Undeva pe la 3-4 luni, in functie de fiecare copil in parte, toti bebelusii trec prin ceea ce ulterior parintele afla ca se numeste greva suptului. Ce nu multa lume stie e ca greva suptului nu apare doar la copiii alaptati la san, ci cam la toti, inclusiv cei hraniti cu formula de lapte.
Ce este greva suptului la bebelusi si cum o rezolvi
Practic, greva suptului e o perioada absolut fireasca in dezvoltarea tuturor copiilor. Subit, de pe azi pe maine practic, copilul face orice altceva decat sa manance cand ii dai sanul sau biberonul.
Fie ca priveste curios in jur, intoarce capul, incepe sa rada sau se joaca cu sanul/bibeonul, parintele poate ajunge de-a dreptul ingrijorat cand vede ca bebe nu mananca.
Am trecut prin asta si cu Iris si cu Felix si cu fiecare a fost diferit. Cu Iris era drama mare, se lasa si cu plansete, mi se arcuia in brate, practic nu voia sa stea la san pentru nimic in lume.
El? Fiind hranit cu biberonul, si in general un copil mult mai bine dispus, se distra de minune cu biberonul, chicotea, incerca sa ma prinda pe mine de mana, orice doar sa nu manance.
Care e solutia la greva suptului
Principala solutie este rabdarea, cumulata cu trecerea timpului. Copilul va manca din nou, voi va veti relaxa la loc (pana data viitoare, desigur). Odata ce incepe sa-si dea seama de lucrurile ce-l inconjoara, bebe revine la vechile obiceiuri si reincepe sa manance normal.
Alternativ, din ce am apucat sa ma documentez pe tema asta si apoi din cate am aplicat, functioneaza de minune hranirea copilului in timpul somnului.
Ce trebuie sa urmaresti
Cu Felix, de pilda, am avut perioade cand noaptea, in timp ce era semi-adormit practic, baga si 500 ml de lapte muls. In timpul zilei, apoi, foarte greu reuseam sa-l conving sa manance 300 ml pe toata ziua.
Cu Iris mi-a fost chiar mai greu, pentru ca greva suptului in cazul ei a fost nu doar mai zgomotoasa, dar mi-era si greu de cuantificat cat mananca: ea se servea singura noaptea si, in plus, nu aveam cum sa stiu cat reuseste sa obtina din san.
Asa ca, in situatia asta e necesar sa observi copilul. Daca uda suficiente scutece (minim 4 pe zi), este la fel de sanatos, voios, voinic ca pana la momentul ala, ai de-a face cu greva suptului si copilul se alimenteaza in somn, ca ziua sa-si poata petrece perioada de veghe in alte moduri decat mancand.
Ca mai toate, de altfel, greva suptului e doar o perioada, apoi copilul (mai ales daca-i un mancacios cum e Praslea al meu) va redescoperi marea pasiune pentru lapte.
Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay