Poate una dintre cele mai mari provocari pe care le-am avut vreodata de cand a inceput diversificarea: cum scoti petele de bebelusi. V-ati gandi ca-i treaba simpla, mai ales dupa ce te obisnuiesti ca 6 luni n-ai mare lucru de frecat. Din nevoie, descoperi insa chestii care te ajuta sa faci fata mai usor maldarului de haine care-si asteapta smotrul la rand.
Nu o data mi-au auzit urechile vechea placa: “aaa, ce va plangeti atat? Voi, mamele din ziua de azi aveti masini de spalat. Mamele noastre frecau de mana”. Bai, treaba asta e partial adevarata. Inteleg ca frecau scutece, inteleg ca spalau mai totul de mana, inteleg ca viata per total era mai grea. Dar jur ca nici acum nu-i cu mult mai usoara, strict cand vine vorba de petele de pe hainele de bebelus.
Ca doar nu le bagi la gramada la spalat, cu pete de ciorba, banane, rahat si morcov si te-astepti sa iasa curate, nu? Nu tata, freci la ele. Freci pana te doare spatele de stat in picioare, si uneori tot degeaba freci.
Problema cu petele de bebelusi incepe abia dupa 6 luni
In primele 6 luni de viata, tii toate textilele bebelusului intr-o stare impecabila, ca-i tare usor. Petele, alea care sunt, sunt de la lapte, caca format din lapte si cam atat.
Ei, odata cu diversificarea, vei simti carotenul ala din piureul de morcovi pana in basicile de pe degete. Adica o sa freci la rufe de-ti vor sarea capacele, daca le vrei in continuare impecabile.
Si nu stiu altii cum sunt, dar eu nu-s asa obsedata cu hainele mele. Adica mai am cate-un tricou cu o pata, un hanorac cu o manjeala, ma doare la pedala de ele. Fie le-am transformat in haine de casa, fie le port doar la scandal, in niciun caz nu m-am straduit prea tare sa le scot petele.
Cand vine vorba de hainele lui Iris insa, insist si pe cea mai mica pata pana-mi sar capacele. Inclusiv de pe hainele de casa. Nu stiu sa explic de ce, dar macar incerc.
Si pentru ca-i spal hainele separat, cu detergent si balsam speciale pentru bebelus, i le spal si eu o data pe saptamana sau, hai, cel mult de doua ori pe saptamana.
Asta inseamna ca piureurile de fructe, morcovi, supele si ciorbele, toate se contopesc acolo intre ele si intepenesc in tesatura, facandu-mi mie viata mai interesanta. Asa am ajuns sa am cateva reguli care ma ajuta sa nu adorm in baie, frecand la haine.
5 sfaturi utile pentru a scoate petele de pe hainele de bebe
1. Nu toate petele de pe hainele de bebelus sunt egale
Foarte important de retinut treaba asta. Cum ziceam si mai sus: alea de lapte, iaurt si alte lactate? Nimic mai simplu, ies printr-o singura inmuiere. Deci pe-astea le ignor si o saptamana fara sa ma ingrijorez de ele
Alte pete de pe hainele de bebe insa, cu precadere cele rezultate in urma unui contact nefericit cu piureuri ce contin morcov sau banana, astea sunt crima si pedeapsa.
A avut pantalonasi noi, impecabili, cu dungulite multe, veseli si colorati. Pana la prima experienta cu banana, eu nefiind prea bine pusa la punct cu ce pateaza iremediabil si ce nu.
Am luat pantalonasii patati de banana (doar e galbena pai, ce avea sa se-ntample?) si i-am aruncat in cosul ei cu rufe. Cine freca mai tarziu de o usturau degetele? Fix eu. Si nu, banana n-a mai iesit de pe pantalonasii ei, petele de banana inchizandu-se maxim la culoare, odata cu oxidarea fructului. Deci raman pete maro inchis, care nu se dau plecate nici cu foarfeca.
Sfatul meu? Inmoaie imediat ce poti petele de la banana, morcov, afine si mancaruri cu sos de rosii.
2. Vanish, Nufar si alte solutii functioneaza intr-o anumita masura
La petele de banana de care spuneam mai sus, am incercat si mama ei de solutie. Vanish-ul imi dadea mie gauri in mana, dar petele nu le scotea. De la Nufar abia mai respiram in baie, dar n-a reusit decat, cel mult, sa imbunatateasca aspectul petelor. Adica sa devina un pic difuze.
Pe unele haine, Vanish si Nufar pot face mai mult rau decat bine. Aici ma refer in mod deosebit la hainele de o calitate mai slaba: daca nu le-ai lasat la inmuiat, nu ies usor si mai dai si cu substante agresive, ai toate sansele sa se scamoseze foarte tare bumbacul de pe ele. Si tot ca dracu ajung sa arate.
Am auzit si de mame care refuz sa foloseasca aditivi de genul, pe motiv ca nu-s naturali. N-am ferit-o pe fii-mea de Vanish folosit la pete, dar am incercat intr-o doara sa scot petele si cu bicarbonat si otet. Frectie, ce n-a iesit cu Vanish, eram convinsa ca n-avea sa iasa cu minuni “naturale”.
3. Schimba modul in care freci hainele de bebelus
Cand am zis ca in primele luni dupa diversificare faceam basici pe maini, nu exageram cu nimic. In mod deosebit lateralele degetelor mijlocii erau rosii si aveau saptamanal parte de un peeling chimic tare neplacut.
Greu m-am desteptat si am pus intr-un final mana pe o periuta din aia de unghii, cu care frec de atunci petele. Parca am si mai mult spor si de atunci n-am mai avut nicio rana pe mana de la frecat haine.
4. Cu cat sunt mai calitative hainele de bebelus, cu atat mai probabil ca petele sa iasa usor
Nu sunt in niciun caz vreo snoaba, i-am dat copilului si haine primite, haine din Pepco, dar si haine de firma. Am observat tendinta asta: hainele pe care dai un ban in plus se pastreaza mult mai bine.
De pilda, are o bluza alba de la Zara cu un imprimeu sclipicios si colorat cu Minnie si un scris negru din cusatura sub imprimeu. Ei bine, desi eticheta interzice, am bagat bluza aia la clor de nenumarate ori: imprimeul e la locul lui, neatins, textul din cusatura e impecabil, ca-n prima zi.
Nu acelasi lucru se intampla la unele haine non-brand: pe multe le-am sacrificat si le-am lasat de casa cand am vazut ca mai rau se deterioreaza in incercarile mele repetate de a scoate pete, de multe ori dupa 1-2 purtari, nu mai mult.
La hainute de bebe precum cele de la Lupilu, din Lidl, e cu dus si intors: am body-uri pe care doar le las in apa si, indiferent cat de dificila e pata si a cata oara e purtat, doar frec putin cu peria si imediat dispare pata.
In alte cazuri, tot de la Lupilu am avut hainute pentru Iris care s-au patat groaznic dupa 1-2 purtari si nu le-am mai putut recupera.
5. Trebuie sa-ti dai seama cand e momentul sa renunti
Bai, oricat de fixata as fi pe scosul de pete, in cele din urma si eu renunt: aplic ce am scris mai sus, treaba cu inmuiatul imediat in cazul petelor problematice, incerc solutii si substante, dar daca vad ca nu si nu, le transform in haine de casa.
In definitiv, lunile astea mai toate hainele au fost haine de casa, asa ca n-a fost nicio tragedie daca i-am mai dat la joaca vreun body care avea urme de batalie cu mancare pe el. In definitiv, e aproape sigur ca la urmatoarea masa va pune meniul din nou pe ea, deci la ce sa ne stresam?
De putine ori am avut surpriza ca o hainuta de-a ei sa nu iasa la frecat, substante, incantatii si blesteme, dar sa iasa dupa o a doua interventie, la o saptamana sau mai bine distanta. Astea au fost dintre surprizele placute. Putine, dar placute.
In rest? Imi bag picioarele si, daca o fi sa iasa pata, iese. Daca nu? Haine de casa.
6. UPDATE:
Deci jur ca am descoperit apa calda. Am gasit solutia la problema cu petele de bebelusi, dar si la orice alte pete de prin casa.
Tot auzisem de la alte mame despre el, insa nu mi-am inchipuit ca poate fi chiar atat de bun. Il pulverizezi pe pete si bum! Le bagi la masina si ies parca prin magie.
La fel se intampla si cu orice pete de prin casa pe care suspectezi ca l-ai putea folosi. De pilda, ai mei dragoni au 2 scaune si o masa Mammut de la IKEA pe care le decorasera cu creioane colorate cerate din belsug.
Am incercat in fel si chip, cu carpa magica, burete magic (frecand intens era cel mai eficient pana acum). Nimic nu curata complet urmele de creion, doar se estompau.
Apoi am gasit asta: Sgrassatore Universale. E practic o solutie degresanta si, dupa cum arata si imaginea de pe ambalaj, merge pe orice. Evident, numai sa testezi undeva ascuns la inceput, sa nu carecumva sa atace. La mine n-a atacat, a lasat fiecare obiect curatat LUNA.
Am reusit sa scot cu solutia asta inclusiv niste pete de acuarele pentru copii (genul care se iau la spalat, cica, dar nu prea) de pe zona alba a covorului. A iesit impecabil, in secunde.
Deci da, mare fan. Brusc, imi vine s-o iau prin casa in cautare de zone greu de curatat pe care sa le pulverizez cu spray-ul asta.
Imagine de Jill Wellington de la Pixabay