Cartofi gratinati cu carnati la cuptor

cartofi gratinati cu carnati la cuptor

Dupa ani de zile de mâncat cartofi prajiti mai ceva ca pe pâine – doua obiceiuri alimentare pentru care orice medic nutritionist ti-ar da doua scatoalce dupa ceafa – am zis sa o lasam mai moale si sa ne învatam si noi cu cartofi gratinati la cuptor.

Nu de alta, dar mai e putin peste o luna (fata de momentul asta, în care scriu, evident) si va trebui sa începem diversificarea strumfei noastre. Si stiti si voi logica, daca tu manânci pizza si cartofi prajiti, copilul doar n-o sa manânce piure de broccoli si avocado, ca nu-i batut în cap.
Si nu ca ar fi cartoful o leguma prea recomandata într-o alimentatie sanatoasa, însa stiti si voi probabil ca schimbarile bruste nu tin mai mult de 3 zile. Asadar, întâi schimbam modul în care gatim leguma pacatoasa, deci trecem de la prajeala la cuptor, apoi, în cele din urma vom schimba si leguma, daca reusim sa ne pacalim ca viata poate fi traita si fara cartofi.
Si pentru ca trebuia sa fac cumva sa gatesc cartofii astia neprajiti într-un mod în care sa ne vina sa mai mâncam si a doua oara, a iesit ditai bomba calorica, dupa care îti vine sa manânci si tava, dar care macar nu e prajita (ne spuneam noi, în timp ce înfulecam de zor).

Cartofi gratinati cu carnati

cartofi gratinati la cuptor

Ingrediente necesare:

  • 5-6 cartofi medii
  • sare
  • piper
  • 1 lingura ulei
  • 1/2 lingurita pudra usturoi
  • 200 g mozzarella
  • 50 g emmentaler
  • 1-2 cârnati

Ingrediente pentru bechamel

  • 500 ml lapte
  • 2 linguri faina
  • un cub unt (cca 30 g)

Chiar nu-i mare filozofie sa faci niste cartofi gratinati la cuptor dupa reteta asta. Cureti cartofii, îi tai cubulete si îi arunci în tava. Îi freci cu ulei, putina sare, cu putin piper, îmbraci tava în folie si zvââââr, la cuptor vreo 60 de minute la 180 grade.

Ca sa testezi cartofii, pentru a fi sigur ca nu-i îmbraci în brânza delicioasa de cruzi, furculita trebuie sa îi strapunga cu usurinta.

Când cartofii sunt aproape gata, va apucati si de bechamel, poate cea mai “complicata” parte a retetei: topesti untul într-o cratita antiaderenta, combini rapid cu faina si “stingi” cu laptele, cu grija sa nu faca cocoloase. Aici e important de mentionat ca laptele rece da rezultate mai bune.

Odata omogenizat, e treaba de câteva minute în care trebuie sa stai lânga aragaz si sa amesteci ocazional în bechamel, apoi cartofii gratinati sunt la 15 minute de a fi gata.

Dupa ce bechamelul se îngroasa, opreste focul si condimenteaza-l. Asambleaza apoi cartofii gratinati asa: scoti cartofii de la cuptor si torni bechamelul peste ei, raspândesti cum te taie capul cârnatii taiati feliute (noi folosim unii de la Caroli care-s destul de saraci în numarul de ingrediente), presari mozzarella si emmentalerul, apoi dai tava din nou la cuptor, de data asta fara folie.

E important de mentionat aici ca e tare util sa ai broiler: îl pornesti pe foc mediu si în cca 10 minute ai niste cartofi gratinati crocanti de-ti lasa apa în gura când le simti mirosul. Altfel, merge si fara broiler, doar ca poate dura un pic mai mult sau poate fi nevoie sa dai focul putin mai iute.

Cartofii gratinati astfel pregatiti merg mâna-n mâna cu niste muraturi în otet, fie ele de casa sau de cumparat. Hai, sa aveti pofta, zic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post