De cand mi-am luat Tefal One Pot tot caut fel si fel de idei inedite pe care sa le incerc la oala minune. Si de cand trebuie sa impac si capra si varza si iedul, am zis sa incerc o reteta de pilaf din bulgur cu legume, un preparat ceva mai sanatos decat ne e noua felul sa mancam, dar care am sperat sa placa tuturor.
A fost prima data cand am gatit si incercat bulgur
Bineinteles, am avut asteptari mari. Iris mai nou nu mai mananca orez (i s-a facut la un moment dat rau si de atunci nici macar orez cu lapte nu mai mananca), asa incat pilaf d-ala obisnuit eu nu pot sa fac, decat daca pregatesc ceva separat si pentru ea.
Dar, mi-am zis eu, daca fac pilaf din bulgur sigur e altfel! Si ca sa fiu sigura ca se si patrunde bine si iese fraged si cum trebuie am zis sa-l fac la proaspat achizitionatul Tefal One Pot.
Ca sa rezum, a iesit foarte bun, am mancat 3/4 din el, adica eu, el si Felix. Pentru domnisoara arata suspect de asemanator cu pilaful de orez, asa ca a refuzat cu vehementa sa-l incerce.
Ea s-a rezumat la a manca ficateii pregatiti la friteuza, alaturi de care am servit pilaful de bulgur cu legume.
Asadar, fiind prima data cand am mancat bulgur, noua chiar ne-a placut. As spune ca, la gust si textura, bulgurul se aseamana arpacasului de coliva, doar ca pregatindu-l ca mancare si nu desert, evident, aici se opresc asemanarile.
Reteta de pilaf de bulgur cu legume la Tefal One Pot
La fel ca la orice pilaf, reteta e ajustabila. Eu as fi pus si ardei capia, dar tocmai ce mi s-au terminat ieri si n-am mai apucat sa iau. As fi pus si ciuperci, dar nu mananca el. Asadar am ramas ca legume doar cu morcov, ceapa si un catel de usturoi. Voi puteti completa cu legumele preferate si important e sa respectati restul de indicatii, in ceea ce priveste raportul bulgur/apa si programul la Tefal One Pot.
Ingrediente necesare
- 2 morcovi
- 2 cepe medii
- 2 linguri ulei
- 1 catel usturoi
- 2 cesti bulgur (am folosit cana copiilor de la Ikea, aia mi-a picat in mana)
- 6 cesti apa
- 3 linguri sos de rosii
- sare
- piper
- pudra usturoi
- Am tocat legumele cu un tocator electric (n-am tot timpul din lume pentru cubulete si cu Felix care trebuie sa manance cat mai marunt chiar e mai bine asa).
- Le-am pus pe functia brown cu capacul deschis timp de vreo 4-5 minute, timp in care am amestecat ocazional cu spatula de silicon (niciodata sa nu folositi accesorii metalice in Tefal One Pot).
- Dupa ce legumele au inceput sa sticleasca putin am pus bulgurul, apa cat mai fierbinte (ca sa scurtez timpul pana ajunge la presiune mare), condimentele si am inchis oala.
Nota: In mod obisnuit se folosesc o masura de bulgur la 2 masuri de apa. Dat fiind ca il am pe cel mic, n-am vrut sa risc si am facut un raport de 1 la 3. Asadar, la 1 masura de bulgur am pus 3 de apa, deci 2 de bulgur, 6 de apa.
4. Am apasat butonul de gatire sub presiune, am selectat presiune medie (apasand sagetile), apoi am apasat pe iconita de ceas si tot din sageti am selectat 20 minute. Am pornit programul si mi-am vazut de lucru prin casa.
5. Dupa ce timpul a trecut, am lasat bulgurul in continuare sub presiune, nu am scos supapa pentru a elibera presiunea. Astfel, am gandit eu, ii dau timp si sa se odihneasca si sa absoarba eventualul exces de lichid.
6. A fost numai bine gandit, cand am desfacut capacul doar am adaugat sosul de rosii si am amestecat. L-am mai lasat 5 minute cu capacul pus, apoi am servit bulgurul cu legume alaturi de ficatei “prajiti” la friteuza, un preparat din carne cu care mai scap uneori de “ce mai gatesc azi?”.
Daca nu aveti TOP (va recomand sa vi-l luati), fierbeti bulgurul la foc mic cu capacul pus pana ce apa scade, exact asa cum ati face-o daca ati pregati pilaf. Restul etapelor de preparare sunt fix aceleasi, insa cu TOP e mai probabil ca mancarea sa iasa mai frageda si bine patrunsa.