Alaptare la san vs pompat exclusiv

Alaptare la san vs pompat exclusiv

Pentru ca le-am facut pe amandoua, in sensul ca pe Iris am alaptat-o si cu Felix am pompat exclusiv, m-am gandit sa fac o comparatie (evident subiectiva) intre alaptare direct la san si pompatul exclusiv, poate ajuta pe cineva.

Alaptarea la san: Iris

Iris a fost prima. S-a atasat cu mare usurinta in maternitate, n-am facut ragade, n-am avut nicio problema cu ea in ceea ce priveste hranirea la san.

Problemele insa au fost de alta natura si au aparut mai tarziu, dupa 4-5 luni, cand Iris a mea nu se mai satura (statea cu orele la san si tragea in gol) si lua in greutate destul de greu si putin.

Pe atunci gandeam ca greutatea ideala la bebelusi e o chestie mai degraba relativa, insa vazandu-l si pe Felix cum a evoluat, am ajuns sa-mi nuantez parerea.

Iris a primit formula in maternitate, a primit si biberon

Pana la 4-5 luni insa, cand as fi avut nevoie sa primeasca si ea un biberon, ca scartaia rau productia de lapte matern, Iris a mea era deja invatata cu sanul si n-a fost chip sa primeasca nici biberon cu lapte matern d-apoi cu formula.

Asta a creat, zic eu, un mare neajuns pentru ea, pentru ca aproximativ 2 saptamani pe luna (intre ovulatie si menstruatie), productia de lapte se ducea rau de tot in cap.

Asta era perioada in care ma intelegeam tare greu cu ea. Era maraita intr-una, ar fi stat constant la san si, in general vorbind, nu prea ii convenea nimic si dormea foarte prost.

Am sperat ca la 6 luni sa se imbunatateasca lucrurile si sa inceapa sa-si ia cele necesare din mancare. Da’ de unde? Iris a mea a declarat razboi mancarii si a inceput propriu-zis sa manance solide tarziu dupa 8 luni.
Si uite asa ne-am chinuit pana pe la 1 an jumate, cand chiar a inceput sa manance ceva mai bine, insa laptele matern nu l-a pus jos pana la 2 ani si 7 luni. Adica, vorba aia, acu’ 5 minute.

Avantajele hranirii la san:

  • Nu-ti trebuie sticle, detergenti speciali, sterilizatoare (fie vorba intre noi, alea oricum nu-ti trebuie)
  • Oricand ai nevoie, laptele e gata facut, la temperatura perfecta, niciodata stricat.
  • Daca mergeti pe ideea de cosleeping, poti sa te odihnesti mult mai bine decat daca cel mic e hranit cu biberonul. Cu Iris nu prea am avut nopti nedormite
  • Sanul e un remediu foarte bun pentru orice: dureri de dinti? San. Se loveste? San. Ii e foame? San. Ii e sete? San. O doare burtica (colici)? San. Cam pentru orice problema, stii, nu stii despre ce e vorba, bagi sanul la inaintare. Nu prea ai cum da gres.
  • Desi nu l-as pune aici ca argument, trebuie mentionat ca laptele matern e gratis, si totusi nepretuit. Si totusi, desi gratis si de nepretuit, el te costa destul de mult. Te costa timp, pe care uneori (de exemplu, daca ai de ingrijit 2+ copii) nu il ai. Deci laptele matern e si nu e gratis.
  • Teoretic, exista o mai buna comunicare a organismului mamei cu cel al copilului. Prin sfarc, corpul mamei receptioneaza informatii transmise de corpul bebelusului prin saliva. Astfel, laptele matern e practic special formulat pentru nevoile din prezent ale copilului, care se schimba in functie de starea de sanatate, de cat e de flamand, de ce nutrienti are nevoie.
  • Bonding. Nu pot sa nu mentionez legatura zdravana care se formeaza intre mama si copil in urma alaptarii. Totusi, uneori te poate acapara putin legatura asta si poate face copilul sa nu mai doreasca compania nimanui in afara de mama, lucru care pune o presiune enorma pe un singur parinte si poate crea frustrari pentru celalalt, care se poate simti dat deoparte.

Dezavantajele hranirii la san

  • Nu poti lasa copilul cu nimeni altcineva decat pentru perioade foarte scurte de timp (gen mergi si tu la un dus). Altfel? Ai un bebe atarnat de san aproape constant, mai ales la inceput.
  • Doar tu hranesti copilul (pana cand ajunge la varsta diversificarii cel putin), altcineva nu o poate face. Asta e o sabie cu doua taisuri. Pe deoparte esti cineva foarte special pentru omuletul tau, pe de alta parte uneori parca ai vrea sa mai existe cineva la fel de special, sa poti si tu sa… Orice vrei tu.
  • Totul, absolut totul va fi plin de lapte. Bluze, tricouri, hainele lui bebe, toate sunt mult mai pline de lapte decat in cazul in care te mulgi, pentru ca laptele curge mai toata ziua, cand ti-e lumea mai draga.
  • Daca ti se parea incomod, iti poate fi dificil sa alaptezi in public. Eu tin minte ca incercam sa pun fel si fel de chestii peste, sa ma ascund cum puteam mai bine, era un chin. Da, inteleg ca alaptatul este absolut permis si nu am nicio problema sa vad o femeie alaptand, dar nu voiam eu sa fiu vazuta, iar asta facea intreg alaptatul in public o reala corvoada.

Hranirea cu lapte matern pompat: Felix

Felix n-a vrut sa primeasca sanul. Ori unde s-o fi si nascut ceva mai devreme decat termenul (38 saptamani el vs aproape 41 ea), ori pur si simplu pentru ca e o fire mai lenesa de fel, Felix a avut din prima clipa pretentia sa curga.

O zi intreaga m-am luptat in maternitate sa-l fac sa se ataseze la san. Se atasa, molfaia in voie, insa in secunda in care ma desprindeam si incercam sa fac un dus, de pilda, se dezlantuia Jihadul.

Asa ca n-am mai rezistat si i-am dat o seringa cu supliment cand au venit asistentele cu lapte praf. Bam! 3 ore lipite de somn, la finalul carora s-a trezit cu o foame imensa.

Salvarea mea: O pompa electrica Spectra

Deja eram la fundul prapastiei la gandul ca nu aveam sa-l alaptez vreodata. Apoi colegei de salon i-a adus cineva o pompa electrica, in ideea de stimulare a lactatiei. Atunci mi-a venit si mie ideea sa incerc sa pompez, asa ca mi-am luat o Spectra 9 de la cineva care o folosise doar ocazional o saptamana.

A fost dragoste la prima pompare. El manca ce pompam eu, eu eram fericita ca primeste si el lapte matern, Iris era si ea fericita ca primeste atentie (nu stiu de cate as mai fi fost capabila daca era sa stau la san cu el toata ziua cum stateam cu ea).

Asa ca pentru mine pompatul a fost exact ce-mi trebuia si m-a ajutat sa-l hranesc cu lapte matern chiar si pana in ziua de azi (8 luni jumate), cand mai pompez 2 biberoane, unul dimineata si unul seara, deci undeva la 300 ml in total, mai mult pentru ca anticorpii din vaccinul anti-covid sa ajunga si la el, dar si pentru ca il prefera.

A fost totodata si o lupta mult mai mare. Cu greu am ajuns la 6 luni alaptand exclusiv, el vrand parca tot mai mult, eu avand tot mai putin in 2 saptamani din 4.

Recent insa, pe la 7 luni, am fost nevoita sa il conving sa incerce si formula, pentru ca in mod cert cererea depasea oferta si nu aveam de gand sa-l las flamand.

Cu chiu cu vai a acceptat Aptamil, numai si numai dupa ce i l-am combinat o perioada (jumi-juma) cu lapte matern.
In prezent accepta formula ca atare, dar clar va prefera laptele matern daca va avea de ales.

Avantajele pomparii exclusive

  • Este (cel putin in cazul meu a fost) mai eficienta decat alaptarea. Am dezvoltat eu ceva carente, insa Felix a fost mult mai intremat in cele 6 luni de hranit cu lapte matern decat a fost Iris. Nu depunea niciun efort, laptele venea garla, Felix lua in greutate in alt ritm.
  • Am avut perioade de timp cand scoteam in jur de 1L de lapte pe zi, insa asta cand pompam de minim 5 ori pe zi.
  • Nu te forteaza sa stai cu copilul in brate toata ziua. Sigur, la primul e dragut, e frumos, e ce vrei tu. La al doilea insa, cam greu sa mai faci asta si sa-i si acorzi atentia cuvenita primului. Si sa faci si de mancare, ca cel mare cere, nu mai merge cu sandvisuri.
  • Sisteme de purtare, zic unele mame. Or fi, nu zic nu, insa nu stiu cat e de firesc ca un copil sa doarma buna parte din somnul de zi pe verticala. Unde mai pui ca risti sa nu mai doarma noaptea, ca nu e in miscare.
  • Asadar, pompatul te ajuta sa ii dai laptele matern direct la el in patut, unde poate sa si doarma in voie.
  • Oricine poate hrani copilul. Doar lasi laptele pompat si te asiguri ca pompezi cu regularitate si te poti desprinde pentru cate o urgenta fara probleme.
  • Stii exact cat mananca copilul. Mai ales la primul copil e tare dificil sa-ti dai seama daca si-a luat cat lapte ii trebuia din san. Desigur, sunt indicii de care trebuie sa tii cont (daca uda scutece, daca ia in greutate), insa concret nu stii la nicio masa cat a mancat.

Dezavantajele pomparii exclusive

  • Trezitul noaptea cred ca ar trebui sa fie cap de lista. Vrei, nu vrei, la inceput de minim 2 ori pe noapte si treptat macar o data tot trebuie sa te trezesti. Si o sesiune de pompat dureaza cam jumatate de ora sau macar 20 minute, deci aproape sigur iti va sari somnul, mai ales daca obisnuiesti sa stai pe telefon. Deci sa te tii cand vine dimineata si simti ca parca te-a lovit trenul. Iar daca mai ai si un piticot mai mare, care sa te ia de proaspata, e si mai si.
  • Spalatul de biberoane, cupe, supape, furtunase si alte acareturi. Daca esti si mai catolica decat Papa o sa vrei sa le si sterilizezi pe toate. Toate astea omoara timp si devin o corvoada, mai ales dupa ce o faci zilnic timp de luni la rand. Si nu, nu le bag la masina de spalat, ca mi se pare ca nu scartaie cand le scot. Da, am si eu piticii mei, biberoanele tre’ sa scartaie cand dai cu degetul pe ele.
  • Costul initial. Daca alaptatul la san te costa timp, pompatul exclusiv te costa bani. Iti trebuie o pompa electrica buna, iti trebuie accesoriile pe care le si schimbi periodic si vei simti (iti garantez!) nevoia unei bustiere care sa te ajute sa ai mainile libere. Toate astea m-au dus la un cost initial de peste 500 lei (deci vreo 10 cutii de lapte praf, deci tot sunt pe plus). Si asta cu pompa luata SH. Daca ti-o iei de noua, mai pui vreo 200 lei.
  • Durata mai mica de alaptare. Practic obosesti. Imi spuneam la inceput ca macar un an jumate-doi sa-i dau si lui lapte matern.
  • Acum, dupa 8 luni jumate de pompat exclusiv, realizez ca daca ajung la un an e mare minune si o sa fiu multumita. In timp, cu cat pompezi mai rar, cu atat vei scoate mai putin lapte. Pe masura ce nevoile de interactiune, supraveghere ale copilului cresc, vei gasi tot mai rar momente cand sa pompezi, deci vei sari peste unele sesiuni. Asta duce la o scadere imediata a lactatiei, pe care cu greu o mai poti restabili.
  • Desi bondingul exista, nu poti spune ca nu exista, el nu e acelasi. Copilul este insa mai independent, se bucura la mult mai multi oameni, nu doar la mine si nu plange daca nu sunt eu in camera (desi suntem in plina anxietate de separare, e suficient sa fie altcineva cu el in camera).

Per total, nu regret niciuna dintre experiente. Au fost unice si m-au ajutat sa formez legaturi cu amandoi copiii.

Insa nu pot sa nu ma intreb daca Iris nu ar fi fost mai voinicuta daca ar fi fost hranita de la san, dar cu biberonul. Nu pot sa nu ma intreb daca nu i-ar fi prins bine un biberon de formula la nevoie.

Imagine: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post