Va povesteam aici aventura mea cu un slow cooker, un esec lamentabil. Mi-am dat ulterior seama ca mie de fapt imi trebuie un fast cooker, nu un slow cooker, iar multicookerul Tefal One Pot era cel mai laudat dintre toate si parea foarte avantajos si la pret. Mi l-am luat. Spoiler alert: chiar face toti banii.
Ce poti gati la multicooker
Dupa ce am luat eu degeaba slow cookerul, doar ca sa-l vand in paguba ulterior aproape nefolosit, m-am gandit ca o friteuza cu aer cald e solutia. Si a fost, cel putin in ceea ce priveste mancarurile uscate, precum o friptura sau cartofi “prajiti” sanatosi. Insa cand vine vorba de mancaruri zemoase, precum tocanite, ciorbe, diverse mancaruri-de, friteuza nu te ajuta cu nimic.
Retete pentru Tefal One Pot
Aici intervine multicooker-ul Tefal One Pot, pe care pana acum l-am incercat cu: orez cu lapte, 2 tipuri de ciorba, pilaf de bulgur, tocanita de pui/vita, ardei umpluti, legume gatite la abur, negresa ceva garnituri si gratin-uri.
E utila si carticica lor de retete, din ea am luat reteta de orez cu lapte (e cam prima pe care o incearca toata lumea care-si ia Tefal One Pot ca sa-si faca o parere). Desi bun la gust, mi s-a parut ca orezul ar fi putut fi mai cremos, deci data viitoare voi incerca sa pun ceva mai mult lapte.
Altfel, stiu ca sunt super laudate retetele lor, insa nu atat de mult pe gustul nostru.
Ciorbele au iesit absolut geniale, tocanitele la fel. La ardei am sfeclit-o putin, in sensul ca i-am dat oalei sub presiune un timp de 25 minute de gatit sub presiune, mult prea mult pentru niste amarati de ardei cu carne de pui. Rezultatul? Nu reuseam sa ridic ardeii din oala fara sa-i sfasai. Altfel? Geniali la gust, nu atat de mult si ca aspect.
Orezul cu lapte nu mi s-a parut cel mai grozav, parca putin prea uscat, insa si eu m-am jucat putin cu programele inainte de a seta corect pentru reteta din carte, deci e probabil sa fi afectat cantitatea de lichid.
Oricum, pe viitor cand voi mai face orez cu lapte la Tefal One Pot garantat o sa pun putin mai mult lapte, pentru ca oricum la mine in familie se mananca un pic mai zemos.
In schimb, poti fierbe cartofii pe-repede-inainte la presiune mare la Tefal One Pot. I-am bagat in repetate randuri cate 10 minute pe presiune mare si au iesit deliciosi si fragezi, numai buni pentru piure sau cartofi gratinati.
Ce planuiesc sa fac la Tefal One Pot
Planuiesc, dar mi-e frica, pentru ca ma tem de un rezultat similar cu cel cu ardeii, sa fac sarmalele pentru Craciun. Insa daca fac cum cred eu ca voi face, anume sa dau prea mult timp presiune mare, exista riscul sa scot direct sarmale imprastiate de acolo, adica varza a la Cluj. Sau mancam sandvisuri de Craciun, ce mare branza.
Update: Sarmalele la Tefal One Pot ies absolut criminale! Le faci fix asa cum le-ai face in mod obisnuit, le asezi in cratita pana aproape sus (intra cam 60+/-, in functie de cat de mari iti ies.
Le pui aproximativ o cana si jumatate de apa si le pui pe program de 40 minute, presiune mare. Dupa 40 de minute ai cele mai fragede sarmale posibile. Si asa faci sarmale la Tefal One Pot.
Altfel, mi-am propus sa coc paine la Tefal One Pot, am inteles ca iese geniala, am o reteta de chec pe care as vrea sa o incerc la multicooker, iar cred ca voi avea succes cu ea.
Programele predefinite Tefal One Pot
Oala vine cu cateva programe predefinite, pentru a usura probabil utilizarea. In ordinea in care sunt ele afisate in meniu:
Cancel
Desi butonul de cancel face exact ceea ce spune, anuleaza programul in desfasurare, mai face ceva: activeaza functia de keep warm. Pastreaza deci cald preparatul care se afla in oala Tefal One Pot.
Prin urmare, nu va sfatuiesc sa il lasati in priza dupa ce o fierbere sub presiune s-a terminat, sa zicem, pentru ca oala va continua sa consume curent, pentru a pastra temperatura din interior.
Rice (orez)
Acest program e, evident, dedicat fierberii orezului si merge de minune, l-am utilizat in mod repetat, mai ales pentru orez simplu, folosit ca baza. Setarea din fabrica este de 9 minute si (daca-mi aduc bine aminte) se creaza presiune, deci supapa trebuie sa fie inchisa.
Oatmeal (ovaz)
Functia Oatmeal e dedicata pregatirii de terci de fulgi de ovaz si e presetata la 3 minute de functionare. Acest program nu implica crearea de presiune.
Baby Food
Dupa cum ii spune si numele, functia Baby food e destinata pregatirii de mancare pentru bebelusi. Personal, n-am avut niciodata nevoie sa o folosesc, mereu apeland la programul de Steam, cand ii faceam lui Felix legume la abur.
Functia Baby food vine presetata la 30 de minute.
Pressure Cook (gatire sub presiune)
Poate cea mai utilizata dintre functii, Pressure cook este gatirea sub presiune.
Aceasta are 3 niveluri pe care le poti selecta (apasand butonul MENU, dintre cele 3 centrale, al treilea): mare, mediu sau mic.
Toate cele 3 variante includ, evident, presiune, deci supapa trebuie inchisa pentru ca oala sa functioneze corespunzator.
Bake (copt)
Acest program merge de minune pentru a pregati prajituri la Tefal One Pot. La fel de bine poti pregati si paine de casa, folosind aceeasi functie.
Ea vine presetata la 40 de minute, nu include presiune, iar capacul trebuie sa fie inchis, dar nu rotit.
DIY (Reteta Bucatarului)
Dupa cum ii spune si numele, functia DIY a TOP te lasa sa iti configurezi singur timpii si tipul de program pe care vrei ca oala sa il urmeze.
O poti seta sa functioneze cu sau fara presiune, cu capacul blocat sau deblocat, in functie de ce ii soliciti sa faca, iar presetarea din fabrica este de 10 minute de functionare, dar poti seta orice interval intre 1 si 60 de minute.
Stew/Soup (Tocana/Supa)
La fel de sugestiv denumita, acest program poate fi folosit pentru pregatirea celor doua feluri de mancare.
Apasand butonul MENU poti selecta daca e vorba de legume, peste sau carne/fasole. Depinzand de optiunea aleasa, oala va functiona 10, 20 sau 40 de minute la presiune, odata ce e atinsa temperatura interioara.
Steam (Gatire la abur)
Cum ziceam, un program excelent pentru cei care vor sa gateasca legume la abur. Noi l-am folosit in timpul autodiversificarii si a fost perfect.
Totodata, acelasi program l-am folosit deja la 2 revelioane pentru a pregati toate ingredientele pe care inainte le fierbeam, pentru salata de boeuf. Pur si simplu le-am tocat cubulete de dinainte si le-am pregatit in cateva minute la programul
Pentru acest program e necesar sa folosesti trepiedul de plastic si cosuletul incluse in pachet, la cumpararea Tefal One Pot.
In cosulet aranjezi ceea ce doresti sa gatesti la abur, iar cosuletul il asezi pe trepiedul pus in oala. La baza torni o masura de apa (cat mai fierbinte, daca vrei sa dureze mai putin pana incepe programul) si, la fel, in functie de ceea ce gatesti, are 3 timpi de functionare: 3 minute presetate pentru legume sau peste si 10 pentru carne.
Personal, 3 minute mi se pareau prea putine, indiferent daca vorbim de radacinoase sau legume mai moi, precum broccoli, asa ca mai mereu modificam la 6 minute de functionare. Gatirea se face sub presiune, deci aveti grija sa fie supapa pusa.
Brown (Rumenire)
Acesta e practic programul dedicat calirii ingredientelor, inainte de prepararea unei mancari, iar functionarea se face fara capac pus, cu un timp presetat de 10 minute.
Totodata, mai puteti folosi programul si la finalul pregatirii unui fel de mancare, pentru a scadea mancarea sau pentru a o rumeni.
Simmer (Fierbere la foc mic)
Simmer este programul pe care il folosesc ori de cate ori termin de fiert o mancare, gen tocanita, insa mai e nevoie ca mancarea sa scada.
Programul este similar cu Brown, insa spre deosebire de acesta, nu are un timp limitat de functionare. Pe de alta parte, pentru a putea functiona corespunzator, capacul trebuie inchis si blocat.
Eu il folosesc putin diferit: Rotesc capacul pentru blocare aproape jos, apoi il ridic, in asa fel incat sa nu-mi dea eroare, dar sa pot scadea mancarea folosindu-l.
Daca il veti folosi cu capacul pus si blocat, se va crea presiune, deci supapa ar trebui sa fie inchisa.
Slow cook (Gatire lenta)
Unul dintre programele pe care n-am avut sansa sa le folosesc pana acum, cel de gatire lenta, face exact ceea ce spune. Personal nu ma impac cu conceptul de gatire lenta, eu am nevoie cat mai rapida, deci probabil acest program va ramane neincercat la oala mea.
Totusi, ca idee, oala are si aceasta functie, ceea ce e binevenit. Timpul presetat in cazul acestui program este de 2 ore, insa poate fi extinsa functionarea pana la 9 ore. Gatirea se face cu capacul blocat, insa nu se acumuleaza presiune.
Reheat (Reincalzire)
Un alt program pe care n-am avut pana acum sansa sa il folosesc, pentru simplul motiv ca nu vad de ce as incalzi o oala de mancare odata, cand noi mancam in portii.
Vine presetat cu un timp de functionare de 4 minute, programul se desfasoara sub presiune si, deci, e nevoie de capac pus si blocat.
Ce nu recomand sa faceti la TOP
Cartofii prajiti sunt un big no-no. Initial m-am gandit ca voi inlocui friteuza atat de enervanta care-mi ocupa loc in bucatarie, dar nu se poate, Tefal One Pot NU face cartofi prajiti.
Si nu, nu vorbesc de cartofii prajiti in ulei, ci de functia bake, care sa imita o friteuza cu aer cald. Din pacate am citit peste tot pareri negative in sensul asta, deci nici nu voi incerca. Pe scurt, oala nu e pentru asta.
Paste. Am facut si nu recomand. Gandindu-ma ca oricum le bag la presiune, am pus ceva mai putina apa decat as fi pus in mod obisnuit. Si da, mi s-au prins pastele putin, pentru ca, ce sa vezi, au ramas fara apa.
La a doua incercare n-am mai pus putina apa, gandind ca voi strecura excesul dupa. Au iesit ok, insa gustul e unul tare dubios. Cumva, fierberea pastelor la presiune le fragezeste mult mai mult decat ti-ai dori si capata cumva o alta consistenta. Erau mancabile, dar parca nu ce trebuie, ti se sfaramau in gura.
Posibile erori si probleme, cand folosesti Tefal One Pot
Pana acum nu pot sa spun ca m-am lovit de multe probleme, insa voi incerca sa detaliez cum le rezolvi pe cele de care am dat eu:
- E2 – Daca incerci sa folosesti multicookerul pe simmer sau brown si nu invarti manerul capacului spre dreapta (chiar daca oala e descoperita!), vei primi aceasta eroare. La fel si daca incerci sa pornesti oala sub presiune si nu ai inchis bine capacul. Invarti capacul spre dreapta, rezolvi problema.
- Nu porneste timer-ul. P-asta am patit-o chiar din prima zi, pentru ca era supapa deschisa si, practic, oala nu ajungea la temperatura incat sa poata incepe sa faca presiune. Facea cerculetul ala din liniute in mod continuu si nu pornea cronometrul.
Apoi, mai conteaza si temperatura apei. Cu cat pui apa mai clocotita de la bun inceput, cu atat mai repede va ajunge oala la temperatura necesara si va porni cronometrul. - Iese abur din oala si nu ajunge la temperatura pentru a forma presiune: Aici depinde pe unde iese. Iese pe la supapa? Roteste-o si fixeaz-o in lacasul ei, daca nu ai inchis-o deja.
- Iese abur pe sub maner, pe sub suprafata neagra a manerului? Deschide capacul si observa pe centru, pe interior, o piulita. Cel mai probabil piulita aia este slabita. Daca o strangi, vei scapa de problema. O alta problema pe care o poti avea uneori este sa iasa garnitura de cauciuc ce inconjoara capacul pe interior. Daca se desprinde din locul ei, nu mai etanseaza bine si din nou poate da abur afara. O reasezi la locul ei (e enervant sa faci asta) si ar trebui sa se rezolve.
- Ai turnat apa in Tefal One Pot, fara ca oala sa fie in el. Nu esti nici primul, nici ultimul care face asta. Important este sa o scoti rapid din priza (daca este in priza), sa o scurgi cat mai bine de apa si sa o lasi vreo 2-3 zile la uscat, ideal intr-o camera in care sa existe un dezumidificator.
Altfel, desi nu am pus inca in practica ce urmeaza sa recomand, am de gand si va sfatuiesc si pe voi: Nu folositi o oala de multicooker si la desert si la mancaruri, decat daca vreti ca negresa/pandispanul sau orezul cu lapte sa miroasa a tocanita.
Gasiti oala de schimb, pentru a putea folosi una la deserturi, cealalta la mancaruri. Fix la fel si garnitura, pentru ca si aia tind sa retina mirosurile de mancare.
Pentru inspiratie, retete incercate si pentru gasirea de solutii la problemele intampinate, recomand cu caldura grupul de Facebook Tefal One Pot – învățăm împreună. Acolo am gasit deseori rezolvari la probleme si lamuriri de la oameni care au TOP de mai mult timp.