Nici nu mai tin minte cand am mancat ultima data cartofi prajiti clasici. Ori de cate ori avem pofta, facem cartofi “prajiti” la friteuza cu aer cald si ies absolut perfecti. Nu iti trebuie 3 tone de ulei ca sa obtii acelasi gust.
Cum faci cartofi prajiti la friteuza cu aer cald (air fryer)
Cand am luat friteuza si am incercat initial sa fac cartofi prajiti, am fost dezamagita.
Si asta pentru ca n-am stiut sa-mi modific asteptarile si sa am rabdarea necesara.
Cartofii prajiti la air fryer se fac mai greu
E principalul lucru pe care trebuie sa-l intelegi. Friteuza cu aer cald are alt principiu de functionare decat cea clasica, cu ulei.
Astfel, pentru pregatirea aceleiasi cantitati de cartofi prajiti, e necesar un timp mai indelungat la friteuza cu aer cald.
Apoi, este esential sa gatesti in portii mici. Chiar daca ai o friteuza cu aer cald care pretinde a fi pentru 4-6 persoane, nu vei putea face cartofi pentru 4 persoane in ea simultan.
Ce trebuie sa faci e sa bagi portii de cate cel mult 4 cartofi medii ca dimensiune odata.
Si asta, deoarece zona de coacere se gaseste in partea superioara a friteuzei, deci doar ce sta la suprafata se va patrunde.
Retine, e musai sa coci in transe mici. Altfel, iti garantez, ca si eu am patit-o, vei avea o groaza de cartofi cruzi printre cei facuti.
Cartofii prajiti la air fryer trebuie agitati frecvent
In plus, pentru a obtine cartofi prajiti la friteuza cu aer cald si chiar sa zici ca-s la fel de buni ca cei clasici, trebuie sa-i agiti de minim 3 ori intr-o runda de coacere.
Scoti cuva, intorci cartofii pe partea opusa celei pe care au stat pana atunci, incat sa se coaca uniform.
Inca un aspect important: Taierea lor. Daca de fel ii preferi wedges, fa-i niste wedges mai mici.
Daca-ti plac pai, asigura-te ca-s si suficient de subtiri (cel mult un 0.5 cm latime/grosime).
Nu ii taia grosi, caci va dura mai mult pana se vor patrunde. O sa ti se lungeasca gatul de foame in fata friteuzei.
Cat dureaza sa faci cartofi prajiti la friteuza cu aer cald
Eu procedez asa: la cei 4 cartofi medii despre care vorbeam mai sus, curatati si taiati de fei wedges, dau 20 de minute la 200 de grade.
Amestec de minim 3 ori in timpul asta, cam la 1/3 si la 2/3 din timp, adica la 7 si 14 minute.
Uneori, in functie de cat de uituca sunt si cum i-am amestecat, mai simt nevoia sa le mai dau inca 3-5 minute la final.
A doua transa ti se va coace mai repede
Un alt aspect important de retinut, zic eu, este ca daca prima runda de cartofi prajiti la friteuza cu aer cald se coace intr-un ritm, cea de-a doua se va face garantat mai repede.
De ce? pai air-fryer-ul este deja incins, nu mai trebuie sa ajunga la o anume temperatura.
Coacere cu putin ulei, nu complet fara ulei!
In plus, pentru cartofi prajiti perfecti la air fryer, eu una pun vreo 2 linguri de ulei raspandite pe deasupra, apoi ii agit bine pana ce fiecare cartof e usor uleios.
Altfel? Daca nu pui chiar deloc putin ulei ies niste uscaciuni tare dubioase.
In concluzie, de luat acasa pentru cartofi prajiti la friteuza cu aer cald:
- transe mici, cat sa nu se suprapuna unii peste altii
- 200 de grade, 20 de minute, standard
- amestecat de 2-3 ori viguros, cat sa ii intorci pe toti pe dos
- 1-2 linguri de ulei raspandite pe deasupra
Si asa reusesc sa obtin cartofi “prajiti” la friteuza cu aer cald. Pentru toate celelalte mancaruri, insa, TOP e sfant.