Tocmai ce am trecut prin asta, deci experienta e cat se poate de proaspata. “Regresia somnului la bebelusi” poate suna a sintagma banala, o perioada care trece. Mda, dar pana trece iti incearca putin psihicul, probabil depinde si de noroc, caci unii nu o resimt deloc. Iata cum se manifesta regresia somnului la bebelusi, cum sa-ti dai seama ca e asta si nu altceva, dar mai ales cum sa-i faci fata.
Cand are loc regresia somnului la bebelusi
Cum mai toata lumea stie deja, fiecare copil e diferit in comportament, in rutina sa. Cu toate acestea, cateva regresii de somn apar destul de frecvent cam pe la aceeasi varsta la mai toti bebelusii. Unii parinti sunt suficient de norocosi incat sa nu resimta trecerea asta, insa acestia sunt putini.
Noi toti ceilalti insa, hai sa mai sorbim nitel din cafea, sa mai frecam ochii un pic si sa vedem cand au loc cel mai des:
Regresia somnului la 4 luni
Implinirea varstei de 4 luni a bebelusului marcheaza, printre altele, iesirea din “al patrulea trimestru“. Asta inseamna ca bebelusul s-a acomodat putin mai mult cu mediul inconjurator, incepe sa distinga ziua de noapte si sa doarma (ideal) mai mult si mai legat noaptea, totul pare a merge inspre o rutina.
Dintr-o data insa, ai de-a face cu un bebelus care se trezeste des, doarme putin spre deloc ziua si in general tinde sa fie mult mai irascibil.
Ei bine, ce e de retinut despre aceasta regresie a somnului cu precadere este ca asa cum isi formeaza rutina somnului acum, asa o va avea de acum incolo.
Regresia somnului la 8 luni
Toate achizitiile pe care bebelusul le face in aceasta perioada ii afecteaza ritmul de somn. Nu doar ca incepe sa rupa cuvinte, o ia de-a busilea si creierul i se dezvolta rapid, dar daca mai sunt si dintisori care dau sa erupa fix in perioada asta, te-ai scos.
Pregateste-te, deci sa pierzi vreo cateva ore bune de somn, caci bebe ar putea fi tare agitat.
Regresia somnului la 12 luni
Aceasta e de fel perioada in care unii bebelusi trec de la a dormi de doua ori pe zi (putin dimineata, putin mai mult dupa-amiaza) la a uni aceste doua perioade intr-una singura.
Ai mare grija cum faci cu pranzul, eu niciodata nu reuseam sa ma sincronizez cu mancarea incat s-o am gata inainte de a adormi Iris si uite cum ea se culca, iar eu ramaneam cu mancare proaspat gatita.
“O mananca cand se trezeste”, imi zicea el. Mda, ce el nu intelegea e ca intr-un fel doarme bebelusul cu stomacelul alimentat si in altfel doarme cu matele ghiortaind de foame.
Si bineinteles ca se trezea in mai putin de 40 de minute, cat e indicat sa aiba minim un pui de somn la bebelusi. Era irascibila si o luam de la capat.
Regresia somnului la 18 luni
Ei bine, din asta tocmai ce am iesit noi (sper!). Nu stiam de ce Iris a mea e mai irascibila decat am vazut-o vreodata, facea reale crize de nervi pentru tot felul de motive inexistente (asa gandeam eu) si nu voia sa doarma in timpul zilei deloc, iar noaptea dormea in incremente tot mai mici.
Vreo 3-4 zile mai tarziu si dupa vreo 2 momente in care am simtit amandoi ca ne lasa psihicul, am inceput sa cautam despre ce ar putea fi vorba.
Si iata cat de bine se potrivea comportamentul ei cu cel descris in materialele citite.
Regresia somnului la 2 ani
Evident, la asta n-am ajuns inca, insa aparent ar fi cauzata de o groaza de schimbari care au loc atat in viata, cat si in corpul bebelusului, precum: invatatul la olita, trecerea de la patut la pat de copii si alte mici aspecte ale vietii pe care noi le consideram banale, dar care pentru ei sunt schimbari dramatice.
Cat dureaza regresia somnului la bebelusi
Nu e usor, stiu exact cum e sa-ti doresti sa treaca mai repede. La noi a durat cam 4-5 zile in care parca nu-mi recunosteam copilul. Dintr-o data insa, spuf! Iris e la loc, doarme bine, mananca binisor (cu nazuri, dar na, asa e ea) si face crize de nervi mult mai rare si mai justificate (sa zicem).
In realitate insa, regresia somnului poate dura de la cateva zile pana la doua saptamani, asa ca pregateste-te pentru ce e mai rau si n-ai sa fii luat prin surprindere.
Ce cauzeaza regresia somnului
Nu de putine ori, regresia somnului merge mana in mana sau apare la scurt timp dupa puseele de crestere. Acest lucru se intampla in principal din cauza faptului ca hormonii de crestere prezenti in numar mai mare in corpul copilului tau se “joaca” cu ritmul sau de somn.
Automat, un copil neodihnit devine mult mai irascibil, nu-i convine nimic si tinde sa-ti refuze si mancarea. Alteori, unii copii tind sa manance chiar mai bine in aceasta perioada.
Daca treci prin asta, reaminteste-ti din cand in cand ca e doar o perioada care va trece, apoi veti reveni la normal.
Nervii, tipetele si reactiile vulcanice, atunci cand ai de a face de pilda cu crize de nervi din te miri ce, nu ajuta, doar inrautatesc situatia si spun asta din proprie experienta. Da, am tipat la ea cand simteam ca am ajuns la capatul puterilor si ca face tot ce-i sta in putinta sa incerce orice limita pe care i-o trasam.
Regret acum, dar pe moment simteam ca nu mai pot, ca avea sa-mi bubuie un vas de sange pe creier.
Daca al vostru e oricat de putin ca Iris a mea, pregatiti-va de: mancare aruncata pe jos, carti care zboara prin bucatarie, recitaluri cat il tin plamanii la volum maxim, cand nu i se face intocmai pe plac si ocazionale lovituri cu pumnisorii aia mici si ineficienti, dar care te vor scoate din sarite, daca ai fitil la fel de scurt ca mine.