Intr-o cumparatura de impuls, acum vreo 2-3 luni, m-am apucat si am luat un slow cooker aflat la promotie, gandind ca voi revolutiona gatitul. N-a fost asa, l-am tinut doar cat sa apuc sa-mi fac o parere despre slow cookere si sa aflu ca genul asta de aparat nu e pentru mine.
Citisem in o groaza de locuri despre cum slow cookerele dau un gust desavarsit mancarii si cum, intr-un mod pe care inca nu-l intelegeam, te scapa de timp petrecut in bucatarie.
Marturisesc ca nici pana acum n-am inteles exact cum ar trebui sa-ti economiseasca timp, de-aia l-am si dat mai departe cu prima ocazie pe care am avut-o.
Prima si singura mea experienta cu un slow cooker
Desi brandul nu prea conteaza, voi mentiona ca am luat un Starlight de pe Emag, brand care de multe ori nu m-a dezamagit. Nici de data asta nu m-a dezamagit realmente, ca nu produsul in sine sau functionarea lui au fost problemele.
De cand l-am luat si pana l-am folosit a durat putin, in sensul ca l-am tinut vreo 2 saptamani neatins. De asta nici nu s-a mai putut pune problema de retur, plus ca repet, cu produsul nu era nimic in neregula ca sa se justifice un retur.
Cand in sfarsit m-am gandit eu sa gatesc ceva in slow cooker, jur ca habar n-aveam ce.
Ce poti gati in slow cooker
In esenta, cam orice poti gati la cuptor sau pe plita, intr-o cratita de fonta, de lut sau ceramica. Tocanite, tochituri, ardei umpluti, sarmale, tot ce in mod obisnuit cam consuma timp.
Numai ca, la slow cooker, ele se presupune ca ar trebui sa dureze cam de doua ori mai mult, insa gustul pe care genul asta de aparat il promite e mult superior gustului obtinut la cuptor.
N-am apucat sa aflu ce gust are mancarea gatita in slow cooker
Eu va marturisesc ca n-am apucat sa aflu prea multe despre gustul mancarii gatite la el. Ca prima (si ultima) mancare pe care sa o gatesc la slow cooker, am ales sa fie o mazare cu pui, nimic sofisticat.
I-am dat aparatului sa gateasca mancarea (punand toate ingredientele laolalta) timp de 3 ore si jumatate pe functia high.
3 ore jumate mai tarziu (l-am pornit inca de dimineata devreme), cand deja ni se lungise gatul de foame la toti 3, mancarea era inca nefacuta.
Motiv pentru care am saltat oala interioara din ceramica (ce este compatibila cu cuptorul obisnuit) si am bagat cratita la cuptor pentru o gatire mai rapida.
Nu stiu asadar cum iese concret o mancare gatita la slow cooker, ca n-am avut rabdare sa aflu
Practic, greseala a fost a mea aici. E evident inca din nume ca aparatul gateste foarte lent. Problema apare acolo unde eu am crezut ca poti pur si simplu sa arunci ingredientele de cu seara in el si sa te duci la somn.
Ulterior abia m-am gandit: pai daca eu las carne cruda in slow cooker si il programez sa porneasca vreo cateva ore mai tarziu (ca totusi, nici carne gatita 8 ore nu voiam, nu?) alimentele alea nu incep sa se altereze, chiar daca nu vom simti asta in gust?
Asa am descoperit ca avem o viata mult prea agitata si prea pe-repede-inainte ca sa putem astepta dupa un slow cooker mai bine de 3 ore jumate, ca apoi sa aflam ca tot mai trebuie gatita mancarea. Poate el e cel mai grozav aparat din lume, dar n-am avut timp sa aflu asta.
Urmatorul gand a fost sa-l tin pana la Craciun, sa fac sarmale in el.
Apoi mi-am dat metaforic o palma in gand si-am realizat: adica sa-mi tin bucataria blocata cu ditai magaoaia pentru una, maxim doua oale de sarmale pe care le faci in an? Ba bine ca nu. Si uite asa am maritat slow cookerul de nu s-a vazut, facand loc unei friteuze cu aer cald (alt experiment de gatit), pe care de data asta nu-o mai regret.