Autodiversificare la bebelusi (BLW), sau motivul pentru care curat bucataria de 3 ori pe zi

mana de bebelus cu paine - autodiversificare blw

Iata cum sta treaba cu autodiversificarea asta (BLW) si care-s provocarile ei.
Va povesteam si aici ca fii-mea nu manca, neam! Intre timp a inceput sa manance, totul datorita autodiversificarii, insa inca nu suporta sa primeasca mancare, altfel decat daca se serveste ea.

Cum am ajuns la autodiversificare (BLW)

In esenta am mai povestit. Iris nu manca pentru nimic in lume, desi facuse deja 7 luni. Am ajuns inclusiv la medic, care a spus fara ezitare “autodiversificare”.

Ah da, mentiune: BLW e acronimul pentru baby led weaning, adica tot autodiversificare, dar in engleza.

Problema cea mai mare era ca eu incercasem timid cam ce presupunea autodiversificarea, insa nu complet. Zic asta, in sensul ca stateam permanent cu un servetel in mana, incercam sa o impiedic pe Iris sa-si puna mancare in ochi, par, urechi si mai ales in poala.

Astea au fost greselile principale, pentru ca apreciez ca ea mi-a simtit incordarea din perioada orei mesei, motiv pentru care era intoarsa complet si nu ne intelegeam deloc.

Abia cand am inteles sa ma relaxez si sa las dracului podeaua, ca se spala, si sa las copilul sa-si duca mancare si in nas, ca si el se spala, abia atunci a inceput Iris sa raspunda la autodiversificare.

Autodiversificare – Ce ii poti da bebelusului

In principiu, ii poti da orice i-ai da si in diversificarea clasica, numai ca nu pasat. A mea nu vrea mancare cu consistenta de piure, ci vrea sa faca ea piureul cu propriile maini.

De pilda, am un ghiveci de legume pe care-l tot repet, ca e usor de facut si bun si pentru noi sa il mancam. Din ghiveciul ala, ii selectez si ei 2-3 bucatele de broccoli, cartof dulce, morcov, etc.

Incerc deci sa nu gatesc special pentru ea, ca apoi sa nu ma frustrez ca “uite ma nene, i-am gatit si ea nu mananca”. Incerc sa ii dau din ce mancam noi si incerc totodata sa fac ca ce mancam noi sa fie permis si in alimentatia ei.

Altfel, ii poti fierbe legume radacinoase, broccoli, cartof dulce si alte cateva legume (fara varza, cartofi, zic medicii). Altii baga fructe la abur, pentru a le inmuia. Eu prefer sa ii dau bucatele de fructe care sunt moi de fel, gen para, kiwi, capsuni, mandarine.

Cu Felix, a mers de minune sa ii dau legume facute la abur cu Tefal One Pot. Se bateau turcii la gura lui, mai ales cand venea vorba de broccoli.

In cateva randuri, am reusit chiar sa ii dau si niste briose pentru bebelusi.

Ii mai dau si branza in fiecare dimineata, impreuna cu ou fiert tare de pilda. Toate, taiate cubulete fine, ca piciul meu abia are un dinte.

Am observat ca tinde sa manance foarte bine daca mancam cu ea la masa si, mai important, daca mancam exact acelasi lucru pe care il mananca si ea.

Motivul pentru care curat bucataria de 3 ori pe zi

Inainte, pana sa trec pe la IKEA si sa-i iau o camasuta (de nebuni, ii zice ta-su), o schimbam de haine la fiecare masa. Acum o mai schimb doar cand camasuta nu face fata.

In rest, dupa fiecare masa in parte, eu trebuie sa raman in bucatarie si sa: spal scaunul pe care ea mananca si tavile din fata ei (doua la numar), sa matur si sa spal pe jos, pe sub si pe langa scaun si sa ma ocup de vase si de masa.

Toate astea raman de facut dupa ce o iau pe ea si o schimb (cand e cazul), o spal pe maini, fata si alteori si in urechi, in par si prin alte unghere. Repetati procedeul de 3 ori pe zi si obtineti o particica dintr-o zi de-a mea.

Intr-un fel, abia astept sa inceapa sa manance cu lingura, si ea, ca oamenii. Pe de alta parte, realizez cat imi vor lipsi chiar si momentele astea.

Imagine de Myriam Zilles de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post