Pentru ca pandemia ne-a dat curaj (vezi leaganul facut din resturi), am zis sa ne incercam priceperea si sa facem si o invartitoare pentru copii. Si da, ne-a iesit. Am reusit sa facem o invartitoare din resturi (si nu numai).
Iris si invartitoarea
Deci anul trecut m-a terorizat. Daca parcul in care mergeam n-avea invartitoare, era suferinta mare.
Si ce credeti? Majoritatea parcurilor NU au o invartitoare, asa ca bazaiala tinea mult si se auzea constant.
Asa ca, ce sa fac si eu, ma apuc sa caut cat ar costa o invartitoare. Si surpriza, daca va apucati sa cautati veti vedea, nu sunt disponibile prea multe preturi in zona asta, de mobilier de joaca.
Majoritatea firmelor au portofolii si oferta la cerere, pentru ca nu prea lucreaza business to client, ci doar B2B.
O invartitoare de cumparat, peste 4000 lei
Asa ca m-am apucat sa fac cerere. Hai ma nene, cat poate sa coste? E o invartitoare, da-o incolo!
Socul suprem a venit cand am primit raspuns cu oferta: 3700 lei fara TVA. Deci 4400 lei pentru muritorii de rand, care platesc TVA-ul, cam la atat se duce o invartitoare.
Cum faci o invartitoare pentru copii – ghid practic de prins urechile
Si pentru ca suntem firi practice (vezi aici toate draciile facute de noi de-a lungul timpului), am hotarat sa incercam sa o facem de capul nostru. El a gandit mecanismul, eu am gandit “interfata”.
1. Baza invartitorii – o janta veche de la masina
Ei bine, aveam o janta de la un Aveo mai vechi prin pod. Janta aia a servit drept punct central al invartitorii.
Mai departe, am dus-o la cumnata-meu la hala, unde jantei i-au fost sudate bucati suplimentare si relativ aleatorii de fier, care sa faca baza mai ampla si mai grea, incat sa nu inceapa peste luni sau ani sa aiba oscilatii.
Tot pe janta au sudat baieti un patrat de fier cu gauri, care a avut corespondent in rama hexagonala de mai jos.
2. Rama hexagonala a invartitorii
Totodata, am dus la sudat si niste teava rectangulara si teava rotunda, plus niste coturi. Din teava rectangulara, baietii au facut un mare hexagon de fier. Pe acel hexagon au sudat 4 manere ale invartitorii.
Nu mai stiu exact preturile, ca a trecut fix un an si sigur n-ar mai fi relevante, dar garantat n-am dat mai mult de vreo 300 lei pe toate materialele cumparate pana in punctul asta.
Baiatului care ne-a sudat i-am dat vreo 200 lei parca, iar de restul ne-am ocupat noi.
2. Cimentarea bazei invartitorii
Odata ce am avut rama asta metalica, mai departe lucrarea a devenit relativ simpla.
Am luat 3 saci de beton predozat (baumit), pe care i-am suplimentat cu un aditiv de ciment, care ajuta la intarire. Acesta din urma nu e musai, dar noi il aveam oricum si am zis sa acceleram procesul.
Am stabilit locul in care aveam sa fie invartitoarea (nu e ca si cum o mai poti muta dupa). Am facut o groapa rotunda incapatoare, in care sa intre baza invartitorii cu tot cu fierataniile atasate ei.
A urmat vopsirea cu spray pe baza de zinc a jantei si a interiorului ei, precum si patratul de fier in care intrau suburile cu care se fixa frame-ul. Evident, ca sa nu rugineasca.
Dupa vopsire si uscare, am pozitionat baza invartitorii in groapa la boloboc si am pregatit betonul predozat, pe care l-am turnat peste baza in groapa. In total, stiu ca am calculat, am turnat peste 150 kg de beton preparat.
Odata turnat betonul, am lasat baza sa se intareasca timp de cel putin 5 zile, ca sa fim siguri ca treaba e fixata bine.
3. Invartitoare pentru copii – Vopsirea cadrului de metal
In rastimp, eu am luat cadrul din metal si l-am vopsit cu vopsea lovitura de ciocan (ce v-am lasat in link e echivalentul de la Kober) in 3 straturi, pe toate partile.
4. “Podeaua” invartitorii, facuta din scandura de 10
Ulterior, m-am apucat de “podeaua” invartitorii, pe care am facut-o din scandura de 10 rindeluita, luata de la Hornbach.
Ma si lua groaza despre cum aveam eu sa aplic formule matematice si sa masor, ca sa obtin exact un hexagon identic cu rama invartitorii.
Cum am procedat in final? Simplu: Am asezat scandurile in linie una langa alta si am asezat cadrul pe ea. Am trasat hexagonul, l-am marcat pe scanduri si aia a fost.
De aici incolo, a fost doar chestiune de tamplarie. Am taiat toate scandurile la unghiul corect cu un circular stationar. Presupun ca poti face treaba asta si cu un pendular, dar va dura o vesnicie.
Apoi, am trecut la tratarea lemnului. Am aplicat un tratament impotriva carilor, termitelor si a fungilor (adica fix asta, il folosisem si la tratarea terasei). Acest tratament l-am aplicat in 3 straturi.
Ulterior am aplicat lazura de exterior pentru conditii extreme (la fel, folosita si la terasa). Si pe aceasta am aplicat-o tot in 3 straturi si am lasat “podeaua” invartitorii sa se usuce.
Odata uscat lemnul, am fixat totul scandura cu scandura, decupand in dreptul manerelor cu pendularul.
Scandurile le-am fixat cu suruburi de metal autoforante (parca), pentru ca trebuia ca surubul sa strapunga teava rectangulara.
Am dat-o in folosinta inca din prima zi, iar utilizatorii ei au fost nespus de incantati. Nu mai am sumele exacte in minte, insa daca ar fi sa estimez, as spune ca am cheltuit pana in 800 lei pentru intreaga sandrama, de la betonul pentru fixare pana la laura pentru lemn.
A trecut fix un an de atunci, iar invartitoarea este una dintre cele mai folosite jucarii din curtea noastra.