Tare greu a fost pana am trecut de etapa asta cu Iris, credeam eu. Ei bine, cu Felix chiar mi-a pus capac. “Din momentul cand bebe sta in fundulet lucrurile devin mai simple”, ma gandeam eu. Cand colo, apar alte probleme la care nici nu ma gandisem initial.
Bebe sta in fundulet cand e pregatit, nu cand il pui tu intre perne
Asta e unul din lucrurile pe care le-am aflat cu Iris, dar mai ales prin comparatie cu experienta dobandita si cu Felix.
Pe Iris am pus-o inca de la 5 luni intre perne, traditional, inainte de a putea ea sa stea in fundulet (sustinut, ca nesustinut nici nu se punea problema).
Ulterior m-am documentat si am aflat ca asta ar fi o fortare, insa nu e ca si cum ea statea realmente sus pe perne cum o puneam eu. O puneam acum, 1-2 minute mai tarziu aluneca. Pentru ca nu, nu poti grabi un bebe sa stea in fundulet, o va face cand va fi pregatit.
Iris a stat in fund sustinuta de la 5 luni, dar asta doar pentru ca am facut noi tampenia mentionata mai sus, iar in fund nesustinuta deloc a stat tarziu dupa 7 luni.
Cu Felix, lucrurile au mers mult mai natural. Natural, in sensul ca pana la 6 luni nu l-am pus mai deloc in fundulet. Nici sustinut, nici nesustinut. Abia de pe la 6 luni, am inceput sa-l asez pe podea (mi-e frica sa nu mai cada, sunt super paranoia cu el) si sa-l sustin cu mainile pe laterale sau cu corpul meu, sa-l sprijin de mine.
Somnul in patut pare sa-i incurajeze sa exerseze mai mult
Felix a dat sa se ridice singur mult mai devreme. Eu pun treaba asta nu atat pe ambitie (desi pare foarte ambitios, gamalia de om), cat pe faptul ca Felix doarme in patut, in timp ce pe Iris tarziu am reusit sa o convingem sa doarma acolo.
Dormind in patut, are in primul rand alta motivatie: sa poata vedea peste zabrelele patutului, care sunt acoperite cu aparatoare, are nevoie sa se ridice. Asta pare ca l-a stimulat puternic sa incerce sa stea intai pe toate 4 membrele, apoi sa se si aseze in fundulet.
Felix a stat in fund sustinut de la 6 luni, incepand cu diversificarea, cand l-am pus in Antilop de la IKEA. Chiar ma intrebam si ingrijoram cumva, cum va putea el sa nu cada intr-o parte cand il asez in scaunul ala atat de jos in raport cu corpul lui. Ei bine, l-am subestimat. Cu pernuta de rigoare, a stat in scaunul de masa numai bine.
La scurt timp dupa ce a implinit 7 luni, Felix a inceput sa stea singur in fundulet in reprize scurte de timp. In prezent, cam la 7 luni jumate, deci, se ridica singur in fundulet si se sustine destul de bine. A fost, deci, mai rapid ca soru-sa, iar eu una pun progresul pe seama timpului petrecut in patut si nu in brate, cum era Iris obisnuita mai mereu.
De la cate luni stau bebelusii in sezut – Ce spun specialistii
Ca fiecare copil e diferit in propria dezvoltare, e deja clar. Insa e important sa mergi cu copilul la un control daca atinge varsta de 9 luni fara a putea sa stea in fundulet.
Un bebe mai activ fizic va sta devreme in fundulet
Altfel, sa nu te sperie daca bebe incearca sa stea in fundulet mai devreme chiar, unii de pe la 4 luni. Cu cat un copil e mai activ fizic, cu atat sunt mai mari sansele sa isi dezvolte musculatura necesara statului in fundulet mai devreme.
Oricum, daca vrei sa iti ajuti copilul sa poata sta in fundulet singur, un singur lucru ai de facut: timp petrecut pe burtica. Timpul petrecut pe burtica este esential pentru dezvoltarea muschilor gatului si spatelui, care ulterior ii vor sustine greutatea cand bebe sta in fundulet.
Ah, si o alta chestie, ca am tot auzit parinti uimiti si mandri spunand asta: copilul meu incearca sa se ridice la 3-4 luni in fundulet. Daca incearca asta de pe spate, intr-o incordare ce aduce a abdomene, aia nu e ridicare in fundulet.
Adica, desigur, el poate asta incearca, e ambitios. Ce e insa de retinut e ca bebe niciodata nu se va ridica in fundulet din pozitia pe spate, ci intai se rostogoleste, ajunge sa stea pe toate cele 4 membrele si abia de aici se impinge cu manutele si ajunge sa stea in fundulet.
Imagine: pixabay