Contemplam zilele trecute la toate greselile pe care le-am facut cand ne-am hotarat sa cumparam casa noua in care stam si cum as fi procedat eu diferit daca ar fi fost sa repet experienta.
Apoi mi-am dat seama ca, pe principiul “omul destept invata din greseli, omul si mai destept invata din greselile altuia”, ar fi bine sa scriu despre asta, ca macar altii sa nu faca cum am facut noi. Asadar, iata la ce sa fii atent cand iti cumperi casa noua si, mai ales, cum sa nu iti iei teapa.
Scurta istorie despre mini-teapa luata de noi cu casa noua (skip, daca vreti sa treceti la esential)
Cand ne-am mutat noi la ceva km de Bucuresti, aproape ca am dat roata capitalei in cautare de casa noua Am reusit sa vedem si sa auzim destule, zic eu, cat am cautat casa.
Casele pe care le-am vazut erau majoritatea batranesti, deci nu puteam avea pretentii in sensul asta, insa nu putea sa nu ne deranjeze cum mai toti umfla pretul caselor dupa ce arunca un polistiren, un adeziv si un silicon pe fatada caselor, deseori stricandu-le complet aspectul.
O casa batraneasca, fara stalpi dar cu placa turnata
Mi-a fost dat sa vad inclusiv o casa batraneasca de caramida, care, bineinteles ca fiind veche nu avea stalpi de sustinere, nici macar des-intalnitii stalpi de subzidire nu existau.
Asta nu i-a oprit insa pe proprietari sa toarne o placa de beton deasupra celor 4 odai ale casei, facand-o astfel sa crape pe la toate colturile si sa se vada generos lumina de afara, privind din casa.
In cele din urma am ajuns sa gasim si casa in care stam, o casa noua construita in urma cu 3 ani fata de cand ne-am mutat noi si care parea foarte aspectuoasa.
Abia dupa ce ne-am mutat in ea in martie (fara lemne, fara nicio metoda de incalzire si fara electrocasnice – o aventura!), am inceput sa descoperim bubele.
Asa am aflat ca pe tot peretele nordic apareau periodic mucegaiul si igrasia, ca teava de apa era sparta, zgarieturile de pe parchet fusesera bine acoperite cu covoare in vizita noastra si chiar si o ciobitura din gresia din baie fusese mascata tot cu un presulet dragut (credeam eu la momentul ala).
Geamurile termopan nu sunt toate calitative
Tot asa am aflat si ca geamurile nu sunt de cea mai buna calitate, in fiecare dimineata curgand Izvorul Tamaduirii pe ele, de la atata condens. De instalatia electrica, nici nu mai vorbesc… E facuta la fel de bine pe cat as fi facut-o si eu: instalatorul a plimbat un fir (gros, sa aiba ce arde daca e sa ia foc) de la priza la bec si de la bec la priza, pana a facut tot circuitul.
Concret, eu nu am sigurantele puse pe prize, respectiv lumina, ci pe seturi de camere (cred, inca nu le-am dibuit bine). Toate astea au fost facute in dorul lelii pentru ca… Costuri. Era mult mai ieftin sa se plimbe cu un traseu de la priza la priza si de la lustre la prize, decat sa faca circuite separate de la tablou la fiecare consumator, dar deja ma alint.
Cel mai tare a fost cand am aflat ca toate cele 5 case, caci suntem 5 case identice in linie, au curentul trecut pe “organizare de santier” la Enel, toate contoarele fiind sub un singur contract. Ceva frumos…
Acuma, ce am retinut din toata povestea asta urmeaza mai jos, ca lucruri pe care le-as face diferit.
La ce sa fii atent cand iti cumperi casa noua
Igrasie/mucegai
Indiferent ca urmeaza sa iti iei o casa pe pamant sau un apartament intr-un complex imobiliar, casca foarte bine ochii la igrasie si mucegai, mai ales pe peretele nordic si in mod deosebit daca apartamentul e la ultimul nivel (apartamentele de la ultimul nivel mereu au de suferit din pricina terasei).
Nu cred ca ti-ai dori sa te muti si abia apoi sa afli ca trebuie sa stropesti peretii cu clor de cand se lasa toamna si pana vine vara. Totodata, mucegaiul de anumite soiuri poate cauza astm si probleme grave de sanatate, mai ales copiilor, deci casca bine ochii si narile.
Zic si narile, pentru ca noi nu intelegeam exact de ce vechea proprietara obisnuia sa arda betisoare parfumate in ambele ocazii in care am venit sa vedem casa.
Nu omite faptul ca mucegaiul, mai ales la casa, dar nu numai, se poate ascunde inclusiv sub parchet. Noi am descoperit intr-o camera, doar dupa ce am lasat nasul aproape de parchet.
Zugraveala noua – nu intotdeauna un aspect pozitiv
Mai ales daca e vorba de o zona mica, daca observi ca pare proaspat zugravit, asta ar trebui sa iti ridice semne de intrebare. Noi am luat seama ca in bucatarie tavanul era proaspat zugravit, insa cand am intrebat proprietarii ne-au spus ca au avut in trecut infiltratii, dar ca nu mai era cazul, reparasera.
Reparasera pe dracu’, la fiecare ploaie se uda tavanul si a fost necesara o investitie mare pentru a repara acoperisul, ulterior.
“Chiriasi” neplatitori
Aici variaza, in functie de ce urmeaza sa cumperi. Daca te muti la bloc, ochii mari dupa gandaci, nu numai in casa, cat in afara si pe langa ghena, daca e bloc cu ghena interioara.
Daca te muti la casa, ia seama daca proprietarii au urme de soareci sau sobolani. Unii dintre cei carora le-am vizionat casa aveau soricioaica lasata prin toata casa, dar incercau sa ne spuna ca n-au rozatoare.
In cele din urma am nimerit tot intr-o casa in care isi fac veacul si soarecii prin pod, insa am invatat sa ne resemnam cu ideea ca nu poti scapa niciodata cu adevarat de ei.
Atentie la vecini
Noi, mare noroc, avem niste vecini de nota 10. Da, sunt in varsta, nu, nu ai foarte multa intimitate, dar ori de cate ori s-a intamplat sa avem nevoie de ei, au fost incredibil de saritori. Vecinii conteaza enorm si asta am aflat intai pe pielea noastra.
Inainte de casa noua am stat intr-o garsoniera din Pantelimon ce nu trada absolut nimic, la o prima vedere. Era chiar fain ca avea un chiosc la parter, chiar sub apartament (care era la etajul 2).
Cum venea seara insa, chioscul dragut se transforma in taverna in toata regula, cu muzica si urlete pana la 2-3 dimineata si cu cutite scoase frecvent. Ne invatasera politistii si ne iubeau ca pe mere acre, ca-i sunam regulat.
Asadar nu va lasati impresionati doar de aparente, vizitati locatia si seara, ca s-ar putea sa aveti o surpriza. Si da, daca puteti, vorbiti cu vecinii.
Casa la drumul principal – Nu mereu o idee buna
Noi cautand sa avem garantate gaze, cand aveau sa intre cu ele in localitate (intre timp am trecut pe GPL), canalizare si internet, am zis ca sa stam la soseaua principala e cel mai bun lucru pentru noi.
Si a fost, o vreme. Pana cand traficul prin fata portii s-a intensificat foarte mult, iar in timpul verii camioanele ne zguduie casa din temelii la fiecare trecere pe sosea.
Privin inapoi? Ar fi fost mai bine daca am fi avut casa asezata pe o straduta secundara, cu asfalt, dar fara a fi pe drumul principal. Clar am fi avut parte de mai putin zgomot, mai putin praf, mai putine vibratii care sa crape peretii casei.
Cam atat imi vine in minte din greselile pe care le-am facut noi si pe care ar fi bine sa nu le faceti si voi, daca va cautati casa noua.
Photo by Tierra Mallorca on Unsplash