Am încercat scutece textile – Uite ce-a iesit

Scutece refolosibile textile

Inca de dinainte de a ramane gravida cu Iris imi propusesem ca, daca vreodata urma sa am vreun copil, eu aveam sa folosesc doar scutece textile, un fel de ce foloseau bunicile noastre, numai ca varianta mult imbunatatita si chiar aspectuoasa.

Ei bine, am nascut si mi-am dat seama ca socoteala de acasa si cu aia din targ nu se potrivesc deloc. Dar am apucat totusi sa probez scutecele refolosibile si sa imi fac o oarecare parere despre ele.

Experienta mea cu scutece textile

De cand am aflat de ele mi se pareau cea mai tare inventie de la painea feliata incoace. Practic, scutecele astea refolosibile au aspectul general al unui scutec de unica folosinta, doar ca din material textil, cu un imprimeu simpatic pe exterior.

Cam asa arata un scutec refolosibil

Sunt impermeabile la exterior, au genul ala de material tip polar pe interior si intr-un buzunaras bine gandit poti baga un insert de microfibra, ceea ce ar trebui teoretic sa absoarba orice aterizeaza in scutec.

De ce nu am folosit scutecele refolosibile de la inceput

Desi initial asa imi propusesem, sa limitez consumul de scutece de unica folosinta la 0, ulterior am dat cu fruntea de realitate. Pe scurt? E tare greu, cand ai de schimbat chiar si 12 scutece pe zi (nou-nascut), sa stai sa speli la scutece pana-ti sar capacele si sa mai si faci asta in deplasare.

Cine face asta are toata stima mea, sa-mi zica unde vrea statuie, ca i-o fac.

De unde cumperi scutece textile

Cum ziceam, eu mi-am facut stiva si le-am luat foarte din timp, ca nu carecumva sa se termine (venea sfarsitul lumii cand faceam eu aprovizionarea, asta era senzatia).

Si doamne, la ce preturi bombastice le gasesti in Romania! Pentru un set decent de scutece textile poti scoate din buzunar chiar si 800-900 lei, pret exorbitant, daca ma intrebati pe mine. Mai ales ca nu stii sigur daca le vei ramane fidela.

Asa arata insertul alb

Asadar, eu le-am luat via China, prin AliExpress. Am dat vreo 2 euro pe fiecare scutec si alti 10 euro pe fiecare set de inserturi. Daca vreti sa luati, veti vedea ca exista inserturi albe si inserturi negre, ambele parca din bambus.

Asa arata un insert negru (parca ceva cu carbune)

Cele negre promit ca absorb mai bine si sunt destinate purtatului pe timp de noapte. Cele albe sunt pentru zi, dar poti folosi si cate doua odata.

In final, m-am hotarat sa folosesc scutecele refolosibile

De la nastere si pana mai ieri am folosit cu precadere o marca de scutece ce se vrea a fi ecologica, BamboNature. Zic “se vrea a fi” pentru ca eu am trait cu impresia ca ele sunt biodegradabile.

Nu sunt, sunt doar fabricate cu celuloza obtinuta din puf de copac, o resursa sustenabila si, deci, prietenoasa cu natura. Asa ca ma simteam un pic mai putin vinovata pe treaba asta.

Iris a mea a trecut deja de 8 luni si ma uitam in sertarul cu minunatele scutece neatinse. Asa ca le-am scos de la naftalina si am montat primul scutec. N-a durat 10 minute si a venit si primul caca. Partea buna? Nimic n-a trecut, nimic nu s-a murdarit (in afara de scutec, evident). Partea proasta? Aveam rahat in toata cada, caci astea trebuie spalate imediat ce schimbi copilul.

Producatorii recomanda sa le speli in WC, cu presiunea de la dus. Ori eu am o presiune la dus, incat cand puneam apa pe scutec, redecoram toata baia. Asa ca mi-am asumat si l-am spalat in cada, propunandu-mi ca ulterior sa dezinfectez si cada (mai multa munca, exact ce-mi trebuia).

Bun, am spalat copilul, am schimbat copilul, am pus alt scutec refolosibil cu alt insert (prima oara folosisem negru, acum am pus alb). Nu au trecut 2 ore, cam cat mi-a luat sa-i dau lui Iris sa manance si sa se joace putin prin casa, ca dumneaei era deja uda.

Concret, scutecul a scapat pe una dintre laterale lichid si a trebuit sa o schimb cu totul (era deja la a treia salopeta numai pe ziua de azi, dar ce mai conteaza).

Pentru ce recomand scutecele textile refolosibile

In concluzie? Pot spune ca in ciuda faptului ca le-am incercat pentru vreo 5 minute (figura de stil!), nu recomand scutecele refolosibile decat eventual pentru perioada in care bebe face deja la olita, dar nu obisnuieste intotdeauna sa spuna ca are nevoie.

Pentru ca da, am facut si testul servetelului cand am dat jos scutecul, iar servetelul s-a udat si el cum nu va puteti inchipui. In concluzie, copilul cam sta pe un material ud, scutecul nu absoarbe precum unul de unica folosinta.

E totusi o solutie buna, cel putin eu pentru perioada aceea sigur le voi folosi, pentru cand bebe mai face ocazional pe ea sau vrei sa nu ai surprize peste noapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post