Iridescent Despre cei mici De ce merge bebe pe varfuri?

De ce merge bebe pe varfuri?

picioruse bebe

Imi amintesc de cand era Iris bebe mica si abia incepuse sa faca primii pasi. Deja ma ingrijoram si incepusem sa ma intreb de ce merge pe varfuri si daca e normal. Acum Felix se apropie de varsta la care va face primii pasi, insa de data asta nu mai sunt panicata.

Mersul pe varfuri la bebelusi este normal

E firesc ca la inceput, cand fac primii pasi, unii bebelusi sa mearga pe varfuri fara sa fie un semn de ingrijorare pentru parinti. In majoritatea cazurilor, copilul merge pe varfuri pana cel tarziu in jurul varstei de 2 ani, fara sa existe motive de panica.

Iris a mea, barem, puteai jura ca e balerina. Mergea atat de mult pe varfuri pana pe la vreun an si jumatate, incat orice alt articol de incaltaminte in afara de cei de tip barefoot ii ramaneau pe podea, in timp ce ea mergea pe varfuri. Tarziu am reusit sa o “conving” sa calce pe toata talpa, moment in care a inceput sa poarte si adidasi cu talpa moale.

De ce merg copiii pe varfuri

In cazuri rare, copiii merg pe varfuri pentru ca au tendonul lui Achile mai scurt, lucru care ii impiedica sa mearga punand calcaiul in podea. In alte situatii, mersul pe varfuri la bebelusi poate fi un semn de probleme neurologice, precum paralizia cerebrala, insa in aceste cazuri intotdeauna apar si alte simptome ingrijoratoare.

In cele mai multe situatii insa, mersul pe varfuri este idiopatic. In traducere libera, desi copilul este perfect sanatos, el merge mai intai pe varfuri si in unele cazuri continua mersul pe varfuri si pana spre 2 ani, fara sa existe o cauza stiuta.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi

Mersul pe varfuri la copii este in majoritatea cazurilor ceva benign si face parte din dezvoltarea lor. Cu toate acestea, sunt cateva semnale de alarma care insotesc posibilele cauze mai periculoase.

Asadar, ar trebui sa consulti medicul daca, pe langa mersul pe varfuri, copilul mai acuza si din simptomele:

  • Merge mai mereu DOAR pe varfuri
  • rigidizarea musculaturii
  • Ii lipseste coordonarea
  • E foarte impiedicat
  • Nu atinge alte achizitii ce tin de functiile motorii
  • Nu pare sa-si poata sustine propria greutate pe intreaga talpa
  • Pierde din achizitiile motorii
  • Exista istoric de distrofie musculara sau autism in familie
  • A mers pe toata talpa si a inceput brusc sa mearga pe varfuri.
  • Evita contactul vizual sau are manifestari repetitive, precum leganat sau invartit

Daca ai de-a face doar cu mersul pe varfuri, cel mai probabil va disparea de la sine. In cazul nostru, mersul pe varfuri al lui Iris s-a diminuat treptat, pana cand a disparut complet.

Ei, mai are ea momente cand nu ajunge la ceva si face pe balerina, insa alea clar sunt cu intentie.

Altfel, daca mersul pe varfuri persista si dupa varsta de doi ani, aproape sigur am fi fost sa o vada un ortoped, caci uneori poate fi nevoie de putina fizioterapie.

Imagine de Dorothée CASSOLY de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post