Cand se baga frigiderul in priza dupa mutare

mutare frigider reparatie - Cand se baga frigiderul in priza dupa mutare (1)

Am avut un weekend de pomina. Ne-a apucat harnicia pe amandoi si ne-am gandit sa mutam frigiderul dintr-o incapere in alta. Stiati ca puteti strica frigiderul de-a binelea, doar schimbandu-i locul? Noi stiam. Si tot idioti am fost pentru vreo cateva ore. O zi intreaga am facut-o praf dintr-o tampenie, doar pentru ca n-am planificat lucrurile cum trebuie. Si uite asa, ramaneam si fara frigider. Iata cand se baga frigiderul in priza dupa mutare:

De ce am mutat frigiderul

Recent, am trecut tot sistemul de incalzire al casei, pana acum pe peleti, la gaz. Cu rezervor de gaz afara, instalatie, centrala, tot ce-i trebuie.

Si pentru ca am facut asta, am scapat si de toate magaoaiele care erau in camera noastra tehnica: centrala pe lemne, arzator de peleti, puffer (un soi de baterie de 1000 L pe care centrala o incalzea), butoiul cu peleti, absolut toate au fost scoase dintr-o incapere de cca 10mp. Iar centrala pe gaz e ceva foarte mic, ocupa un loc sus pe perete, asadar ne ramasese spatiu din belsug.

Ei bine, dupa renovarea acelei camere tehnice, am zis ca ar fi perfect sa mutam frigiderul acolo, eliberand putin bucataria. Zis si facut. Ieri, sambata adica, ne-am sumecat manecile si ne-am apucat de treaba fix cand dormeau copiii.

Am fi putut baga un film pe Netflix. Am fi putut dormi si noi. Dar noi nu si nu, mutam frigiderul. Asadar l-am golit pe dansul de toate cele alimente expirate de 6 luni (hai, nu spuneti ca voi n-aveti ceva uitat pe-acolo de asta vara) si am lustruit rafturile pe toate partile. Bineinteles, inainte de toate astea l-am scos din priza.

Cand se baga frigiderul in priza dupa mutare: Teoria

Dupa ce am facut frigiderul mai curat decat a fost el vreodata (traiasca buretele si carpa magica!), heirup! Hai cu mutatul. Nu l-am inclinat prea tare (doar l-am trecut un prag), nu l-am haltacanit prea mult, sa nu carecumva sa i se aplece.

Si toate astea pentru ca stiam. Stiam ca frigiderul e sensibil la mutare, stiam ca nu ai voie sa-l inclini prea mult (nu stiam inca de ce, asta urma sa aflam dupa). Si mai ales, stiam ca nu trebuie bagat in priza imediat dupa mutare.

Cand se baga frigiderul in priza dupa mutare: Practica

Si totusi, ce am facut noi? Pai m-a intrebat el: sa-l bagam acum in priza? Hmm… Da mai, baga-l. Ce se poate intampla? Doar l-am trecut un prag.

Il baga in priza. Sta o secunda, apoi da sa “plece” compresorul, se aude un bazait. Si se opreste. Lumina in el? Aprinsa. De racit? Ioc.

Panica! Dai, scoate-l repede din priza. Lasa-l o ora si dupa reincercam.
Reincercam. Fix acelasi comportament. Panica se intensifica. Incepem cautarile pe Google.

Daca te apuci sa cauti pe Google despre mutatul frigiderului si sanatatea compresorului tau in contextul asta, e ca si cum ai cauta despre dureri de cap: inevitabil afli ca vei muri curand de o boala incurabila. Cam asa si noi cu frigiderul, de ajunsesem sa-i facem parastasul.

Lasam inca o ora. Reincercam pornirea. Acelasi comportament.
Deja ne luase durerea de cap, gandind la faptul ca desi nu aveam in plan in viitorul apropiat, urma sa facem un efort sa luam alt frigider. Si daca tot il schimbam, macar avea sa fie side-by-side-ul la care visam amandoi de mult timp. Ar fi fost si un upgrade de la Samsungul nostru obosit si neincapator, de numai 290 L.

Nea Costel, frigotehnistul

Imi amintesc ca prin plimbarile noastre cu bicicleta prin sat am tot vazut numarul de telefon al unui nea’ care se ocupa cu reparatii frigidere. Ii zic: te sui in masina, te duci si-l aduci pe nea frigotehnistul cu tine, vedem poate-l vindeca el.

Intre timp se si trezisera copiii, bineinteles cu foame, chef de joaca, dorinta de atentie, de luat in brate, iar noi tot cu gandul la frigiderul raposat.

Se intoarce el saracul cu nea Costel intr-un timp record. Mama, zic! Suntem salvati.

Se apuca nea Costel si-l baga in priza, se lamureste care-i e comportamentul si il scoate apoi. Incepe, schimba o piesa. Nu merge. Schimba alta. Nu merge.

E un condensator? Nu. Dar poate e o bobina? Nu-i nici aia.
In cele din urma, ne da cea mai proasta veste posibila: s-a stricat compresorul.

Firar sa fie, tre’ sa ducem mancarea la vecina!

Frigider nou sau schimbam compresorul?

Pleaca nea Costel, care ne si promite ca luni, dupa ce luam compresorul nou (sau SH, ma rog), ni-l monteaza el cu draga inima. Ne spune si cat ne costa, iar noi ne apucam sa cantarim cum ar fi mai bine: frigider reparat pe genunchi, cu riscul de a nu fi siguri ca functioneaza, ca poate totusi nu-i compresorul, sau o gaura de vreo 3000 lei in buget, cat un frigider nou dorit de noi, dar macar stiam ca am facut o achizitie pe care o doream pentru viitorul indepartat?

Cum verifici daca compresorul frigiderului e defect

Totusi, el nu se da batut si, pentru ca se crede mai mester ca mesterii (norocul nostru), ia Youtube-ul la puricat in lung si-n lat. Si gaseste un clip in care un alt nea iti arata cum sa verifici daca-i defect compresorul sau nu, cu un multimetru.

Si se duce omul meu si verifica compresorul. Surpriza: compresorul nu parea defect. Mai sa fie?! Il mai gadila putin, ii mufeaza toate cele lasate demufate de nea Costel, si intr-o doara zice “hai sa mai incercam o data”. Si-l baga in priza.

Compresorul da sa plece, 2-3 secunde, se aude bazaitul specific apoi… Nimic. Nici nu aveam asteptari.

Dar il lasam in priza si ne facem de lucru. 10 minute mai tarziu, ma duc din inertie pana in camera tehnica si, surpriza: functiona!

Frigiderul raposat a revenit la viata

Concret, nu trebuia sa-i facem nimic altceva decat sa-l lasam in pace, bagat in priza. Insa dat fiind ca a fost prima data cand l-am mutat de la instalare incoace, noi habar n-aveam care ii era comportamentul firesc, imediat ce-l bagam in priza, deci am presupus prematur ca l-am bulit. El, saracul, avea nevoie doar de putin timp.

Fericiti din cale afara, l-am pus sa-l sune pe nea Costel sa-l informeze despre reinvierea utilajului si sa-i spuna si ca nu vom mai avea nevoie de reparatie.

In final, am scapat si de o cheltuiala neprevazuta si, la finalul unei zile cu mult stres, ne simteam de parca o piatra ni s-a luat de pe inima. Cum ii spuneam si lui, din cand in cand, parca merge un ciocan peste degete, doar ca sa te simti bine cand iti trece durerea.

De ce sa nu bagi frigiderul in priza dupa mutare

In alta ordine de idei insa, sa stiti ca e bine ca atunci cand mutati frigiderul, chiar sa-l lasati sa stea macar o ora-doua. Cu cat a fost aparatul mai inclinat pe perioada mutarii, cu atat trebuie sa stea mai mult inainte de a fi din nou pus in functiune.

Explicatia? Pai cica ar fi vorba de uleiul din compresor, care in timpul manipularii si al inclinarii ar iesi din compresor. Iar sederea, fara functionare, are rolul de a “aseza” uleiul ala la locul lui.

Niciodata, dar niciodata nu transporta frigiderul culcat!

Iar daca de inclinat frigiderul cand il transportati mai e cum mai e, niciodata sa nu il depozitati, nici macar nu-l asezati pentru cateva secunde, in pozitie orizontala, ca-l puteti nenoroci de tot. De-aia, frigiderele vor fi mereu transportate in pozitie verticala.

Cat se lasa frigiderul dupa transport, inainte sa-l bagi in priza

Chit ca vorbim de un frigider nou sau de unul vechi, e nevoie de un timp in care sa fie lasat in pozitia definitiva, fara a fi pus in functiune.

Daca e vorba de un frigider nou, sunt necesare intre 24-48 de ore, in functie de specificatiile producatorului.

Daca e vorba de o mutare simpla, cum am avut noi, dintr-o incapere in alta si fara mare inclinare, minim 2 ore am gasit in manual ca trebuia lasat sa se aseze inainte de a fi bagat in priza. Altfel, in cel mai bun caz patiti ca noi si va panicati fara sa fie cazul ca s-a stricat frigiderul. In cel mai rau caz, ajungeti sa faceti comanda de un compresor sau frigider nou.

Image by tonodiaz on Freepik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post