Iridescent Ora de filozofie Unde incepe parintele si unde se termina omul

Unde incepe parintele si unde se termina omul

bebe

Am tot urmarit stirile cu cuplul din Danemarca, cu copilul de o luna adus la spital in stare critica. Si pentru ca stiu cum e de cealalta parte a baricadei, pentru ca am fost in situatia in care sa ridicam sprancene destul de sus, am zis “poate totusi exista o explicatie”. Si am tot sperat sa se lamureasca lucrurile, sa vina explicatia mult asteptata de toata lumea, iar medicii sa confirme cele spuse. Cand colo, zilele trec si autoritatile contureaza tot mai tare ideea abuzului, in timp ce diaspora geme de sustinatori ai parintilor.

Cum? Cum sa sustii parintii cand nu stii ce s-a intamplat acolo, iar datele arata ca puiul ala de om a trecut prin iad in mainile lor?

Am mai povestit si aici ce mi s-a intamplat cu Felix, cand mi-a cazut de la 62 cm inaltime si am ajuns cu el la spital cu fractura. Pun pariu ca s-au pus in miscare ceva verificari si in cazul nostru (fie Romania cat de rea), pentru ca avut parte de un consult multidisciplinar (vreo 3-4 specializari), probabil ca sa elimine exact varianta abuzului.

De-asta am fost initial convinsa ca totul e o mare neintelegere. Accidente se intampla, culpa medicala exista si ea oriunde in lume. Insa pe masura ce zilele au trecut, parintii au ramas in arest si bineinteles, varianta lor (care oricum o dadeai nu prea statea in picioare) a devenit tot mai putin plauzibila.

Cat de tare sa legeni un copil, incat sa-i provoci fracturi ale craniului?

In schimb, incep tot mai mult sa cred ca da, e vorba (iar) de un abuz asupra unui pui de om. Si nu orice abuz, nu orice om, ci unul grav, asupra unui bebelus de o luna! Cum poti sa te uiti la o fiinta atat de neputinciosa incat nu poate nici ragaie singura si sa il zgaltai (sau bati?) pana ii provoci fracturi, hemoragie in creier si-i spargi vase de sange in ochi?

Ca sa va faceti o idee, Felix a avut fractura, dar n-a avut hemoragie, n-a avut leziuni, singurul afectat a fost osul. Asta dupa ce a cazut direct cu capul de gresie de la 62 cm, da? Deci cu ce forta sa-l fi “leganat” (am auzit si teoria asta)/zdruncinat/lovit, incat sa ii fi provocat fracturi la nivelul craniului si sa-l bage in stare critica?

Cine ma cunoaste, stie. Stau al dracului de prost cu nervii, am fitilul scurt ca lumanarile alea pastila. Bai, baiatule, dar sa-mi ranesc eu proprii copii, chiar si cand imi vine sa explodez de nervi? Nici in momentele de cea mai oarba furie nu am putut concepe sa imi lovesc copiii. Si da, un copil de o luna (sau doua, sau 3, sau 3 ani) poate sa depaseasca o drujba in nivelul de decibeli. Te poate duce la disperare, literalmente. Insa niciodata nu mi-a venit sa fac altceva decat sa ma distantez, cand simteam ca nu mai rezist psihic.

Si-atunci, ma intreb: daca eu, care stau atat de prost cu nervii am reusit vreme de aproape 3 ani sa nu-mi lovesc copiii (si sper ca asta sa nu se schimbe vreodata), ce oameni sa fie aia care n-au reusit nici macar o luna sa creasca un copil fara sa il agreseze?

“Nordicii ne fura copiii”

Dincolo de stupiditatea si absurditatea conspiratiei asteia, as intreba pe toti cei ce sustin ca statele nordice “fura copiii romanilor”: Cu ce scop?

Ce sa faca danezii/norvegienii/suedezii, you name it, cu copiii de romani? Au bani de cheltuit si iti iau copiii doar ca fie o cheltuiala in plus in carca statului? In ce lume ar putea lua autoritatile copiii de langa familie complet nejustificat, in conditiile in care vorbim de tari dezvoltate, unde intresul copilului primeaza. Iar interesul copilului este si va fi mereu sa fie in sanul familiei, unde se dezvolta cel mai bine.

Ei, daca un copil e luat din sanul acelei familii, chit ca pentru o perioada scurta de timp, cel putin niste semne de intrebare sunt acolo.

Mi se pare de domeniul filmelor horror intamplarea asta, cel putin la fel ca cea autohtona, in care o fetita de 2 ani a fost bagata in moarte cerebrala de propria mama. Astfel de evenimente (si sunt atat de multe) ne fac un deserviciu mai mare la nivel international decat toti cersetorii si hotii de buzunare la un loc.

Caci ce fel de tara sa fie aia din care sa provina atatia batausi de bebelusi?

Si ce fel de oameni sa fie cei care le cauta circumstante atenuante?

Image by SeppH from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post