Cozonac cu nuca si cacao

cozonac cu nuca si cacao taiat

Credeam ca anul asta nu aveam sa mai fac traditionalul cozonac cu nuca si cacao, in principal din lipsa de timp. Dar uitasem cat de usor se fac si cum merita sa iti rupi din timp pentru a savura apoi cozonacul de casa, al carui gust nu se compara cu niciunul din cei de cumparat.

2x cozonac cu nuca si cacao

Eu am facut 2 cozonaci cu nuca si cacao si am folosit forme mari, teflonate care nu se lipesc. In anii trecuti foloseam tavi de tabla si mereu trebuia sa utilizez si hartie de copt, altfel garantat se lipeau.

Ingrediente necesare pentru aluatul de cozonac

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata/2 pliculete drojdie
  • 600 ml lapte caldut
  • 200 gr unt 82% topit
  • 15 linguri zahar
  • 200 g stafide aurii
  • esente (vanilie, rom, lamaie, migdale)
  • coaja rasa de portocala
  • coaja rasa de lamaie
  • 6 oua (doar galbenusurile)

Ingrediente pentru umplutura de cacao cu nuca

  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar pudra
  • 500 g nuca
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri lapte

Pregatirea aluatului pentru cozonacul cu nuca si cacao

  1. Dizolva drojdia (proaspata sau instant) in laptele caldut cu 2 linguri de zahar si lasa-l pentru 10 minute deoparte, pana ce se inspumeaza.
  2. Adauga restul de zahar, mirodeniile, untul topit si galbenusurile, apoi pune treptat faina pana ce o incorporezi complet.
  3. Framanta cozonacul pentru 20-25 de minute (10-15 minute la robot), iar la final adauga si stafidele.
  4. Lasa aluatul pentru cozonac sa creasca pentru o ora la cald, sau pana ce-si dubleaza volumul.

Pregatirea umpluturii de nuca si cacao

  1. Inainte de a intinde coca de cozonac, pregateste umplutura astfel: Bate albusurile spuma pentru 5-10 minute, pana ce se umfla.
  2. Adauga zaharul si cacao, urmate de nuca macinata si 3 linguri de lapte.

Asamblare cozonac cu nuca si cacao

  1. Unge blatul de lucru si mainile cu ulei din belsug. Imparte aluatul in 4 bucati cat de cat egale.
  2. Intinde cu mainile 2 dintre bucatile de aluat in paralel, una langa cealalta.
  3. Intinde cate o patrime de compozitie cu cacao pe fiecare fasie intinsa si ruleaza-le pe fiecare in parte.
  4. Impleteste cele doua rulouri pentru a obtine un cozonac cu nuca si cacao.
  5. Repeta procedeul pentru a obtine si celalalt cozonac. Muta cozonacii in tavi si lasa-i sa creasca pentru cca 30 de minute.
  6. Unge-i inainte de coacere cu un ou batut cu 2 linguri de lapte si da cozonacii la cuptor la 160 de grade pentru cca 45-50 de minute, sau pana cand trec testul scobitorii.
  7. Pentru o culoare intensa si un aspect lucios, mai unge cozonacii dupa ce au inceput sa se rumeneasca si presara-i cu zahar (optional).
    NB! Nu deschide cuptorul inainte de acest moment, deoarece risti sa ti se dezumfle.

Spor la treaba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post