Renuntarea la suzeta: Cum faci etapa mai usoara

suzeta in copac - Renuntarea la suzeta

Pentru noi, renuntarea la suzeta a fost joaca de copii (pun indended). Desi nu ma asteptam deloc sa fie. Cand Felix a primit suzeta, nu puteam decat sa ma gandesc “sa vezi scandal cand i-om lua-o inapoi”. Ei bine, momentul ala a venit si a si trecut, surprinzator de usor.

Felix si suzeta

N-am poze recente, ca as fi pus una. Dar imaginati-va: Un bebeloi subtirel, dar rotofei in obraji, cu cate o suzeta in fiecare mana si o a treia in gura.
Si pentru ca aveam atat de multe suzete prin casa (uneori n-aveam niciuna, alteori aveam si 10), incerca sa bage 2 in gura, ca sa aiba 4.

Atat de mult a iubit Felix suzeta, iar de botezat i-a spus “gaca”. Se trezea noaptea si tipa dupa ea, cautand-o cu disperare prin pat.
Termina de mancat? Gaca. Il scoteai din baie? Gaca.

Si de la atata gaca, incisivii centrali incepusera sa o ia fiecare usor spre exterior, cum ar veni sa se incline oblic.

Cam asta a fost momentul cand am stabilit ca trebuie neaparat sa scapam de gaca, ca mai apoi sa nu aiba parte de niste dinti strambi de la suzeta.
Treaba asta se intampla prin noiembrie, deci pe la 1 an si 7 luni.

Cum am facut renuntarea la suzeta

Intre timp, m-am apucat si am facut ceva research, sa vad cum o scoatem pe Gaca fara sa curga 3 rauri de lacrimi. Am tot citit despre taiat suzete, bagat in fel si fel de chestii amare si alte metode care faceau copilul sa dea brusc cu capul de realitate: gata, de acum nu mai ai suzeta, poti sa plangi pana te umfli.

Bazandu-ma si pe experienta similara a altora si profitand si de faptul ca venea Craciunul, am venit cu o poveste: cam de pe la 1 decembrie, am inceput inceput, incet, incet sa ii explic ce urma sa se intample si de ce.

Pregatirea copilului de schimbare face viata tuturor mai usoara

I-am spus ca el a crescut, ca acum are dinti si ca suzeta ii strica dintii.
I-am spus ca suzeta e doar pentru bebelusii mici, care nu au dinti inca si il intrebam frecvent daca sa dam suzetele altor bebelusi, care au nevoie de ele. Bineinteles, raspunsul era un “NU” categoric.

Asta zilnic, cam 2 saptamani incepand din decembrie.

Cand mai era aproximativ o saptamana pana la Craciun, urma sa facem bradul si vizita Mosului a devenit mai iminenta, am inceput sa-i propun sa lase suzeta sub brad, ca Mosul sa ii ofere cadouri in schimb, iar suzeta sa o duca altor copii.

Desi raspunsul a fost la fel de categoric, treptat, pana pe 24, Felix a acceptat ideea de renuntare la suzeta si s-a dus singur sa o aseze sub brad. El, care ar fi stat cu 3 la purtator!

Asadar, noaptea de Ajun a fost prima in care Felix al meu a dormit fara suzeta. Fireste, a adormit putin mai greu, s-a trezit mai frecvent pe parcursul noptii, insa la fiecare trezire ii repetam aceeasi poezie:

“Suzeta a luat-o Mosul, ai pus-o sub brad, iti amintesti? Nu mai ai nevoie de ea, ai crescut si ai dintisori, iar suzeta strica dintii.”

O data, de doua ori, de cate ori a fost nevoie, pana o invatasem ca pe o poezie. Cum ii spuneam asta, cum se linistea.

2 zile a durat mica drama, pe care nu am simtit-o de fapt deloc dramatic, a fost mult mai usor decat ne asteptam.

Renuntarea la suzeta: Ce a ajutat

Categoric a ajutat enorm pregatirea. Deseori noi, cei mari, traim cu impresia ca cei mici nu inteleg mare lucru din ce vorbim, asa ca la ce sa le explicam? Ei bine, ei inteleg mult mai mult decat ne inchipuim.

In definitiv, avem impresia ca achizitia limbajului este una subita, adica vorbirea se intampla de pe o zi pe alta, dar in realitate limbajul este deja acolo, in formare din prima zi in care ii vorbesti bebelusului. Deci el te intelege, stie sensul cuvintelor. Doar capacitatea de a le pronunta este o achizitie subita.

Copiilor nu le plac schimbarile

Pe langa faptul ca cei mici ne inteleg, e aspectul rutinei, pe care nu pot insista suficient. Copiiilor nu le plac schimbarile, mai ales cand le modifica rutina intr-un mod care le provoaca vreun mic disconfort.

Insa poti face o trecere mai usoara la o alta rutina daca le explici pe indelete ce urmeaza sa se intample, sa nu fie luati prin surprindere.

In opinia mea, asta e ceea ce e gresit cu celelalte metode, taierea suzetei, bagarea ei in fel si fel de substante: copilul are un mic soc. Pana la momentul ala el avea suzeta, brusc n-o mai are sau o are si e inutilizabila si habar n-are de ce. E firesc ca adaptarea la noua situatie sa fie greoaie. Suntem fiinte rutinate, iar copiii nu fac exceptie.

A ajutat enorm sprijinul educatoarei si a ajutorului de educatoare. Din fericire avem parte de personal demn de toata lauda, care l-a ajutat pe Felix sa renunte la suzeta pe perioada cat statea la gradinita inca de dinainte sa renunte complet. Totodata, ele au fost cele care l-au ajutat sa nu mai aiba nevoie de biberonul de la somnul de pranz.

Imagine de Katarzyna de la Pixabay

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post