei nu cred ca ar fi dus lemnaria.

Ne bucuram tare de reusita asta, deoarece chiar daca se vor relaxa restrictiile pe 15 mai, noi garantat nu ne vom relaxa si nu voi calca prea curand intr-un loc de joaca.

Asa i-am facut lui Iris un leagan de curte din resturi, pe care ulterior noi 2 a trebuit sa-l si relocam, pentru ca nu, nu ne convenea unde il asezasem.

O, si sa ne fi vazut ridicand ditai hardughia si trecand cu ea peste trandafiri si tufe de liliac, toate astea in timp ce pe amandoi ne pufnea rasul, show fara bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post