Reteta pentru cele mai fragede clatite

clatite fragede pe farfurie

O spun din capul locului, ador să fac clătite! Iubesc că pot să citesc o carte, să urmăresc un serial pe Netflix, să… Orice, toate în timp ce fac clătite fragede. Cumva, fac de atât de mult timp clătite, încât pentru mine au ajuns să fie o relaxare. Dar cumva, de data asta m-am autodepăşit. Mi-au ieşit, şi o spun fără modestie, cele mai bune clătite pe care le-am mâncat vreodată.

Facem echipa: eu fac clatite bune, el le mananca

Şi pentru că orice sac îşi are peticul, e numai bună combinaţia: eu ador să fac clătite, el adoră să le mănânce.

Mi s-a întâmplat însă zilele trecute să mă trezesc cu o poftă grozavă de făcut clătite, însă, surpriză, fără lapte în frigider. Cine mă cunoaşte personal ştie că stau pe-un vârf de deal, într-un sat aflat la ceva distanţă de Bucureşti, deci “un drum pân’ la Mega” nu e exact o opţiune fezabilă.

Am aruncat un ochi prin frigider şi am luat seama că aveam o cutie de smântână pentru gătit, cu un minim de 32% grăsime. Aşa că m-am jucat puţin cu ingredientele şi am înlocuit complet laptele, de mi-au ieşit clătitele astea nemaipomenite.

Ingrediente necesare pentru clatite fragede

  • 300 ml smântână pentru gătit (minim 32% grăsime)
  • 300 ml apă
  • un praf bicarbonat de sodiu
  • un praf (ceva mai generos) praf de copt
  • un praf sare
  • 4 ouă (eu am folosit de ţară)
  • cca 150 g făină
  • 2-3 linguri ulei

Cum obtii cele mai fragede clatite

1. Probabil că până acum aţi ghicit, am “îndoit” smântâna pentru gătit, până ce mi-a ieşit un lapte mai gros, mai gras. Am bătut ouăle, le-am combinat cu “laptele” şi cele 3 prafuri (sare, bicarbonat, praf de copt).

2. Am adăugat apoi treptat făina şi, foarte important, aici am trecut o cantitate aproximativă de 150 g făină, iar asta pentru că niciodată nu măsor făina pe care o pun la clătite, ci mereu gătesc compoziţia pentru clătite la ochi.

3. Important este însă, pentru nişte clătite fără cusur, să obţii un aluat gros, dar care curge usor, similar în consistenţă chiar cu o smântână dulce.

4. Am încins tigaia de clătite la foc mare. O am chiar pe cea din link, are deja o vechime de peste 2 ani si e geniala, nu s-a deteriorat deloc.

5. Cu polonicul am luat din compoziţie exact cât să compună o clătită mare, cu diametrul de aproape 30 cm şi am răspândit-o rapid cu o mişcare amplă a mâinii. Dupa 40-50 de secunde la foc mare am întors-o tot cu o mişcare rapidă, să se coacă uniform pe ambele părţi.

Cu piticotul stând cuminte lângă mine am reuşit să termin toate clătitele, au ieşit vreo 10 la număr, iar când a venit şi el acasă a avut parte de o surpriză pe gustul său: clătite umplute cu Nutella.

Bineînţeles, mi-am pus şi eu vreo 2-3 cu gem de afine, căci nu avem aceleaşi gusturi când vine vorba de umpluturi.

Aşa am descoperit cum să fac cele mai fragede clătite pe care le-am mâncat vreodată, o reţetă pe care garantat o voi repeta des. Hai, poftă bună să aveţi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post