Iridescent Despre cei mici Sinovita de sold: Cand copilul schiopateaza din senin

Sinovita de sold: Cand copilul schiopateaza din senin

picioare de copil in iarba - Sinovita de sold Cand copilul schiopateaza din senin

Pe-asta am patit-o undeva prin vara. Ca din senin, Iris a inceput sa schiopateze fara vreun motiv aparent. Nu auzisem in viata mea de sinovita de sold pana atunci si habar n-aveam ce inseamna. Mai ales ca Iris a mea acuza dureri de tibie, nu de sold! Stati linistiti, nu e nimic grav, dar e destul de deranjant.

Copilul schiopateaza fara un motiv aparent

Dupa o perioada in care Iris a sarit zilnic in trambulina, dintr-o data a apucat-o un schiopatat ciudat. Aparea subit si disparea doar dupa o perioada de odihna, iar cand o intrebam unde o doare, de fiecare data imi arata tibia.

Crezand initial ca s-a lovit in ceva, am presupus ca va trece de la sine. A doua, a treia si in urmatoarele zile insa, problema a revenit: copilul schiopata si imi tot arata ca o doare tibia.

Eu am pus-o apoi pe seama trambulinei, care oricum am inteles ca nu prea le-ar fi benefica atat de devreme, insa lucrul asta l-am aflat doar dupa ce am cumparat-o si s-a si obisnuit cu ea.

Asadar, pentru 1-2 zile am taiat trambulina de pe lista de distractii si am incercat sa o tin in activitati mai putin antrenante fizic. Insa nici asta n-a remediat problema cu schiopatatul.

Asta a fost momentul cand am decis ca e musai sa o vada un specialist, ceea ce va recomand si voua, daca aveti suspiciuni de sinovita.

M-am dus cu ea direct la unul dintre cei mai apreciati medici ortopezi pediatrici: Catalin Nahoi. Stiam de el inca de cand fusesem cu Felix la el pentru ecografia de sold, stiam ca e dintre cei mai cautati, asa ca am facut imediat programare la el Rosana Dudesti.

Pe dumnealui il mai gasiti si la Grigore Alexandrescu, sau la Nativia, dar imi inchipui ca e mult mai usor de gasit la Rosana (n-am incercat la spital), iar la Nativia e acolo doar pentru ecografii de sold pentru nou-nascuti.

Copilul schiopateaza misterios. Diagnostic? Sinovita de sold

“Oooo, ce schiopatat frumos avem!”, asa a intampinat-o domnul doctor pe Iris, cu un zambet larg pe buze. Practic, nu i-au fost necesare mai mult de 60 de secunde sa isi dea seama care e problema: sinovita de sold.

Incurcata, ii raspund medicului “dar nu acuza dureri de sold, ci de tibie”. Mi-a spus “haideti sa va arat”. A asezat-o pe Iris pe patul de consultatii si a inceput sa ii mobilizeze picioarele, flexandu-le din sold, ca si cum ar face “bicicleta” cu ea.

Piciorul cu care nu schiopata avea o mobilitate mult mai mare, in timp ce cel cu schiopatatul avea clar o mobilitate mult redusa din articulatie. Concret, nu i-l putea roti cu usurinta.

Remediul pentru sinovita tranzitorie: Repaus minim 5 zile

Recomandarea a fost una simpla: Fara efort fizic in urmatoarele 5 zile, cu mentiunea ca e de preferat sa nici nu stea pe piciorul ala. Adica, ideal, sa stea cat mai mult timp jos, in pat, fara sa alerge, si (mai ales!) fara sa sara.

In plus fata de asta, ne-a recomandat si niste ibuprofen, luat de 2 ori pe zi timp de 5 zile. Am incercat sa ne tinem cat de bine am putut de recomandari. In cele din urma, durerea a disparut si nu a mai revenit.

De ce apare sinovita la copii?

A fost printre primele intrebari pe care i le-am pus medicului. Pe scurt, de cele mai multe ori sinovita de sold apare dupa o perioada de raceli, viroze.

Anumiti virusi ce dau simptome de raceala pot inflama articulatia si cauza sinovita tranzitorie (ii spune asa pentru ca trece si de la sine, dar mai greu).

Partea buna cu problema asta este ca nu e nimic grav. Partea proasta este ca provoaca dureri si disconfort, plus ca stim cu totii cat de usor este sa faci un copil de 3-4-5 ani sa stea locului si sa nu alerge/sara/danseze/faca orice cu piciorul respectiv.

Partea cu adevarat proasta este ca, desi sinovita de sold este trecatoare, de multe ori cei care au parte de ea o data, e posibil sa o aiba recurent. Adica sinovita poate reaparea dupa alte episoade de viroze.

Cu Iris am avut noroc. Desi din septembrie si pana in prezent am tinut-o doar intr-un muc, 3 otite si foarte, foarte multe viroze, sinovita de sold nu a reaparut.

Image by lookstudio on Freepik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post