Au trecut si ziua lui Iris si 1 iunie si cum cele doua date sunt oarecum apropiate, le-am serbat cu un tort de casa. Si cum putea fi altfel decat un tort cu fructe pentru bebelusi, ca doar nu era sa-i dau ciocolata? – Zic cat de cat, pentru ca sunt sigura ca se putea mai bine, dar mie asta mi-a iesit.
Tort cu fructe pentru bebelusi – aproape fara zahar
Pentru ca jur ca m-am saturat de cuptor (mai nou am senzatia ca doar la cuptor gatesc, desi nu mereu e cazul), am zis ca tortul de ziua lui Iris si de 1 iunie avea sa fie fara coacere. Si pentru ca incercam sa nu ii dam zahar sau sa ii dam cat putem de putin, am reusit sa obtin un tort pentru bebelusi genial la gust, dar cu foarte putin zahar. Iar pentru ca trebuia cumva sa impac si capra si varza, el nemancand fructe in deserturi, am reusit sa obtin acelasi tort si cu ciocolata, dintr-o singura compozitie.
Important de mentionat, zic eu, e ca asta a fost un tort pentru bebelusi, deci a fost micut, ca ne doream sa evitam excesele. Am folosit doua tavi de silicon pentru cozonaci si in fiecare dintre ele am facut cate un tort. Apoi, cand spun ca e fara zahar, ma refer la faptul ca eu nu am adaugat deloc zahar, ci am folosit sirop de agave pentru indulcire.
Din pacate insa, ca sa ma si misc repede si sa iasa si un tort fara coacere, am fost nevoita sa folosesc cateva piscoturi. Poate daca stateam sa coc un blat, puteam obtine un tort complet fara zahar, complet baby-friendly. Dar hei, cine are timp de asta? Am folosit 12 piscoturi per tort, deci cred ca a fost destul de dietetic per total.
Ingrediente necesare (pentru ambele torturi)
- 500 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 3-4 linguri sirop de agave
- 16 piscoturi
- fructe de sezon asortate
- 1 pliculet gelatina pudra
- 2 linguri apa
- 400 ml lapte
- esenta vanilie
1. Intai de toate, am tapetat ambele tavi cu folie alimentara, in ideea ca e mult mai usor sa scot tortul din tava, apucand de margini. Abia apoi m-am apucat de pregatit crema.
2. Am mixat mascarpone pentru cca 6-7 minute, impreuna cu putina esenta de vanilie, siropul de agave si smantana pentru frisca. In locul esentei merg bine folosite si seminte dintr-o pastaie de vanilie, insa nu aveam la indemana.
Cu siropul de agave am ajustat in functie de gust: am incorporat vreo 2-3 linguri, am gustat, am completat si amestecat iar, pana am fost multumita de rezultat si de cat de dulce avea sa fie tortul.
3. Dupa, am adaugat in crema gelatina pe care in prealabil am incalzit-o cu putina apa la microunde, cat sa se hidrateze si sa se topeasca.
4. Separat am pregatit fructele; am folosit capsuni si cirese din gradina, doar caisele fiind de cumparat. Le-am spalat, curatat, feliat si le-am lasat sa-si astepte cuminti randul.
5. Am asezat in tava un strat de crema, peste care am asezat piscoturile bine inmuiate in lapte. Am completat cu fructe pe deasupra si in laterala lor, apoi am continuat pana sus, la buza formei, alternand crema, piscoturile si fructele.
6. Pentru varianta lui, cea cu ciocolata, am inlocuit fructele cu ciocolata noisette rasa din belsug printre straturi. In plus, laptele in care am inmuiat piscoturile a mai continut si esenta de rom, gandindu-ma ca merge bine cu ciocolata.
7. Am dat tortul baby-friendly si pe cel cu ciocolata la frigider cam 3-4 ore inainte de servire si l-am impartit cu vecinii din toate directiile, ca era clar ca nu aveam sa le mancam noi pe amandoua. Sau cine stie? Dar sigur ne-am fi rostogolit la vale mai apoi.
Iris a primit putin din tort, dar pe cuvant ca munca mea a fost apreciata, dadea din picioruse si chiuia la fiecare lingurita.