Review Xiaomi Roborock – Geaninuta, aspiratorul robot

Robot aspirator Xiaomi

Imi amintesc vag cum stateam intr-o seara cu niste prieteni de vorba, sa tot fie vreo 2-3 ani, si ne gandeam ce fita ar fi fost sa ai un robot aspirator si ziceam ca e mai bine ca nu avem si noi, uitandu-ne la poze de pe net cu rahati de catel sau de pisica plimbati prin casa involuntar de Roomba. Nici prin gand nu mi-ar fi trecut ca ceva timp mai tarziu aveam sa depind in halul asta de Geaninuta, cam primul aspirator robot de la Xiaomi.

Cat e de util un robot aspirator

Nu stiu sa spun despre altele, dar jur ca asta e sfant la casa omului. Inca de dinainte sa vina Iris, cand deja eram cat malul de la bulgari, dar inca mai munceam, jur ca nu aveam energia necesara sa mai dau si cu aspiratorul.

Asa mi-au picat mie ochii pe o imitatie de Roomba, anume Xiaomi Roborock, un aparat pe la vreo 1200, redus de la 1400. A fost o decizie de moment, i-am dat link-ul, am zis “hai sa-l luam!”, l-am luat.

Vreo 2 zile mai tarziu, ne distram amandoi urmarind aspiratorul robot cum alerga pisicile curioase, dar sceptice, prin casa. Ei bine, de-atunci m-am invatat cu binele.

Cu 4 pisici paroase in casa, Geaninuta (asa am botezat-o, nu stiu de unde, suspectez Las Fierbinti, desi nu urmarim) reuseste sa faca treaba foarte bine pe parchet, gresie si vreo 3 covoare cu tesatura plata.

E important aici de mentionat ca pe covoarele inalte pur si simplu va refuza sa urce, iar daca aveti portiuni mari inchise la culoare pe covor, senzorul de inaltime va interpreta portiunile respective ca fiind gol si nu le va aspira, ci le va ocoli.

Aspiratorul robot de la Xiaomi are si o aplicatie de mobil foarte intuitiva prin care o poti programa sa porneasca in anumite zile, o poti seta sa mearga si sa aspire doar intr-un anume perimetru si, functia care mie-mi place mult, o poti porni de la distanta, atat timp cat ea e conectata la internet. Astfel, cand sunt plecata si-mi aduc aminte ca n-am pornit aspiratorul in ziua respectiva, il pun in functiune numaidecat.

Cat de bine aspira un robot aspirator

Bai, avand in vedere cele 4 mate si mizeria constanta pe care o tot caram de afara (cine sta la curte, stie), robotica noastra face fata cu brio si casa pare mereu proaspat aspirata, as spune. E drept, o si pornesc o data pe zi, iar in urma unui circuit complet (4 incaperi – 3 camere si o baie), ajunge sa aiba rezervorul aproape plin cu praf.

Are 4 posibile moduri de functionare: quiet, balanced, turbo si full speed si, exact in ordinea data creste si zgomotul pe care il da, dar si puterea de aspirare.

Uneori mai intra in cate un loop, mi s-a intamplat sa o gasesc invartindu-se ca o dementa in acelasi perimetru, insa cu o resetare, problema se rezolva.

Alteori, cand intalneste cate un obstacol, aspira ceva mai mare decat ar fi trebuit sau cand se umple de praf pe senzori, te striga ea pe tine si-ti spune si care e problema pe care o intampina.

Marele dezavantaj al Xiaomi Roborock

Recent am avut-o pe Geaninuta in service. Nu spun ce jale si ce doliu, ca doua saptamani a trebuit sa aspir zilnic cu don’soara Rowenta, pe care altfel o ador, dar parca fix asta-mi mai lipsea, sa dau cu ditai aspiratorul in fiecare zi.

Revenind, dupa ce i-am dat drumul intr-una din zile, am observat ca roboata se auzea ciudat si dadea un miros de ars de te trasnea. Am oprit aspiratorul, i-am aratat si lui cand a venit acasa, ne-am lamurit amandoi ca trebuie trimis in garantie.

In rastimp, dupa ce baietii de la Depanero l-au luat in primire, m-am apucat sa ma uit daca au mai fost si alti patiti. Si ce credeti? Nu suntem singurii care au patit-o.

Din ce am inteles de la alti patiti, deci nu o luati drept informatie verificata, ca nu e, utilizarea aspiratorului pe modul Turbo sau mai rau, full speed ii scurteaza viata din cauza unui viciu de construire, o anume parte de plastic a ventilatorului tocindu-se mai repede, astfel ca aspiratorul intr-un final se arde.

Dupa ce a venit din service, ne-am uitat sa vedem concret ce i s-a facut Geaninutei. Exact cum banuiam, din Geaninuta noastra a ramas acum numai carcasa, motorul fiind inlocuit cu unul nou.

Morala? Daca oricum are o moarte programata, macar tineti-l pe turbo, sa stiti ca vine moartea respectiva cat timp robotul e inca in garantie.

Update, acum ca avem si copiii:

Aspiratorul robot si copiii: nu cea mai buna combinatie

Si nu pentru ca ar face copiii ceva aspiratorului sau aspiratorul ceva copiilor, nu.
Dar, ce sa vezi, copiii imprastie jucarii mai multe decat poti tu strange, in timp real.

Asa ca, pana cand te apuci sa strangi toate jucariile de pe jos ca sa bagi aspiratorul, ei le-au inlocuit cu altele si tot nu-i poti da drumul aspiratorului robot. Prin urmare, un Dyson ar putea fi o idee mai buna, cel putin o perioada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post