De vecina din spatele casei noastre nu cred ca v-am mai povestit. E exact genul ala de bunicuta din mainile careia toate ies bune, de iei 5 kile daca stai 2 zile la ea. De la ea am reteta asta de cornulete cu rahat, care pur si simplu ti se topesc in gura de fragede ce sunt si te fac dependent.
Cum am ajuns sa avem cea mai tare vecina – Skip pentru reteta de cornulete
Femeia asta este unul dintre principalele motive pentru care nu regret nicio secunda mutarea la tara. A fost din prima clipa un ajutor de nadejde, fara sa-i fi cerut ceva.
Doua saptamani dupa ce ne-am mutat, am povestit eu si aici, nu am avut electrocasnice. De nicio culoare, nimic. Aragaz, frigider, cuptor cu microunde, n-aveam nimic. De friteuza, masina de spalat vase si alte SF-uri nici nu mai vorbesc.
Ei bine, Bunica ne-a dat timp de 2 saptamani sa mancam seara, cand veneam de la munca (pe vremea aia faceam naveta, acum traiasca work from home-ul).
De atunci, de cate ori am avut nevoie de ajutor, Bunica n-a ezitat nicio clipa sa ne ajute, iar noi am incercat in egala masura sa ii fim sprijin ori de cate ori am putut, fie ca a insemnat o runda de cumparaturi, un ajutor la cules de visine (face o dulceata dementiala) sau o portie calda de clatite (la asta sun zeita, nu ma-ntrece nimeni).
Si obligatoriu, de fiecare data cand facem gratar (si noi facem gratar des, ca Felix e mare amator), Bunica are mereu asigurata o portie babana.
Si asa ne-a invatat si pe cornulete. De atatea ori ni le-a dat si ne-am batut pe ele, incat am luat foaie si pix si m-am dus sa-i fur reteta.
Cele mai fragede cornulete cu rahat
Ca sa intelegeti cat de bune sunt cornuletele astea cu rahat… Noi nu mancam cornulete cu rahat. De fapt, noi nu prea mancam cornulete de fel, dar chiar si atunci cand mancam, musai sa fie cu gem.
Ei bine, Bunica (caci asta-i e porecla) ne-a dat pe brazda si ne saboteaza dieta. Atat de tare ca m-a facut sa ma duc sa-i cer reteta, sa le pot reproduce acasa pentru cand imi cere Iris “ceva dulce de la Bunica” – da, deja e o expresie in sine.
Ingrediente cornulete cu rahat
- 400 g untura
- 4 galbenusuri
- 1 sticla Sana (250-300 ml)
- 700 g faina (poate fi mai mult, in functie de faina, de restul ingredientelor)
- esenta de vanilie
- esenta migdale
- esenta rom
- 2 pliculete zahar vanilat
- un praf sare
Si pregatirea lor chiar e joaca de copii. Adica le-am facut cu Iris, ca ea mi-a devenit ajutor de bucatar, neratand nicio ocazie sa se joace cu coca.
Cornulete fragede cu rahat – Metoda de preparare
- Asadar, pentru cornuletele astea cu rahat se foloseste untura. Evident, daca n-ai, folosesti unt cu 80% grasime. Eu, noroc cu Bunica, aveam deja untura in casa.
- In esenta, amesteci toate ingredientele lasate la temperatura camerei si iti iese o coca lipicioasa initial. In timp ce framanti adaugi faina (eu de faza asta am scapat, framanta mixerul pentru mine) pana cand simti ca nu-ti nai adera coca la mana si aluatul devine fin si pufos.
- Imparti cam in 8 parti aluatul obtinut si il manevrezi pe masa de lucru bine infainata. Intinzi fiecare parte cat mai aproape de forma de cerc, apoi cu un taietor de pizza trasezi triunghiuri.6tt76
4. La baza fiecarui triunghi format asezi cate o bucatica mica de rahat (noi am folosit rahat cu cacao), apoi rulezi usor cornuletele dinspre exterior catre varf.
5. Dai cornuletele cu rahat la cuptor, asezate in tava, la putina distanta unele de altele, pentru ca mai si cresc.
6. Le lasi la cuptor la ~180 grade timp de 15-20 de minute sau putin mai mult, pana cand se rumenesc foarte putin. In orice caz, trebuie sa fii mai mult pe langa ele cand sunt aproape gata, pentru ca de la “numai bune de scos” la “cam perpelite” e numai un pas.
7. Imediat ce scoti cornuletele cu rahat le tavalesti printr-un strat generos de zahar pudra, apoi le poti savura imediat ce se racesc, daca ai suficienta rabdare. Noi le-am decimat calde.