Iridescent Despre cei mici Copilul meu nu va gasi niciodata o nuielusa in cizmulite de Mos Nicolae

Copilul meu nu va gasi niciodata o nuielusa in cizmulite de Mos Nicolae

ciocolata mos nicolae

Hai ca a trecut si Mos Nicolae si ca de obicei, lumea s-a inghesuit la cizmulite sa vada ce le-a adus Mosul. Iris a noastra are cizmulitele ei, dar e mult prea micuta s-o viziteze Mosul cel nevazut, o va vizita doar Mos Craciun, care are totusi aparitii mai frecvente. Totusi, ziua asta m-a facut sa imi dau seama de un lucru: cand Iris va gasi ceva in cizmulite pe 6 decembrie, o nuielusa nu va fi niciodata acolo.

Inclusiv reportajele din media de a doua zi abundau de povesti ale unor copii, fiecare enumerand ce a primit de Mos Nicolae.
Ca un fapt divers si nimic altceva, voice overul intotdeauna enumera posibilele cadouri pe care Mosul le poate aduce: fructe, dulciuri, jucarii, daca cei mici au fost cuminti, si/sau o nuielusa, pentru cei “mai obraznici”.

La stiri in prime-time poti auzi despre Mosul care lasa copiilor care nu-s cuminti o nuielusa

Traditia asta, altfel considerata amuzanta de multi, perpetueaza o idee tare bolnava: aceea ca educatia se face cu batul, ca cei care nu sunt cuminti vor primi bataie.

Si asta e dat la stiri in prime-time, in tara in care 60% dintre copii sunt educati cu bataia.
Poate ca inainte “asa se facea”, poate ca parintii nostri au considerat ca n-au avut incotro si ca era un rau necesar, departe de mine sa judec.

Nuielusa de la Mos – o validare a educatiei facuta cu batul

Insa acum, ca stim cat de mult rau poate face educatia cu bataia copiilor pe termen lung, cum oare poate Mosul sa mai puna o nuia in cizmulite si sa le dea copiilor de inteles ca alternativa la a primi dulciuri si alte bucurii copilaresti este a primi pedepse fizice?

Apoi simpla idee ca o entitate pe care copii o venereaza, un Mos bun si care iubeste copiii ar valida amenintarea asta, e strigatoare la cer. Ori e bun si iubeste copiii, ori le aduce parintilor “instrumente” de educatie?

Chiar si fara sa fi dat vreodata in copil, simpla amenintare cu bataia n-are ce sa caute in educatia oferita unui copil, cu atat mai putin in cadoul pe care Mosul i-l aduce intr-o zi de sarbatoare.
Si acum poate o sa fiti multi care-mi veti spune “eeee, ai sa vezi tu!”. Poate. Poate o sa inteleg mai bine cand va fi mai mare si voi intelege cum il poate “testa” un copil pe Mos la limite, insa tot spun cu tarie asta: copilul meu nu va gasi niciodata o nuia printre cadourile aduse de Mos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post