Ma dor sanii cand alaptez – Cand e normala durerea la alaptare?

Petrecand suficient timp pe grupurile de mamiki perfecte ce sunt axate pe un singur subiect, anume alaptarea, poti auzi de nenumarate ori spus ca “dom’le, alaptarea NU DOARE!”. Din proprie experienta de laptarie pe 2 picioare de aproape 2 ani de zile, spun raspicat, BA UNEORI DOARE! Si treaba e ca in datile alea, e cam firesc sa doara sanii in timpul alaptarii, n-ai ce-i face. Iata cand e normala durerea la alaptare si nu e vorba de faptul ca ai face-o tu gresit.

In primul rand, alaptarea doare la o atasare incorecta. Pe asta se bate toaca intr-una in grupurile dedicate de care mentionam si numai despre asta o sa auzi daca indraznesti sa spui ca te doare cand alaptezi: sigur, SIGUR nu atasezi tu copilul corect. Sau ai canalele infundate. Ca n-ai atasat copilul corect. Oricum ai da-o, tot la castravete te intorci.

Treaba asta e probabila, mai ales daca esti la inceputul drumului cu alaptatul, daca nu ti-a aratat nimeni cum trebuie procedat, daca bebelusul are un fren restrictiv, etc. Atunci probabil ai nevoie de un consultant in alaptare sau niste informare temeinica pe nemarginitul internet. Musai, din surse cat mai de incredere.

In multe alte situatii insa, alaptarea doare fara sa fie vina ta, fara sa poti face mare lucru in privinta asta si, mai ales, fara sa fie ceva anormal.

Asadar, cand e normala durerea la alaptare?

Durere la alaptare: La inceput (mai ales), in timpul letdown-ului

Nu stiu daca exista un termen specific in romana pentru treaba asta, ca nu-mi place sa fac tocanita lingvistica, dar eu momentan nu cunosc un termen echivalent.

In traducere libera, cand coboara laptele, cand simti ca ti se incarca sanii, ai parte simultan si de un disconfort care, in functie de toleranta fiecareia la durere, poate fi mai mult sau mai putin deranjant.

Chestia asta mi s-a intamplat cred ca in primele 6 luni aproape de fiecare data cand o puneam pe Iris la san. Inveti sa anticipezi momentul, pentru ca stii ca ulterior o sa-ti auzi copilul galgaind fericit lapte cu debit mai mare si de regula treaba asta e urmata de un somn pe masura. Insa pana te obisnuiesti, doare. Si cu toate astea, e una din durerile firesti ale alaptarii.

Durere la alaptare: Inainte de menstruatie

Nu stiu ce-i cu corpul nostru de simte nevoia sa faca rezerve fix inainte de menstruatie, dar pesemne stie el ce stie. Cert e ca, daca deja ti-a revenit menstruatia (eu am fost tare “norocoasa”, dupa 6 saptamani de la nastere am recuperat-o), in zilele premergatoare perioadei cu pricina, vei simti ca debitul laptelui tinde sa scada.

Si de-ar fi doar asta, ca scade debitul… Insa scaderea asta vine si cu o reactie din partea bebelusului, care de regula se frustreaza ca nu mai e la fel de generos sanul, iar pe tine te dor sanii pe masura, o data pentru ca sunt mult mai sensibili in perioada asta, a doua pentru ca mai trage si copilul de ei cu mai multa ravna. Din nou, dureros, dar n-ai ce-i face decat sa astepti sa treaca.

Durere la alaptare: In timpul sarcinii

Daca inca alaptezi si esti insarcinata, afli undeva in jurul a 10 saptamani (la mine s-a intamplat mai tarziu), ca izvorul incepe sa sece. Concret, copilul trage din san, dar in zadar. Asa ca trage mai cu foc. Fix asta e si perioada in care sanii sunt mai sensibili, mai durerosi la orice atingere.

Am ajuns si eu in faza asta si speram (cum de altfel stiam ca trebuie sa se intample), ca dupa 20 de saptamani sa revina laptele, sa nu mai doara. A trebuit oricum sa suplimentam laptele si am facut-o cu lapte de vaca de tara, care pare sa-i fie pe plac.

Ei bine, sunt aproape in saptamana 30 si parca e mai rau: atasarea e dureroasa, dar trece in cateva secunde. Dupa cateva minute in care alaptarea nu e deloc dureroasa, incepe sa apara o durere de san in adancime, care ulterior nu trece cu una, cu doua. Trebuie sa rabd minute bune, timp in care de regula o mut la celalalt san, care in scurt timp da si el semne de neputinta.

Nu stiu daca intre timp a aparut colostrul sau nu (teoretic da), insa ma asteptam ca Iris sa se intarce singura in punctul asta, din pricina schimbarii gustului laptelui. Cand colo, Iris e mai atasata de san ca niciodata, imi cere inclusiv cand face cate o mica buba (stie ca primeste daca lovitura e nasoala si o incearca, doar, doar). Probabil n-o voi intarca prea curand, pentru ca apropierea nasterii fratelui ei nu e un moment bun pentru schimbari dramatice.

Revenind, cum spuneam, sarcina este o perioada in care e absolut firesc ca alaptarea sa doara si nu e deloc din cauza a ce faci.

Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa ignori simptome serioase, precum canalele infundate, care pot degenera in mastite periculoase de-a dreptul.

Ce trebuie insa sa faci e sa cauti motivul pentru care alaptarea e dureroasa si sa vezi daca nu cumva e o durere obisnuita sau e ceva ce n-ar trebui sa se intample.

Image by sam moody from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post