Iridescent Despre cei mici Vaccinul antigripal la bebelusii sub 2 ani?

Vaccinul antigripal la bebelusii sub 2 ani?

Stiu, stiu. Toata presa vuieste de premiere in materie de vaccin anti Covid19, iar mie-mi arde de vaccinuri antigripale. Pai cat timp primul nu e inca disponibil, ce rost are sa-l discutam? In schimb, avand in vedere ca vine sezonul gripei, ca un colac peste pupaza Covid19, e important sa luam o decizie in privinta vaccinarii antigripale atat a noastra, cat si a bebelusilor.

Cum am procedat in trecut cu vaccinarea antigripala a bebelusului

Anul trecut pe vremea asta nu aveam probleme d-astea pandemice si cumva parca tot ne temeam de ce era mai rau. Desi imi era putin frica de eventualele efecte adverse ce puteau aparea, voiam destul de mult sa o vaccinez pe Iris, pentru a o sti la adapost. Ea avea la vremea aia 6 luni si cumva mi se parea ca as chinui-o sa o mai intep inca o data (era chiar in mijlocul schemei de vaccinare). Sa zicem ca aveam sentimente amestecate, rau.

M-am dus insa cu vaccinul in dinti la medic (aiurea, il aveam la gheata) si i-am cerut sa-mi vaccineze antigripal copilul. Cumva, fac aici o paranteza: mi se pare absurd ca, in ciuda faptului ca femeile gravide, batranii si copiii sunt in grupa de risc cea mai mare cand vine vorba de virusul gripal, nu toti beneficiaza de vaccin gratuit.

Ne-am imunizat noi, sa o protejam pe ea

Cand ne-a vazut doctora (eram toti 3) si a auzit ce voiam, cumva m-a ajutat ea cu o decizie care mi-a luat vina de pe umeri. Ne-a intrebat de ce vrem s-o vaccinam antigripal pe Iris, avand in vedere ca nu intra in colectivitate, nu prea circulam cu mijloacele de transport in comun si nici nu lucreaza vreunul dintre noi intr-un mediu aglomerat.

I-am explicat ca desi nu suntem in nicio situatie dintre cele de mai sus, tot ne e frica. Asta venea dupa un sezon plin de foarte multe decese cauzate de gripa.

Si pentru ca (nu mai tin minte de ce) aveam doua doze, dar noi eram trei, medicul ne-a sfatuit sa ne intepam noi, ca sa o protejam pe ea, dar sa o lasam pe ea fara vaccin anul respectiv.

Nu am avut mai deloc reactii adverse dupa vaccinul antigripal

Asa am facut si, poate datorita faptului ca a si venit pandemia in februarie-martie, nicio gripa nu s-a atins de noi sau de Iris.

In privinta reactiilor adverse, desi ma asteptam sa ma mucific vreo 3 zile si sa am alte simptome specifice, n-a fost cazul. Amandoi am avut doar o durere locala si putina inflamatie, fara vreun alt simptom.

Vaccinul antigripal in 2020, un fel de Fata Morgana

Anul asta, cu toate masurile de distantare sociala si dat fiind ca nici macar in parc nu mai mergem, incat ea sa ia contact cu prea multi copii, parca tot mi-as dori sa ne vaccinam din nou antigripal.

Si cel mai probabil, ca anul trecut, vom proceda la fel: ne vom imuniza eu si taica-su, ca sa o protejam pe ea. Asta, desigur, cand se vor gasi vaccinuri in farmacii, caci momentan e o criza acuta de vaccin antigripal.

In privinta imunizarii lui Iris, probabil daca ar intra in colectivitate (cresa sau gradinita), nu as ezita in privinta vaccinarii antigripale.

Avand in vedere insa conditiile date, prefer sa astept pana ce medicul ii va putea administra direct varianta de vaccin intranazala, mult mai putin chinuitoare, pe care o pot primi doar copiii cu varste mai mari de 2 ani.

Imagine de Katja Fuhlert de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post