Iridescent Despre cei mici Bebe tresare in somn? Iata de ce

Bebe tresare in somn? Iata de ce

bebe tresare in somn

La inceputul vietii, bebe tresare in somn orice ai face si e ceva firesc. Am avut problema asta cu Iris luni bune la rand si nu stiam cum s-o mai rezolvam. Iata cum am rezolvat noi problema asta si cand a disparut complet.

Bebe tresare in somn?

Era partial amuzant ca de fiecare data cand bebe tresarea in somn, el spunea ca “se preda”. Asta pentru ca ridica instinctiv manutele in aer la orice sunet care o lua prin surprindere cand dormea sau chiar la miscari de-ale noastre.

Din pacate parea ca orice o putea trezi si speria, pana la punctul la care sa inceapa sa planga si, ca atare, sa nu se mai odihneasca bine.

Motivul pentru care bebe tresare in somn: Reflexul Moro

Bebe tresare in somn din cauza unui reflex normal, numit reflexul Moro, un instinct de supravietuire ce ajuta bebelusul sa se prinda de mama sa in momentele in care se dezechilibreaza.

Reflexul Moro dispare intre 3 si 6 luni de viata si este cel mai usor observabil cand copilul doarme cu burtica in sus.

Cand dispare reflexul Moro

In cazul lui Iris, reflexul a disparut in jurul varstei de 5 luni abia, iar pana atunci somnul pe spate ar fi insemnat un chin.
Am descoperit devreme ca daca o puneam pe burtica, Iris nu mai tresarea si avea un somn mult mai odihnitor. Asta cand dormea.

Ca atare, de pe la 3 saptamani, cam de cand am renuntat s-o mai infas, Iris a dormit pe burtica, indiferent ca dormea singura in timpul zilei sau cu noi, in timpul noptii.

Stiu ca medicii au o mare problema cu pusul bebelusului pe burta la somn, insa am folosit o saltea tare si Iris nu a fost niciodata in pericol de a se sufoca (nu ramanea niciodata cu nasul in saltea).

Bebe tresare mai putin, daca e cineva langa ea

In plus, am mai descoperit un aspect:

Bebe tresare mult mai putin si mai rar atunci cand simte pe cineva langa ea. Prin urmare, mari fani ai cosleepingului aici, pentru ca altfel ne-am fi cules cearcanele de pe jos. Unde mai pui ca merge mana-n mana cu alaptarea.

Acum, la opt luni, bebe nu mai tresare deloc si poate dormi foarte bine pe spate, avand un somn odihnitor.

Cand e cazul sa te ingrijorezi?

Orice intarziere in aparitia reflexului Moro sau in disparitia acestuia (adica ori nu exista de la nastere, ori nu dispare in fereastra de 3-6 luni) necesita atentia unui medic neurolog.

Update 2023:

Ce e interesant este ca nu am patit asta mai deloc cu Felix. Poate si pentru ca lui ii facea o reala placere sa doarma infasat? Cert e ca el nu tresarea in somn, nu suspina in somn, nimic.

In schimb? Colici. Colici pana peste varsta de 3 luni, de aveam impresia ca nu se mai opresc. El nu a fost alaptat direct, poate si de-aici o diferenta mare.

Dar a trecut. Trec toate, oricat de greu ar parea pe moment. Acum sunt amandoi la gradinita, lipiti unul de altul ca doua fete ale unei monede si problemele sunt altele, mult mai diverse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post