A mai trecut un an (la multi ani, 2022 sa fie cum vreti voi!), inca un Revelion facut pe muteste. De data asta Iris s-a trezit putin, doar cat sa vada artificiile, dar altfel am urmat aceeasi rutina ca si in anii trecuti: copiii nici n-au stiut ce-i ala Revelion, noi n-am plecat nicaieri, la ora 7 a doua zi eram treji cu totii. De ce? Pentru ca rutina e de maxima importanta in dezvoltarea copiilor.
Din 2018 n-am mai sarbatorit Revelionul
Nici inainte nu eram noi niste suflete ale petrecerii, daca e sa fim sinceri. Majoritatea Revelioanelor erau pentru noi petreceri in pijamale, din pricina carora ne culcam cu 1-2 ore mai tarziu decat de fel, atata tot.
Ei bine, de cand a venit Iris pe lume si mai apoi Felix, Revelioanele se tin pe silentios la noi in casa. Si n-as fi stiut sa zic anul trecut pe vremea asta de ce e asa. Pur si simplu asa ne-a venit natural sa fie.
Am stat insa sa ma gandesc, cunoscand indeaproape alte familii cu copii mici care nu prea tind sa tina la rutina mai presus de orice. Si coincidenta sau nu, in cele mai multe interactiuni observam copii obositi, suprastimulati, cu somn facut haotic pe unde se poate si cu care pur si simplu nu te poti intelege.
Asa mi-am dat seama ca motivul principal pentru care tinem cu dintii de rutina este ca ajuta la mentinerea unui echilibru emotional mai bun, crize de nervi mult mai rare spre deloc, si per total o mult mai buna relationare cu copiii.
De ce rutina e extrem de importanta in dezvoltarea copiilor
Am observat treaba asta in cazul amandurora. Si in concediu cand am fost, i-am dat peste cap. Cum modific putin ora somnului sau a mesei, cum am parte de toate oracaielile posibile.
De ce toate astea? Pentru ca cei mici accepta mult mai bine ce urmeaza sa se intample (indiferent daca vorbim de ora mesei, bagat la somn sau ora de baita, de exemplu), daca stiu de dinainte ca urmeaza sa se intample.
Si cum stiu ei asta? Mai ales in cazul celor mici, mici, poti sa le spui pana ti se usuca gura, ca tot nu conteaza. Important e sa o faci cu regularitate, la aceeasi ora, in fiecare zi. Copilul are un ceas biologic, deci va sti la ce sa se astepte, iar asta ii da un sentiment de siguranta.
Haosul nu ajuta deloc nici cu somnul, nici cu mesele si in general nici cu relationarea. Observam asta mai ales cand trebuie sa plecam cu ei la drum si avem 10 lucruri de facut in ziua aia, deci clar ii plimbam de ii zapacim (dezavantajul statului la distanta de oras). Dorm prost, dorm in masina, mananca pe apucate (noroc cu borcanasele de la Hipp, ca altfel mancau shaorma, saracii).
Asadar, rutina este importanta pentru ca
- cei mici se simt in siguranta si simt ca au controlul asupra a ce se intampla
- deja stiu cum sa faca anumite activitati incluse in rutina, insa tot odata invata si lucruri noi mai usor
- rutina inseamna mese la ore fixe, somn la ore fixe, ambele extrem de necesare pentru dezvoltarea cat mai buna a corpului si a creierului
Mai mult decat atat, e mult mai usor sa incluzi lucruri noi in programul zilnic, daca ai o rutina deja formata. Pur si simplu strecori noua activitate (cum ar fi cititul, sau spalatul pe dinti, de pilda), chiar langa o alta activitate recurenta.
Noi pe Iris, de exemplu, o spalam pe dinti de la 6 luni. La inceput a fost usor, o pacaleam cu degetar de la Nenedent, nici nu-si dadea seama cand ii frecam dintisorii cu nebunia aia de silicon.
Ei bine, spre un an-un an jumate, a devenit mai complicat. Asa am adaugat cele 10 minute de desene (la inceput), incat sa ne lase sa o spalam pe dinti si nu numai (toate se intamplau atunci, si taiatul unghiilor, si tunsul, si pieptanatul).
In prezent, portiile lui Iris de desene includ obligatoriu spalat pe dinti. Si a devenit realmente o placere pentru ea, poate si datorita asocierii pozitive.
Probabil vor mai fi multe Revelioane pe silentios. Vreo 3 cel putin.
Si nu, nu cred ca ratam absolut nimic, cumpana dintre ani mi se pare ca e mult supraapreciata pentru ceea ce e. Va fi timp sa petrecem si sa ne distram toti 4 cand ei vor fi suficient de mari incat sa poata gestiona o noapte nedormita.
Pana atunci, bem o gura de sampanie, bagam un episod din Lucifer si ne spunem noapte buna, ca a doua zi ne iau de proaspeti.
Imagine: Pixabay