Iridescent Despre cei mici Cum faci un turn de invatare (learning tower) pentru bebelusi

Cum faci un turn de invatare (learning tower) pentru bebelusi

Cum faci un turn de invatare ieftin dintr-un scaun IKEA

Am vazut acum o luna o idee nemaipomenita (credeam eu) pe care era musai sa o punem in aplicare: sa-i facem lui Iris un learning tower, daca tot nu vrea sa se joace cu jucarii. I l-am facut, a iesit bine.

Turn de invatare IKEA – unelte si materiale necesare

Pentru un learning tower, sau turn de invatare, de la IKEA ai nevoie, dupa cum urmeaza, de:

 • un taburet de lemn IKEA, cum e asta. Noi il aveam deja de dinainte in bucatarie, deci numai ce i-am adaugat restul componentelor.
 • vreo cateva suruburi, as zice 10? Noi am folosit eurosuruburi si burghiu de lemn aferent, pentru ca zicea el ca ar avea filet mai zdravan.
 • o surubelnita electrica + burghiul de lemn
 • Vreo 3 M de bagheta – noi am folosit rotunda sus si paralelipipedica pentru stalpisori.
 • un instrument de taiat lemn; poate fi fierastrau, el a folosit pendular, dar la fel de bine putea taia si de mana.

Cum faci un turn de invatare IKEA

 1. Daca ai deja montat taburetul, scoate-i sezutul. Daca nu-l ai montat inca, apuca-te si monteaza-l, insa opreste-te inainte de a adauga sezutul.
 2. De jos in sus, la fiecare colt al sezutului, da o gaura cu burghiul de lemn sau, daca folosesti suruburi de lemn, poti deja fixa cei 4 stalpisori ai learning tower-ului.
 3. Daca folosesti eurosuruburi, va trebui sa dai gauri si in “stalpi”, tot de jos in sus.
 4. Fixeaza stalpisorii, si prinde sezutul la loc.
 5. Debiteaza apoi conform dimensiunii ramase intre stalpisori si fixeaza cate o bagheta intermediara, incat cel mic sa nu poata cadea in afara tower-ului.
 6. In final, pe stalpisori fixeaza ultimele baghete, care servesc practic ca balustrada de care bebe se tine cand te asista in bucatarie.

Stiu ca Iris a mea e cam mica pentru learning tower, dar nefiind genul care sa stea in patut sa se joace, am zis sa fac si aceasta incercare si sa o tin langa mine cand spal vase, gatesc sau deretic prin bucatarie.

Toate bune si frumoase, lui Iris ii place teribil learning tower-ul, atata doar ca a si invatat cum sa se dea singura jos din el: se lasa in fundulet, se agata bine cu mainile si iese pe sub el. Uneori sta in el, alteori se da jos de pe el de parca s-ar da pe tobogan. Tot ma bucur ca l-am mesterit.

UPDATE: Turnul de invatare imbunatatit

Update: intre timp l-am imbunatatit, pentru ca voiam sa fim siguri ca nu e pericol sa iasa prin laterale, desi nu prea a avut tentative.
Felix il va mosteni si el, turnul de invatare facut cu taburet IKEA aratand acum asa:

In locul lateralelor cu profil rotund am pus doua placaje din pin, iar in partea din fata am eliminat complet barele, deoarece Iris stia deja sa urce si coboare singura.

Acum zace saracul abandonat in camera tehnica, dar sunt sigura ca-si va relua functia de indata ce Felix va incepe sa mearga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post