In sfarsit, dupa ce m-am plans inclusiv aici despre cat de multe vase spal zilnic, am intrat in rand cu lumea: mi-am luat masina de spalat vase, fratilor. Si am un singur regret legat de ea, anume ca n-am luat-o mai devreme.
Intai de toate, de ce nu mi-am luat pana acum? De ce am amanat atat? Pai intotdeauna au fost alte prioritati si mereu gandeam ca imi voi lua masina de spalat vase cand om reface mobila de bucatarie.
Mobila noastra de bucatarie e “mostenire” de la vechii proprietari. E o durere din pal de cea mai proasta calitate care se umfla la 2 picaturi de apa, dar e buna c-a fost gratis.
La un moment dat o vom schimba, dar nu prea curand pentru ca implica mai multe schimbari (pereti care vor disparea), care vor avea loc atunci. Si atunci? Ei, si atunci am presupus ca n-am incotro decat sa spal de mana 3-4 chiuvete pline ochi de vase pe zi, pana cand imi cad mainile, pentru ca n-aveam cum incastra o masina de spalat vase in mobila deja existenta.
Cum am incastrat masina de spalat vase in mobila existenta
Cand aruncam cate un ochi pe magazine de profil, ma tot uitam la dimensiuni si imi dadea rau cu virgula.
Adica, bine: stabilisem ca as putea scoate niste vase de colo, muta dincolo, niste oale de colo, depozitat dincolo, dar nu-mi dadea bine la dimensiuni.
Ce se intampla? Majoritatea masinilor de spalat vase cu mai mult de 9 seturi, fie ele slim sau nu, au minim 81.5 cm pe inaltime, adica loc sub blat.
Ei bine, eu aveam 80.5 disponibil, iar astia asa, indoind nitel ruleta. Pusesem ochii pe un Whirlpool care era PERFECTA. Doar ca avea 85 de cm.
Cautand si cautand o varianta de peste 6 seturi, dar sub 81 de cm, am dat de o masina de spalat vase varianta strutocamila: cu 8 seturi, de 59 cm inalta, 60 lata si 50 adanca, fix cat sa ne incapa noua in mobila proaspat golita.
Partea proasta – credeam noi? Era NEI. Si acum pe bune, cine a mai auzit de NEI de pe vremea reclamelor pe care le aveau ei la televizoare cu celebrul papagal ? Adica nu-mi inspira mai deloc incredere.
Dar cum era singura care incapea, nu era chiar pentru o persoana si atat, iar review-urile erau de doamne-ajuta, am zis sa riscam. Am dat cam 1200 lei pe ea, un pret mediu as spune.
Am comandat-o azi, am instalat-o cam o saptamana mai tarziu, pentru ca voiam sa modificam si mobila din jur pentru a o incadra cat mai bine.
Sus ne-a ramas spatiu cam 10 cm maxim pentru un sertar cat o dunga, dar bun si ala ca pot pune tacamurile in el.
In laterala treaba s-a ingustat destul de mult, astfel ca am fost nevoiti sa taiem una dintre usi. Acum avem un spatiu cu o polita, dar vreau sa il transform intr-un soi de sertar cu spatii de depozitare format din mai multe cutii din alea de plastic de stocare. Aia e alta discutie pentru alta zi.
Dupa ce ne-am chinuit cu croitul mobilei cat sa incapa la fix masina de spalat, iar el a si montat-o legand-o la scurgere si la retea, cam la o saptamana dupa i-am dat drumul.
Cum alegi o masina de spalat vase
Dincolo de problema pe care am avut-o eu, cea cu dimensiunea, care mi-a limitat destul de mult optiunile, sunt multe alte criterii obiective dupa care sa te iei cand alegi o masina de spalat vase.
Slim sau nu? – Masina de spalat vase de 45 de cm
Cand mai vedeam cate una d-asta in rezultate, si nu-s putine, speram sa fie catusi de putin mai scunda. De unde? Economisesti spatiu pe latime, probabil iti ramane mai mult loc pentru depozitare, dar clar trebuie sa ridici blatul la un minim 85 cm inaltime, caci atat are si o masina de spalat vase slim.
Numarul de programe – Nu atat de important
Tot citind si citind am ajuns la concluzia ca nu e atat de important numarul de programe pe care o masina de spalat vase le poate executa, cat modul in care masina este ea insasi executata.
Astfel, daca are o functie eco, cat sa nu-ti consume mult, e suficient sa nu o cauti de programe cu nemiluita.
Ce conteaza cu adevarat cand alegi masina de spalat vase? Numarul de brate. E vorba de bratele acelea rotative din care tasneste apa cu presiune si care, la o masina de spalat decenta, sunt minim 2. Fix atatea are si a mea.
Numarul de seturi – Cu atat mai mare cu cat familia e mai numeroasa
Acuma, daca va pricepeti la masini de spalat vase cam cat ma pricepeam eu inainte de aventura asta, s-ar putea sa va intrebati ce dracului sunt alea seturi? Eu am crezut ca e set de 2 farfurii.
Ei bine nu. Un set inseamna o farfurie intinsa, o farfurie adanca, o farfurie de desert, un castron, un pahar, o furculita, un cutit, ati prins ideea. Una din fiecare dintr-un serviciu.
M-am pus pe citit si asa am aflat de la alti clienti ca masinile de spalat vase cu doar 6 seturi (o varianta compacta si care ar fi incaput f usor unde aveam eu loc circa disponibil), ar fi numai buna pentru un burlac si cam atat. Poate cel mult cu o prietena care vine ocazional la cate un film, dar mai mult n-ar fi facut fata.
Daca inca iti planifici bucataria (si eu o planific p-aia perfecta, dar e la ani distanta), inseamna ca o poti adapta in functie de incorporabile. Asadar, daca famelionul e mare, poti ajunge chiar sa iei o masina de spalat cu 14 seturi, care imi inchipui ca iti ocupa ceva spatiu in bucatarie.
Altfel, daca esti un burlac care murdareste 2 pahare si 3 farfurii pe zi sau stai in chirie, merge si o d-aia micuta de 6 seturi.
Masina de spalat vase incorporabila complet sau partial?
Aici a fost alta belea pentru noi. Eu mi-as fi dorit o masina de spalat vase complet incorporabila, adica cu un front oribil pe care sa ii atarni tu usa din ce pal iti doreste inima.
Ei bine, masinile de spalat complet incorporabile sunt la fel ca si cele slim, toate foarte inalte. Nu exista jucarie d-asta dintre cele compacte, incat s-o poti ascunde complet in spatele mobilierului.
Alternativa este sa iei o masina de spalat partial incorporabila, adica nu i se vede nimic altceva decat frontul, care mai mereu e unul simplu si minimalist, deci nu te va deranja cu nimic la retina. Mai nasol e daca iti doresti mobila o culoare fistichie, iar utilajul nu vine decat in culori clasice: alb, inox si atat.
Cum alegi consumabilele pentru masina de spalat vase
La masina de spalat vase nu-i chiar la fel de usor ca la burete: picuri detergent si atat.
- Iti trebuie sare (eu credeam ca doar daca ai apa dura, dar aparent iti trebuie oricum).
- Sunt necesare pastile de detergent sau detergent lichid. Aici noi am ales Finish, momentan. Am inteles insa ca si cu pastilele mai ieftine, de la Lidl, merge la fel de bine.
- In functie de ce pastile alegi, e probabil sau nu sa ai nevoie si de lichid special pentru clatire. Ce e asta? O solutie care previne aparitia petelor pe vase. Daca iei insa pastile all-in-one, exista si un agent de clatire in ele, deci suspectez ca nu mai e nevoie.
Cum mi s-a schimbat viata de cand am masina de spalat vase
Cum am spus si mai sus, momentan singurul regret e doar ca nu am luat-o mai devreme, deoarece chiar face o reala diferenta.
Are suficient spatiu incat in timpul zilei sa nu mai fiu nevoita sa spal mai mult de 2-3 vase mai voluminoase.
Restul intra la masina, la programul eco, ce din pacate tine 3 ore. Cu toate astea, in cele 3 ore reuseste sa consume doar 9 litri de apa, probabil motivul pentru care se si numeste Eco.
E oarecum zgomotoasa si nici noi, nici Iris si nici pisicile nu ne-am acomodat complet cu sunetele produse de ea, dar dormind la o distanta destul de mare de bucatarie, poate sa si cante muzica, noi n-o auzim.
Momentan nu a trecut o luna, incat sa simtim o diferenta de consum la curent, speranta mea e ca nu va fi foarte mare.
Si asa la noi nu prea exista factura sub 300 lei la Enel, insa incercam sa remediem si problema asta cat de curand. Sper doar ca masina nu va adauga prea mult la factura.
Pana una alta, NEI a mea e perfecta pentru nevoile noastre: ma duc dimineata si numai deschid usa, cat sa se usuce vasele si sa le pot pune la loc una sau doua ore mai tarziu.
Singura provocare pe care se pare ca o duc cu dumneaei? E mai mult o problema de-a mea, as zice: nu am incredere in ea suficienta incat sa bag vase cu urme de mancare intarita. Adica intotdeauna inmoi macar putin farfuria, nemaivorbind ca mereu curat cat mai mult din resturi.
Nu stiu de ce, dar mi-e teama ca nu va curata bine, desi am inteles ca au capacitatea sa curete si urme intarite bine. Poate la un moment dat voi fi atat de curajoasa.
Oricum, toata bataia de cap cu tonele de vase care aglomerau chiuveta s-a dus si a ramas doar incarcarea si descarcarea ei, care cumva parca-s o placere. Poate-i asa doar la inceput, cat inca e jucaria noua.
Oricum, recomand cu toata inima: daca n-ai masina de spalat vase si gatesti zilnic, musai iti trebuie una. Face toti banii.