Ce face bebe la 3 luni – Imi amintesc cu cata nerabdare imi doream sa ajunga bebe la 3 luni. E un milestone imens, se termina cel de-al patrulea trimestru, bebe incepe sa-si tina capsorul si deja ai impresia ca ai de-a face cu un bebe mare.
Ce face bebe la 3 luni
La 3 luni, Iris a mea isi mentinea deja bine capsorul si o rutina mai clara incepuse sa prinda contur, iar somnul de noapte sa fie clar mai amplu si mai odihnitor decat reprizele de somn (tot mai rare, as adauga) din timpul zilei.
Tot la 3 luni bebe incepe sa isi dezvolte coordonarea mana-ochi si sa aiba, practic, miscari tot mai bine controlate.
Achizitiile bebelusului la 3 luni
Pana la varsta de 3 luni, bebelusii ar trebui:
- Sa raspunda la stimuli auditivi
- Sa urmareasca cu privirea obiecte sau oameni
- Sa zambeasca
- Sa se intinda dupa obiecte.
- Sa se ridice pe manute, cand sta pe burtica
- Sa ridice capul, cand sta lungit pe spate
- Sa dea din manute si/sau picioruse, cand se bucura
Totodata, e posibil sa treci printr-o perioada dificila la 3 luni
Daca alaptezi exclusiv, e posibil sa ai parte de vreo 2-3 zile in care sa simti ca nu mai poti. Bebe va vrea sa stea intr-una la san, chiar si o zi intreaga.
Daca iti amintesti puseul de la 3 saptamani, cel mai probabil stii despre ce e vorba. De aceasta data insa, la 3 luni, puseul loveste ceva mai tare, caci cantitatea de lapte trebuie sa creasca considerabil.
E foarte important acum sa nu cazi in capcana numita “nu am lapte”. Si eu am crezut ca nu aveam lapte pentru Iris si practic, la momentul acela nu aveam atat cat dorea ea sau la presiunea pe care o dorea ea, mai bine zis.
In realitate, daca tii copilul la san atat cat cere, constienta fiind ca sanul produce in tot acest timp, oferta se va ridica in cele din urma la inaltimea cererii. Tot ce e nevoie sa faci e sa ai rabdare si sa-ti reamintesti ca zilele acestea vor trece.
Ce e de facut la puseul de 3 luni
Mare lucru chiar nu ai de facut decat sa astepti sa treaca si sa pui copilul la san. Asa ca poti baga Netflix ca la nebuni (eu asta am facut) si treaba in casa zero.
Ce e si mai important de retinut e ce sa nu faci in timpul puseului de 3 luni: nu suplimenta cu lapte praf, daca doresti sa-ti pastrezi lactatia.
Daca nu cumva ai unul dintre putinele diagnostice care impiedica in vreun fel productia de lapte, laptele tau e bun, e suficient si e acolo. Trebuie doar sa fie “pompat” de bebelusul tau.
In cazul in care nu alaptezi exclusiv, ci pompezi lapte matern, acesta este un moment dificil si pentru tine, deoarece va trebui sa intensifici putin pompatul, pentru a scoate suficient de mult lapte cat sa faci fata cererii.
Alternativ, evident, poti suplimenta cu lapte praf, dar asta va diminua in timp aportul de lapte matern.
Daca pana recent te-ai confruntat cu colici teribile, te poti relaxa. In perioada urmatoare vei vedea cum cel mic va incepe sa doarma mai bine, sa ia mai bine in greutate si lucrurile vor incepe sa fie mai usoare. Pana la urmatorul puseu, cu provocarile lui, fireste.