Ce faci cand bebe nu mananca – Diversificare (aproape) esuata

bebe nu mananca

Iris se apropie rapid de 8 luni si cu greu, tare, tare greu am convins-o sa manance. Uite ce e de facut cand bebe nu mananca, respectiv cum am procedat eu initial cu diversificarea, ce cred ca am gresit in abordarea mea.

Bebe nu mananca: Mi-am setat asteptari mult prea mari

Cu Iris am inceput diversificarea regulamentar, la 6 luni fara cateva zile, cu supa de 3 legume radacinoase: morcov, pastarnac si telina, toate 3 in cantitati mici, ceva mai mult morcov. Nimic, bebe nu mananca si pace.

Eram atat de incantata si-mi setasem, cred eu acum in retrospectiva, niste asteptari atat de idioate, incat nu prea avea cum sa iasa altfel decat cu mine dezamagita si cu Iris frustrata din cale afara.

Nu stiu de ce, dar ma asteptam asa ca prin minune, copilul sa inceapa sa manance cu lingurita ca si cum ar mai fi facut vreodata asta. Naiva cat cuprinde, am avut un real soc cand fii-mea a scuipat complet jumatatea de lingurita de supa-crema pe care reusisem sa i-o strecor in gurita.

De aici a urmat o luna si mai bine de rugaminti fierbinti, nascociri de fel si fel de preparate, doar doar o manca odorul ceva.
Ei as, Iris stia una si buna: san si nimic altceva.

Desi am incercat de toate, nimic nu functiona…

Relativ in ordinea incercarilor, am testat asa: morcov, telina, pastarnac, combinate sau date individual.
Banana pisata, mar ras, afine si capsuni, borcanele felurite cu amestecuri dubioase pentru bebelusi.
Am incercat iaurt, avocado, iaurt cu banana, ou fiert cu paine, cereale cu lapte matern, ba chiar am incercat si infamul mar cu biscuite, la indemnul maica-mii.

Pur si simplu bebe refuza sa manance orice altceva in afara de san. Reuseam sa ii bag cel mult o jumatate de lingurita in gura, inainte ca ea sa o scuipe si sa se lamureasca ca nu-i trebuie ei ce-i dadeam eu acolo.

Singura solutie cand bebe nu mananca? Autodiversificare si renuntarea la control

La controlul de la sapte luni efectiv am ajuns sa intreb medicul cum sa procedez. Imi spusese si anterior, inca de la sase luni, insa mi se parea ca nu functioneaza: autodiversificare.

Pentru cine nu stie, autodiversificarea presupune taierea de legume pregatite la abur sau fructe moi pe care sa le servesti copilului, sa aleaga ce si cum vrea sa testeze.

Incercasem deja sa ii dau toate fructele si legumele sub forma asta, dar nu facea altceva cu mancarea decat sa arunce cu ea dupa mine.

In cele din urma, dupa atata disperare si atata mancare aruncata am hotarat sa ma relaxez si sa nu mai gatesc special pentru ea. Am renuntat sa ii mai pregatesc ceva special, ca oricum am inceput si noi sa mancam mult mai mult gatit la cuptor si considerabil mai sanatos.

Nu se bat turcii la gura ei, dar macar nu mai scuipa

Asadar, cam de o saptamana si mai bine Iris primeste pe tavita ei de pe scaunul inalt cateva bucatele din legumele pe care le servim noi la cina.

Dimineata ii mai pregatesc foarte putine cereale si merg pe ideea “daca mananca, bine, daca nu, nu”.

Am ajuns sa ii servesc inclusiv carne de pui pregatita mult si bine la cuptor, odata cu legumele noastre.

I-am facut chiar si niste briose pentru bebelusi cu mar si scortisoara, pe care le-a incercat dar pe care tot noi am ajuns sa le terminam. Merita insa incercate, poate altii ar manca mai bine.

Iris tot nu se omoara cu mancarea, insa daca i le las pe tavita in fata ei si nu insist sa ii strecor eu mancarea in gura, are curiozitatea de a incerca.

Pana acum a mancat cu succes orice nu vine dintr-o lingurita si i-a fost pus la dispozitie sa se joace precum cu o plastilina. Nu mananca cine stie ce, dar din joaca ei cate ceva ajunge si in gurita, iar spre deosebire de atunci cand ii dadeam eu cu lingurita, de data asta chiar inghite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post