Iridescent Ce face bebe,Despre cei mici Eruptia dentara la bebelusi

Eruptia dentara la bebelusi

zambet bebelus

Acum, ca Iris a implinit deja un an cand eu scriu textul asta, suntem cam la jumatate cu eruptia dentara si cred ca mi-am format cat de cat o idee despre ce presupune. Articolul asta este despre cum are loc in general eruptia dentara la bebelusi dar si despre particularitatile de care am luat seama.

Cand vine vorba de eruptia dentara la bebelusi, nu prea sunt 2 copii la fel. Iris are o verisoara cu o zi mai micuta, deci n-ar fi trebuit sa existe diferente, teoretic.

Practic, am observat diferente de la cer la pamant, pentru ca fiecare se dezvolta in ritmul sau, mai importanta fiind fereastra de dezvoltare decat incadrarea fix pe medie.

Eruptia dentara la bebelusi – Ordinea aparitiei dintilor

Primii dinti ai bebelusului ar trebui sa cam apara la 6 luni, cei dintai fiind incisivii centrali de jos. In realitate insa, ei pot aparea oricand in intervalul 6-8 luni si se pot suprapune ca perioada cu incisivii centrali de sus.
Urmatorul set de dintisori, incisivii centrali si cei laterali de sus, dar si lateralii de jos pot aparea si ei in intervalul 8-12 luni.
Premolarii apar inaintea caninilor, in intervalul 14-16 luni, pentru primii si 23-30 luni, pentru cei din spate.
In final, caninii apar si ei de fel intre 17-19 luni.

Iris doar ce a trecut de eruptia incisivilor de sus. Si pentru ca parca apreciezi viata mai mult si somnul si mai si cand esti trezit regulat noaptea, dintii astia au chinuit-o cam o luna de zile, iesind toti 4 odata.
Chiar si asa, tot nu am tras la fel de tare precum am tras pentru primii doi. Concret, incisivii centrali de jos sunt asteptati incepand cu 6 luni la bebelusi.

Remedii pentru durerile eruptiei dentare

Practic insa, lui Iris au inceput sa-i impinga gingia cam de pe la 5 luni, dar au razbit intr-un final abia la 8 luni. Cum a decurs intervalul asta de timp?

Cu mult Panadol, cu gel cu anestezic, cu supozitoare cu paracetamol si cu mult san. O da, cu mult san, nu stiu ce m-as fi facut fara. Sincer, nu-mi dau seama ce fac parintii care dau formula in situatia in care copilul se trezeste intr-un plans isteric in creierii noptii, caci suspectez ca biberonul nu functioneaza la fel ca alaptarea. Zic doar ca le admir rezistenta la nesomn, pentru ca in cazul nostru e suficient sa primeasca sanul si Iris se linisteste in aproape fiecare noapte.

Uneori i-am mai dat si jucarii de dentitie pe care le bagam in frigider, insa nu parea foarte interesata de ele.

Alteori, o felie de mar sau un covrig din ala brasovean ajuta bine, in sensul ca isi face de lucru cu ele si rontaie de zor pe dintisorul care o deranjeaza.

Cel mai problematic raman insa de tratat durerile aparute pe perioada noptii, atunci cand parca si noi, ca adulti, le simtim mult mai intense.

Am incercat si cu Nurofen supozitoare, gandind ca poate e mai eficace, insa de doua ori mi-a reactionat urat de la ele: o data cu plans neconsolabil minute in sir dupa administrare, alta data la fel, plus un scaun foarte dubios la scurt timp dupa.

Acum am renuntat la Nurofen, doar in cazuri extreme ii mai bag Paracetamol, cand nu primeste nici macar Panadol.

Eruptia dentara nu-i la fel la doi bebelusi

Revenind, din ce imi dau seama eruptia dentara nu e la fel la doi bebelusi. Va spuneam de verisoara lui Iris, nascuta la o zi distanta. Ei bine, cand a mea abia avea 2 dintisori, verisoara ei avea deja 6 gata erupti.

Cumva, imi imaginam eruptia dentara ca o chestie treptata, care are loc pe rand: apar 2 dinti, te chinuie nitel, dar apoi te lasa si in pace o luna-doua.

Da, da, cum sa nu?! Nu stii cand incepe sa erupa un dinte si se termina altul, pentru ca trezirile nocturne sunt deja o constanta si nu prea iti amintesti cum e sa dormi 8 ore neintrerupte pe noapte.

Trec lunile si realizez ca, in ciuda faptului ca-mi doresc sa dorm iar un somn neintrerupt, cand ultimii dinti vor aparea si va dormi neintoarsa (sper eu!), odata cu trezirile se vor fi dus si lunile ei de bebelusie.

Asadar, incerc sa le iau pe rand, cu bune si rele, cu dureri si tinut de urechi, cu tipat “maaaaama” in creierii noptii, pana cand primeste iar sanul si se calmeaza aproape instantaneu. Stiu sigur ca-mi va fi dor de tot.

Imagine articol de Mojca JJ de la Pixabay

Vector ilustratie: Teeth Chart Vectors by Vecteezy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post