Dupa aventura cu Rainbow rockerul mega-balansoar (apropo, sa fac un update: tine praful impecabil de bine), am zis ca-i musai sa le facem omuletilor si un triunghi Pikler. Nu atat de mult ca le trebuia, cat ca deja ne place noua sa ne jucam cu soricelul, flexul si alte scule cu care poti sa te transezi din greseala. Asadar, iata mai jos cum faci un Pikler ceva mai ieftin acasa.
In primul rand, e important sa ai documentul asta. Aici vei gasi sablonul necesar pentru triunghiurile laterale ce unesc cele doua scari si permit strangerea compacta a magaoaiei.
Tot acolo gasesti si instructiuni oarecum detaliate, precum si un clip video catre tipul care a facut documentul cu pricina, insa e foarte important de mentionat, ca poate ratati cand zice el asta: Nu respecta datele din document, deci e cam inutil clipul, e bun doar cat sa va faceti o parere.
Materiale necesare pentru a construi un triunghi Pikler
- scandura groasa de lemn (parca noi am luat de 2 sau ceva mai gros) – vreo 6 m
- profile de lemn rotund – le gasesti la 1 m sau mai lungi. Noi le-am luat la 1 m si le-am injumatatit, parca.
- 1 placaj din brad – pentru a realiza acea placa de catarare suplimentara – am luat-o, dar nu am ajuns pana acolo, ca intre timp s-a intamplat asta si ne-a dat peste cap.
- 1 placaj presat, pin sau fag – necesar pentru cele 2 triunghiuri laterale; eu am folosit rest de la balansoarele rainbow rocker facute
- suruburi de lemn, pentru fixarea barelor si a triunghiurilor – noi am folosit de 3 sau 4 lungime, cu cap ingropat
- surub conector (vezi mai jos poze cu suruburile)
- piulita gheara + surub complementar cu floare (noi n-am gasit piulita pe dimensiunea surubului, asa ca am luat alte suruburi simple, le desfacem cu surubelnita temporar, pana vom gasi cu floare
- aracet
- vopsea acrilica (optional)
Unelte necesare pentru a construi un Triunghi Pikler
Nu ma injurati, stiu ca probabil nu le aveti pe toate. Noi le avem ca na, mai mesterim cate ceva prin curte si ne cam place amandurora sa lucram cu lemnul. Totusi, poate aveti deja o buna parte din ele, mai imprumutati, mai… Va descurcati voi:
- Ferastrau pendular (soricelul) cu panza fina
- 1 castron mic-mediu
- 1 creion
- un cilindru cu foaie de smirghel – se atasaza surubelnitei electrice si devine un slefuitor pe rotund. Alternativ, poti folosi si smirghelul de mana, dar te canta cucii pana rotunjesti ca lumea
- surubelnita electrica – cu biti pentru suruburile cumparate
- 1 burghiu plat freza pentru lemn – ideal fix pe diametrul profilelor de lemn
- 1-2 menghine mari, de minim 60 cm
Ne-am asigurat ca avem toate cele de mai sus, apoi ne-am apucat de treaba:
Intai de toate am taiat 4 bucati de scandura, 2 la 1.2 m, 2 la 1 m. Pe toate cele 4 scanduri le-am marcat cu un castron sus si jos, le-am trasat un contur rotund pe care ulterior l-am taiat cu pendularul si slefuit cu cilindrul cu foaie de smirghel pus pe surubelnita electrica.
Odata obtinute lateralele, am hotarat cate “trepte” aveau sa fie si le-am marcat pozitia. Foarte important: pe ambele laterale trebuie sa marchezi pozitia barelor cu precizie, pentru a nu obtine un ansamblu torsionat.
Noi am stabilit intai centrul scandurii de sus pana jos, apoi pe linia trasata am facut marcaje din 15 in 15 cm, pare-mi-se.
Am dat apoi gaurile cu un burghiu plat, o freza mai exact, cu care obtii gauri perfecte. Am infipt acul burghiului fix in marcajele trasate.
Am taiat barele rotunde la dimensiune (nu au iesit de 50, caci mai e si lama care are grosimea ei), le-am vopsit cu acrilice si le-am montat in gaurile date in lateralele triunghiului Pikler.
Am turnat putin aracet in fiecare gaura inainte de montarea barelor, insa din pricina faptului ca nu am gasit burghiu exact pe diametrul barelor, ci cu un milimetru mai mare, a fost necesar sa le dam si cate un surub din laterala, pentru siguranta. Pentru a le prinde cat mai drept ne-am ajutat de doua menghine mari.
Asamblarea triunghiului Pikler
Odata obtinute cele doua “scarite”, am printat, decupat si folosit sablonul pentru triunghiurile de pe laterala, pe care il gasesti in documentul de mai sus. Eu l-am decupat in niste placaj de pin pe care il aveam ca resturi de la balansoarul Rainbow Rocker.
La fel, l-am taiat cu pendularul si l-am finisat cu putin smirghel, apoi pe fiecare triunghi am pus din nou sablonul, ca sa stabilim unde vine ce gaura.
Pe latura care ramane fixa, anume cea lunga, fixezi triunghiul cu doua suruburi obisnuite in ambele parti.
Pe latura care se pliaza insa, am pozitionat sus surubul conector, care sa permita plierea si desfacerea triunghiului Pikler, iar vreo 10 cm mai jos am fixat piulita tip gheara pe scandura am dat gaura corespunzatoare pentru surub (cel pe care e ideal sa-l gasesti cu floare, sa iti fie usor sa-l desfaci cu mana).
Mai departe imi ramane mie ca din resturile pe care le mai avem sa decupez fel si fel de forme pe care sa le vopesc si fixez, pentru a face si placa de catarare complementara triunghiului Pikler, insa asta-i floare la ureche.
Copiii mei nu aveau neaparat nevoie de Pikler, ca vorba aia, au toate acareturile posibile in curte. Ne-a placut insa sa vedem daca-l putem face noi in casa si, dat fiind faptul ca aveam deja toate ustensilele si cateva dintre materiale, pentru noi a fost o investitie minima, as aproxima pe la 100 lei.
Iris se joaca deja cu el. In prima zi, cand l-am terminat, nu a mai vrut sa iasa afara, foarte greu am convins-o. Ce ma bucura este ca va avea inca o activitate pentru zilele alea mohorate si ploioase de toamna si primavara, care inevitabil vor veni.