Nu omul de rand e de vina pentru ce se intampla acum planetei

Tot aud stiri despre focul mistuitor din Australia, care a facut prapad zilele astea. Si aud si oamenii cum se dau de ceasul mortii ca vine apocalipsa si ca “noi suntem de vina”.

Cine ma cunoaste, stie ca umblam cu sacii de gunoaie in portbagaj in perioada cand nici dracu’ nu recicla in Romania, numai sa gasesc loc unde sa arunc corespunzator deseurile. Dar retorica asta deja e exagerata si ar trebui sa inceteze. Nu suntem noi de vina, cel putin nu noi, astia micii.

Nu omul de rand e de vina…

Vazusem si postarea asta a Paulei Seling, care nu doar ca e super emotionala (btw, habar n-aveam ca e vegana), dar partial are si dreptate. Partial, pentru ca intr-adevar multora nu le pasa de consecintele nivelului de dezvoltare la care a ajuns umanitatea in prezent. Dar de aici pana la a spune ca noi, oamenii obisnuiti suntem de vina pentru accelerarea incalzirii globale si a fenomenelor meteo extreme, e prea mult.

Pe langa asta, treaba cu numarul de animale moarte in urma incendiilor din Australia a fost prezentata putin (mai mult) manipulator. Da, este adevarat ca au murit 500 de milioane de animale in focurile din Australia, insa e vorba de o perioada de 4-5 luni in care s-a intamplat asta, nu in doua zile.

Nu zic ca nu e tragic ce s-a intamplat si ca nu e probabil sa aiba consecinte permanente dezastrul asta, zic doar ca nu sunt prezentate toate datele problemei, totul vine la pachet cu o furtuna emotionala la care se apeleaza de fiecare data cand mai are loc cate un dezastru.

Fortand reciclarea si atat, tratam cauza si nu efectul

Apoi, apelul vesnic la noi, sa ne schimbam modul de viata, sa nu mai consumam plastic, sa reciclam, sa lasam masina si sa ne mirosim unii pe altii la subrat in autobuz, pentru ca “mai verde” si salvam planeta.
E evident ca fiecare trebuie sa incerce sa faca pe cat posibil sa isi limiteze amprenta pe care o lasa pe lumea asta, pentru a nu lasa mai departe dupa noi dezastru. E logic si ca e nevoie de educatie multa in directia asta si de schimbari serioase.

Dar facand doar asta nu reusesti decat, cel mult, sa tratezi efectul. Niciodata nu vei trata cauza. Si cum, daca ai avea casa inundata, nu te-ai apuca sa arunci apa pe geam cu cana, sperand sa opresti lacovistea, ci ai opri robinetul mai intai, nu inteleg de ce in discursul majoritatii nu se pune mai mult problema opririi fabricarii de toate aceste deseuri.
De ce auzim doar de lasat masina acasa si de interzis diesel-ul, cand transportul maritim polueaza infinit mai mult decat banalele masini din trafic.

Daca plasticul nu s-ar mai produce, n-ar mai avea ce sa zaca pe campii si in oceane

De ce incurajam cat mai mult reciclatul de 3 sticle de plastic si 2 foi de hartie, dar nimeni nu scoate niciun cuvant despre producatori, despre cum mai mult ca sigur acestia fac lobby pe langa mai-marii nostri (atat romani, cat si europeni) incat legislatia pentru interzicerea plasticului sa fie amanata cat mai mult posibil? Toate astea in timp ce pe campuri zac ambalaje de plastic ce nu sunt PET si a caror reciclare nu e la fel de profitabila.

De ce nu spune nimeni ca, daca produsele nu ar mai fi comercializate in ambalaje de plastic, plasticul respectiv, oricat de tarani si needucati am fi noi, nu si-ar mai gasi locul in natura?

M-am saturat sa ma simt vinovata degeaba

Obisnuiam sa ma simt foarte vinovata ori de cate ori se intampla sa folosesc un produs si ambalajul in care venea sa nu fie reciclabil, deci sa fiu nevoita sa il arunc la gunoi.

Ajunsesem sa ma simt si mai vinovata cand mi-am dat seama ce inseamna criza deseurilor din China, unde milioane de tone de plastic isi asteapta reciclarea, iar China a oprit primirea lor, pentru ca efectiv nu mai pot face fata volumului de materie prima si pentru ca si ei s-au saturat sa isi intoxice oamenii cu noxe.

Asta pana cand am realizat ca nu am de ce sa ma simt vinovata, cel putin nu eu. Fac tot ce imi sta in putere sa nu las prea mult jeg in urma, insa nu e ca si cum exista prea multe alternative cand vine vorba de ambalaje si modul in care mancarea poate fi cumparata din magazine. Acum, ce au inceput timid Kaufland si Auchan sa introduca pungile din material biodegradabil, insa produsele gata ambalate vin si vor veni mult timp de acum incolo imbracate in plastic.

Asadar, da. Reciclarea e importanta, ca avem miliarde de tone de plastic deja produs in natura si trebuie sa facem ceva in sensul asta. Dar poate devenim ceva mai vocali in privinta modului in care productia alimenteaza miliardele astea de tone care plutesc in deriva… Pentru alea nu omul de rand e de vina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post