Sunt putine lucruri pe care Felix si Iris le iubesc, cum iubesc rutina de citit de dinainte de somn. Poate doar desenele, dar acelea sunt limitate. In schimb, timpul alocat cartilor pentru copii este nelimitat, il incurajam cat putem de mult.
Ce carti de citit pentru copii avem in biblioteca
De-a lungul a patru ani jumate (atat are Iris acum), am investit in carti pentru copii mai mult decat am investit in carti pentru noi. Noroc ca multe dintre cartile pentru copii sunt luate si din alte surse decat de la edituri: le-am gasit si pe la anticariate, le-am cautat si la persoane fizice pe Olx sau pe grupuri.
Cert e ca, pentru rutina de dinainte de culcare, copiii nostri au peste 100 de carti in biblioteca. Si in fiecare seara se isca o cearta in jurul aceluiasi subiect: “cine alege ce carte citim azi?”. Asa ca citim doua, ca sa fie pace.
Carti de povesti pentru copii 1-2 ani
Aici voi incadra cu precadere preferatele lui Felix, dar si ce imi amintesc ca ii placea in mod deosebit lui Iris, cand era de aceeasi varsta.
Minunata aventura a lui Toni, Univers Enciclopedic
Deci cartea asta se tine in bucati de scotch, atat de intens utilizata a fost. Este de departe preferata lui Felix si este povestea unei cartite care se hotaraste sa plece din pat noaptea, intr-o aventura nocturna. Intalneste un bursuc fioros si un arici prietenos (e o mica samanta de bullying aici), dar bineinteles ca totul se termina cu bine.
In 2-3 minute nu ai ce face, cartea este mare dar cu text putin, se citeste foarte rapid si e perfecta pentru copiii de pana in 2 ani, care inca nu au rabdare prea multa.
Toata lumea la culcare, Univers Enciclopedic
Asta a fost cartea favorita a lui Iris pe vremea cand inca nu vorbea ca lumea. Acum ti-o citeste ea tie, dar nu pentru ca ar sti sa citeasca, ci pentru ca o stie pe dinafara si turuie mai mult ca oricand.
Toata lumea la culcare este povestea in versuri a Anei, o fetita care a descoperit toate beneficiile mutatului in pat cu parintii. Numai ca nu vine singura, isi aduce si purcelul, si catelul, si pisica si vacuta. Hai, ca daca dormiti in camere separate, sigur stiti despre ce vorbesc.
Poveste asta e adorabila si pentru adulti, versurile sunt tare simpatice. Un light-read de 5 minute, care da idei piticilor.
Seria Disney Iepurasi, Litera Mica
La fel ca si precedentele, seria Disney iepurasi contine carti pentru copii 1-2 ani, mari, cu grafica foarte reusita si cu text putin, exact cat sa capteze mica audienta.
O zi cu tata, Un dar pentru mama sau Noapte buna, Bocanila! sunt foarte simpatice si prezinta intamplari din viata iepurasului Bocanila, personajul urechiat din Bambi.
Am prins aceste carti in urma cu un an de Black Friday la reducere pe Litera, astfel ca le-am luat pe la vreo 10-11 lei fiecare. Clar, au meritat.
Alfie, ursul polar, Univers Enciclopedic
O alta poveste pentru copiii de 1-2 ani este Alfie, ursul polar. Cartea are imagini mari, text putin si contine aventura ursului Alfie, in incercarea de a invata sa inoate in ocean, precum fratii lui mai mari.
El aduna sfaturi si povete de la alte animale, le pune cap la cap si reuseste sa-si infranga teama de a inota in ocean.
Dorinta, Univers Enciclopedic
Cartea asta nu-i place lui Felix. Dar i-a placut lui Iris mult, inca de cand era bebe. Dorinta are o grafica mai ciudatica, dar inteleg ca e un stil popular zilele astea, si o poveste in care nu exista personaje negative, nu exista decat prietenie si un iepuras cu o dilema: ce sa faca cu cele cateva dorinte pe care le poate implini siesi sau celor din jur.
La fel, pagini mari si ilustrate, text putin si cuprinzator.
Povesti cu animale pentru copii, Univers Enciclopedic
O carte putin mai ciudata, atat in privinta graficii, cat si in privinta povestilor. Dar, toate sunt cu talc, deci cumva e o varietate bine venita.
Aceasta carte pentru copii contine 5 povesti de tip fabula (si legenda, in cazul Zebrei): Vulpea si tigrul, De ce are zebra dungi, Cainele Lacom, Puisorul sperios si Iepurasul curajos. Din toate cele 5 povesti scurte, cei mici pot deprinde cateva invataminte utile.
Carti pentru copii 3-4 ani
Si acum, sa intram in sfera preferatelor lui Iris. Printre titluri: Conni, cateva dintre povestile clasice, in varianta Disney, dar si titluri mai putin populare, precum Haihui prin lume, cartea copilariei mele, dupa care si ea e innebunita.
Seria de carti Conni
Daca i-as citi Conni toata ziua, nu i-ar mai trebui mancare. Nu c-ar fi fost ea vreodata prea mancacioasa, dar atat de mult ii plac cartile Conni.
Situatii din viata de zi cu zi, prima zi de gradinita, prima zi de scoala, prima cearta cu prietena cea mai buna si multe altele, toate sunt prezentate in cate un numar. Cartii Conni si olita ii sunt recunoscatoare pentru faptul ca am scapat de scutec cu Iris. Asta si o olita din aia tip wc.
Haihui prin lume, Galaxia copiilor
Cum spuneam, cartea copilariei mele. Mi-o citea bunica-mea la inceputul anilor ’90 si o adoram pur si simplu. Cartile Haihui prin lume il au in rol principal pe Liviu, un baietel care sta la bunici si care e dornic sa doarma, pentru a calatori prin lume.
Haihui prin lume, vol 1 Haihui prin lume, vol 2
In primul volum, Liviu viziteaza tari din Europa, precum Spania, Italia, Grecia sau Turcia.
Al doilea volum, aparut mult mai recent, acelasi Liviu ajunge in America, Australia, sau viziteaza chiar piramidele.
Pe langa nostalgie, cartile acestea sunt preferatele mele pentru ca introduc copilul in cateva notiuni legate de geografie.
Seria de carti Disney Hachette
Majoritatea dintre ele povesti clasice, cartile Disney Hachette au zacut pe raft mai bine de doi ani de zile. Cand, dintr-o data, au inceput sa prezinte interes.
De aici, Dinosaur, Brave, Masini si vreo 2 carti cu aventurile Anei si ale Elsei sunt preferate.
Si mie mi-e drag sa ii citesc din Disney Hachette, in principal pentru ca sunt povestile mari, rezumate, pastrand totusi ilustratiile Disney si Pixar.
Desi avem vreo 15 numere, doar vreo 5 dintre ele au fost achizitionate noi. Restul? De la anticariate sau, la fel, alti parinti. Chiar si asa, colectia Hachette Disney numara peste 100 de volume si se gasesea acum cateva luni la anticariate la vreo 1400 de lei. N-am avea insa unde sa le punem pe toate si nici nu cred ca toate numerele sunt egale, deci nu vom intregi seria.
Seria de carti Pupo, Okart
Momentan, avem doar 2 din 3 carti din seria Pupo: Pupo invata sa numere si Pupo invata anotimpurile. Planuim s-o luam si pe a treia.
Ambele carti pe care le avem sunt cartonate si contin pe jumatate versuri. Ele prezinta un pui de catel adorabil, dornic sa acumuleze cat mai multe cunostinte despre lume.
Desi este indragita si de Felix, seria asta de carti pentru copii mi se pare mai degraba potrivita pentru cei de 3-5 ani, deoarece cumva acopera si intareste si din ceea ce invata ei in grupa mica la gradinita.
Tesatoarea de vise, Univers Enciclopedic
O carte cu niste desene foarte abstracte, pentru un copil de 3-5 ani, dar versurile sunt foarte dragute si pline de figuri de stil.
Tesatoarea de vise nu e preferata, dar uneori Iris ne mai surprinde si o mai alege, probabil cand se plictiseste de celelalte.
Carti pentru copii 5-7 ani
De departe cartile pentru care m-am luptat cel mai mult, sunt cele din colectii vechi Disney, precum au fost cele de la Adevarul.
Nu, nu le-am prins de noi. Deja nu mai erau de mult la chioscuri cand cautam eu carti de citit pentru copii. Insa le gasiti din belsug pe la alti parinti, daca cei mici au crescut sau daca nu si-au manifestat interesul pentru ele.
In prezent, Litera are o colectie similara la abonament.
Avem 3 astfel de colectii Disney, in format mare. Toate 3 au fost cumparate second hand. Din prima colectie de 12 numere, cea care include Mica Sirena, doar 4 au prezentat insa interes: Mica Sirena, 101 Dalmatieni, Cartea Junglei si Bambi. Si asta pentru ca, in afara de faimoasele Elsa si Moana, pe Iris n-o prea intereseaza printese Disney. Pe el, nici atat.
Colectiile Disney Adevarul
Recent, de cand cu The Garden Lights de la Gradina Botanica, a inceput Iris sa intrebe despre Alice in Tara Minunilor. Am citit-o, dar nu cred ca a inteles prea multe din ea. Cred in continuare ca e o poveste pentru copii mai mari.
Din a doua colectie de 12 numere de la Adevarul, Regele Leu, In cautarea lui Nemo si Cars sunt cele mai tocite. Restul, la fel, nu prea au fost coborate de pe raft.
A mai existat o colectie similara Disney, doar ca are 8 numere in loc de 12. De aici, in afara de povestile cu printese, toate celelalte 7 volume au fost un real succes. Asa au dezvoltat amandoi o reala pasiune pentru Garda Felina, Masini, dar si pentru Mickey si clubul lui.
Pe toate le recomand cu drag, cu precadere pentru copiii de peste 5 ani, care deja au dezvoltat o iubire pentru citit si au rabdarea necesara sa reziste la carti cu 60+ pagini.
Noi le impartim in doua, cand ei aleg una dintre aceste carti: El citeste jumatate, eu cealalta jumatate.
In curand intentionam sa incercam si seria de carti Franklin, care poate i se va parea lui mai agreabila. Suntem insa deschisi si catre alte titluri, ca ne-am saturat toti 4 sa reluam aceleasi si aceleasi carti in fiecare seara. Deci Mosul garantat va aduce si carti.
Image by frimufilms on Freepik