Va povesteam aici ca mi-am luat slow cooker, pentru vreo 5 minute. Dupa aventura asta am zis ca mai merita incercat si altceva, asa ca am luat si o friteuza cu aer cald, treaba care a durat considerabil mai mult de 5 minute. Glumesc, inca o am, face treaba foarte bine si ma ajuta in mod deosebit in zilele cand habar n-am ce sa mai gatesc si ar merge ceva facut rapid, dar nu prajeala.
As indrazni chiar sa spun ca e cel mai bun ajutor in bucatarie, dupa masina de spalat vase, fireste.
Cum am ales friteuza cu aer cald
Noi avem experienta buna de-a lungul timpului cu Starlight, d-aia ne-am si dus destul de repede in directia aia. In plus, avea review-uri foarte multe si foarte bune, deci asta ne-a dat incredere.
Recunosc insa ca prima friteuza cu aer cald mi s-a aratat intr-un ad pe Facebook si era de la Delimano, insa era considerabil mai scumpa.
Oricum, sunt destule firme din care sa poti alege, dar mai important decat atat este, zic eu, capacitatea friteuzei.
Pentru ca da, cand am luat-o noi pe cea mare de vreo 380 lei de la Starlight, exista o sora de-a ei mai mica, la vreo 200 si putin lei. Ne tenta initial sa o luam pe cea micuta, ca doar “la ce ne trebuie din aia mare?”
Am citit insa atent review-urile si asa am vazut ca, desi multumiti, majoritatea scriau ca poti gati doar o portie de mancare o data in varianta micuta.
Asa ne-am ales cu ditamai friteuza, insa la care gatesc cat pentru toti 3 odata. Sa vedem cum va fi cand vom fi 4, dar banuiesc ca pana sa reprezinte motiv de ingrijorare mai e cale lunga.
Ce poti gati la friteuza cu aer cald
Nu mare lucru, in sensul ca nu ai foarte multa varietate, chestii uscate cu precadere. Adica nu-ti inchipui ca o sa faci tocana la friteuza, ca nu faci.
Dar cam orice ai putea praji si inainte o si faceai, poti face la friteuza cu aer cald cu 1-2 linguri de ulei.
Pana acum, am reusit sa fac cele mai tari copanele de pui pe care le-am mancat vreodata la friteuza asta.
Am mai facut insa si alte cateva preparate: cartofii (din pacate la ordinea zilei, de cartofi nu ne putem lasa si pace), ficatei “prajiti”, snitele bine tapetate cu pesmet (cam mult efort si nu ies grozav), chiftelute si legume din alea congelate, in mix-uri.
In plus, cam orice e semipreparat, si-mi vin acum in minte cartofi congelati (fie ca sunt wedges, fie ca-s pai), fish fingers, nugets si alte prostii semi-preparate pe care e ideal sa nu le mananci din principiu, dar in care mai scapam si noi ocazional.
Ah da, si merge facuta si pizza in ea, de minune chiar! In 10 minute la 180-200 grade e gata o pizza pe care la cuptor ai face-o cam in 25. Cuptor pe gaz, de ala vorbesc, desigur.
In ceea ce priveste cartofii “prajiti” (d-aia cruzi, nu congelati) facuti la friteuza cu aer cald, e foarte important sa retii doua aspecte:
- taie-i subtire! Cu cat sunt mai wedges, cu atat e mai probabil sa te trezesti cu zone crude pe cartofi. Cele mai bune rezultate le obtii cu cartofi pai.
- fa-i in transe mici. Pentru cele mai bune rezultate cand faci cartofi prajiti la friteuza cu aer cald, e ideal sa ai un singur strat de cartofi in cos, nu doua, nu mai multe. Chiar si asa, agita-i des si-ti vor iesi rumeni si crocanti.
Dezavantaje in gatitul la friteuza cu aer cald
Principalul dezvantaj pe care l-am putut identifica e cel pe care l-ai avea si la o friteuza clasica: numaidecat se umple de grasime intarita, d-aia de zici ca se transforma in cauciuc, chiar daca folosesti cantitati mici de ulei de fiecare data.
Bineinteles, cauciucul asta o face al dracului de greu de curatat.
In zilele cand ma ocup de ea, ma iau cu mainile de cap si nu, Triumf si alte solutii de aragaz pe baza de soda caustica nu curata prea bine. Sunt cam ca Aloe Vera, in sensul ca nu fac rau, dar nici nu ajuta prea tare.
Pe langa asta, e nasol ca te cam indeamna la mancaruri semipreparate.
Si-n timp ce friteuza in sine nu presupune gatire in baie de ulei, ceea ce e foarte misto, semipreparatele alea vin la tine gata scaldate intr-o baie de ulei, ca altfel nu mai erau semipreparate, erau nepreparate.
Asadar, daca rezisti tentatiei de a da iama in crap food, o friteuza cu aer cald e chiar super utila in bucatarie, mie una mi-a redus timpul petrecut in fata aragazului sau cu grija cuptorului.
Alternativ, poti oricand sa-ti iei un TOP si sa fii seful sefilor la tocanite si mancarea gatita in casa.