Puseele de crestere la bebelusi – Cum le faci fata

Puseele de crestere la bebelusi - mama cu bebelus in brate

Cand inca Iris era o noutate si o enigma pentru noi, in toata ameteala aia, imi amintesc ca a trebuit sa ma documentez si despre puseele de crestere la bebelusi. Stiam eu cate ceva de dinainte, doar scrisesem pe subiect, dar nu suficient incat sa imi ramana in cap si sa-mi fie de folos pentru mai tarziu. Iata ce am aflat eu despre puseele de crestere din teorie, dar mai ales din propria experienta, si cum faci sa treci mai usor peste ele.

Ce sunt puseele de crestere la bebelusi?

Intai de toate a trebuit sa aflu ca ele exista, sunt cat se poate de reale si le simti efectele atat in timpul in care au loc, cat si dupa.

Puseele de crestere sunt perioade scurte de timp, in care bebe tinde sa manance mai mult decat de obicei (daca e alaptat, va cere mult mai des la san) si va deveni irascibil, mai indispus decat in mod obisnuit.

Uneori, si somnul poate fi afectat, in sensul ca bebelusii nu mai dorm la fel de bine. Alteori, in functie de copil, dimpotriva, copiii dorm chiar mai bine.

In cazul nostru a fost cum nu se putea mai prost. Iris voia la san non-stop, mai ales la primul puseu de crestere. De dormit, dormea in portii mici de cateva zeci de minute si se trezea mereu in oracaieli puternice.

Chestia asta a durat doua-trei zile la fiecare dintre primele pusee, dar pe masura ce timpul a trecut, traversarea unui puseu a devenit tot mai insesizabil.

Cand au loc puseele de crestere la bebelusi

Primul puseu de crestere poate avea loc intre prima si cea de-a treia saptamana de viata, dar tipic este sa aiba loc la 3 saptamani.
Urmatoarele pusee de crestere au loc la 6-8 saptamani, la 3 luni, la 6 si la 9 luni.
Ulterior mai exista pusee de crestere, insa niciunul nu va fi la fel de brusc si observabil, deoarece dupa primul an de viata ritmul de crestere incetineste.

Cum treci peste puseele de crestere

Daca esti ca noi, vei simti ca o iei cu capul. Trebuie doar sa-ti amintesti ca e o perioada scurta de timp, care garantat se va termina in scurt timp.

La finalul celor 2-3 zile de chin, bebe va fi putin mai lung (vei observa la hainute) si va dormi mai bine, caci cele 2-3 zile de oboseala il ajung si pe el.
Totodata, vei observa ca ai o temporara supraproductie de lapte, daca alaptezi. Acest lucru se intampla deoarece, daca bebe este pus la san la cerere, el stimuleaza lactatia, iar in perioada puseului e necesar un supliment.

Ulterior vei simti poate sanii angorjati, insa garantat in alte 2-3 zile lactatia se va regla de la sine si, cel mai probabil, bebe va avea capacitatea sa manance noua productie, suplimentata.

Ce NU trebuie sa faci in timpul puseulului de crestere

Sa cazi in capcana suplimentarii cu formula de lapte, daca alaptezi. Pentru foarte multe femei, alaptarea se opreste (fara voia lor) in jurul varstei de o luna a copilului.

De ce se intampla acest lucru? Pai cand e o mai mare nevoie de stimulare a lactatiei, mamele cad in cercul vicios numit “nu mai am lapte”.
In momentul in care suplimentezi, productia de lapte scade. Scazand productia de lapte, vei crede ca ti se termina laptele, deci vei ajunge sa iti hranesti copilul exclusiv cu formula de lapte.

Daca asta e ceea ce iti doresti, e ok. Dar daca tu iti doresti sa alaptezi, a introduce formula in acest punct e reteta dezastrului.

Care sunt cele mai cumplite pusee de crestere

Eu una pe primele doua le-am simtit ca fiind cele mai groaznice, din mai multe motive: In primul rand, pentru ca sunt, atat cat mi-am putut da seama, cele mai puternice.

Asta inseamna ca la finalul primelor doua pusee, copilul va fi crescut (ca raport) mai mult decat o va face la finalul celorlalte pusee.
In al doilea rand, daca cel mic e alaptat exclusiv, toata greutatea e pe umerii (sau mai bine zis sanii?) tai.

In schimb, la puseele de peste 6 luni, apoi dupa un an, e mult mai usor de rezistat. Vei observa cum bebe devine realmente mai mancacios la masa, ceea ce e mult mai usor decat sa stea intr-una la san.

Imagine de fancycrave1 de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post