Iridescent Despre cei mici Cand are bebelusul voie apa

Cand are bebelusul voie apa

Cand are bebelusul voie apa

De departe una dintre cele mai discutate teme intre parinti este cand are bebelusul voie apa. In ciuda faptului ca OMS nu lasa loc de interpretari aici, mereu reapar discutii pe subiectul asta, pentru ca exista chiar si pediatri ce recomanda sa dai apa copilului mult prea devreme.

Cand are bebelusul voie apa – Recomandarile OMS

Pe scurt, nu se da apa bebelusilor inainte de 6 luni. E recomandarea OMS-ului, e recomandarea pe care o vei primi de la majoritatea pediatrilor informati si pusi la curent in domeniu.

E recomandarea pe care am urmat-o si eu, atat la Iris cat si la Felix. N-au avut nicio problema, amandoi au primit doar lapte matern pana la 6 luni, indiferent ca era vorba de sete sau foame.

Apa se da abia de la 6 luni in sus, odata cu diversificarea bebelusului.

De ce nu se da apa bebelusilor inainte de 6 luni

Corpul bebelusilor sub 6 luni nu este inca pregatit sa proceseze apa si atat. Lichidul pe care bebe il primeste trebuie sa contina nutrienti, pe care corpul ii preia odata cu apa din formula sau din lapte, mentinandu-l atat hranit, cat si hidratat.

Inlocuind din portiile de lapte cu (chiar si ocazionale) portii de apa, iei din “spatiul” destinat hranirii, simultan cu hidratare. Astfel, pot aparea inclusiv deficite pe termen lung, din pricina aportului mai mic de nutrienti/lichid ingerat.

De ce nu are bebe voie ceai

De ceai, nici nu mai zic. I-am dat lui Iris, fara sa stiu, ceai inca de la 10-11 luni. Ca ulterior sa aflu ca nu, nu se da ceai copiilor mai mici de 2 ani.

Nu, nici indulcit cu miere, nici neindulcit, nici in niciun fel. Fara ceai. Nici dupa 2 ani nu e foarte indicat, in niciun caz in timpul mesei.

De ce nu se da nici ceai bebelusului? Pai pentru ca unele ceaiuri au efecte energizante, fara ca noi sa stim. Altele contin ingrediente ce pot afecta absorbtia fierului in organism, ducand chiar la anemie, si in general vorbind, pentru ca nu au reale beneficii pentru organismul celor mici.

Ca un rezumat, in perioada 0-6 luni, exceptand picaturile de colici, vitamina D si, eventual, alte medicamente prescrise de medic, bebelusul trebuie sa consume doar lapte matern sau formula de lapte adecvata varstei. Nu ceai, nu apa, nu compot, limonada, sucuri de fructe sau orice altceva.

Surse: webmd, WHO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post